Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bizhub c550 - Poszarpany wydruk z Magenta

donlucka2 12 Nov 2017 14:17 822 6
  • #1
    donlucka2
    Level 11  
    Cześć,

    Od kilku dni walczę z problemem z poszarpanym wydrukiem z Magenty na drukarce bizhub c550.
    Drukarka bardzo dużo drukowała na grubym papierze z podajnika bocznego.

    Mam drugą taką samą z przeznaczeniem na części.
    Obecnie wymieniłem już Pas transferowy i unit Magenta, niestety bez poprawy. (pas też używany)
    Przeczyściłem też listwą laser przez utwory pod unitami (trochę zabrudzeń tam było)

    Powyższe zabiegi nie pomogły.

    Zastanawiam się czy nie ma to związku z jakimiś problemami elektrycznymi ? może zasilacz lub jakąś płytę wymienić ?
    A może laser ? może PRCB ??

    Drukarka czasami miała takie nazwijmy to inne "fochy" jednak po wyłączeniu prądu, drugiego dnia wszystko wracało do normy.

    Jestem amatorem, a drukarka to narzędzie pracy dziewczyny.

    W załączeniu skan 3 kolorów. Problem występuje tylko na Magenta.
  • Helpful post
    #2
    copyman
    Photocopiers specialist
    Jak na moje to początki problemów z laserem i tu szukałbym przyczyny problemu. Wygląda na brak synchronizacji wiązki lasera. Jeżeli masz możliwość to podmień LSU.

    C.
  • #3
    donlucka2
    Level 11  
    Postaram sie dzś sprawdzić i dam znać.

    Dodano po 10 [godziny] 3 [minuty]:

    Po wymianie drukarka wydrukowała kilka stron i teraz krzyczy błędem c4501 :/

    Dodano po 37 [minuty]:

    Rozłączyłem i podłączyłem jeszcze raz, PH Unit. Błąd zniknął.
    Niestety efekt ten sam. Po podłączeniu ponownie starego PH Unit, żadnej zmiany.
    Więc chyba go mogę wykluczyć.

    Co jeszcze mógłbym sprawdzić ?

    Dodano po 9 [minuty]:

    Nie wiem czy coś to pomoże w analizie, ale smużenie jest tylko w osi X , w Y jest poprawnie.
  • #4
    donlucka2
    Level 11  
    Dziś wpadłem jeszcze na ostatni pomysł, wykonałem reset wszystkich ustawień, wyczyściłem dane.
    Drukarka zaczęła działać normalnie.
    Jutro sprawdzę poprawność całkowicie jak pojawi się czarny toner, bo niestety się skończył.

    Przeprowadzę kalibrację i zobaczymy co będzie.
  • #5
    donlucka2
    Level 11  
    Cześć ,

    Po uruchomieniu drukarki dziś problem powrócił :/
    Nic nie było zmieniane. Zastanawiam się naprawdę nad tematem nie domagania elektrycznego.
    Wczoraj działała kilka godzin i nie było problemu. Dziś po ponownym włączeniu jest problem.

    Ma ktoś jakiś pomysł ?
  • #6
    vincent9
    Level 12  
    Cześć.
    Miałem podobny objaw jak sie syfu różnego nazbierało miedzy bębnem a pasem tranferowym przy ledach kasujących ale to było w C280, syf ten ścierał obraz z bębna a potem to szło na pas i wyglądało prawie tak samo jak u ciebie.
  • #7
    donlucka2
    Level 11  
    Wezwany serwis.

    Nie podołałem. Ale dzięki za pomoc.