Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo G580 - Wyłącza się w różnych momentach

mikro1551 12 Nov 2017 16:16 1260 6
  • #1
    mikro1551
    Level 3  
    Pacjent to Lenovo G580. Problem polega na tym że laptop w różnych momentach się wyłącza (nie ma żadnej zwiechy, nie wyskakuje żaden blue screen, po prostu się z automatu wyłącza). Wyłącza się niezależnie czy jest w pełni obciążany czy odpalony jest tylko i wyłącznie pulpit. W pierwszej kolejności sprawdziłem temperatury - wszystko w jak najlepszym porządku (po wyciągnięciu chłodzenia widać, że ktoś dopiero co robił konserwację układu chłodzenia). Sprawdziłem dokładnie dysk, również wszystko ok (żadnych bad sektorów czy spadków odczytu). Pamięci również sprawdzone (sprawdziłem je na swoim laptopie memtestem (4 cykle) i żadnych błędów). Procesor podmieniony na pewny - bez zmian. BIOS zaktualizowany i nadal to samo. Płytę dokładnie obejrzałem i nie ma śladów grzebania czy zalania chociaż sam laptop był już dość mocno "drutowany". Pozostaje sama płyta główna (LA-7981P rev 1.0) tylko od czego zacząć? Ma ktoś pomysł gdzie rozpocząć pomiary, na co zwrócić uwagę?
  • #2
    nomudrek
    Level 36  
    Najpierw trzeba wyłączyć automatyczny restart po BSOD i włączyć zapis plików zrzutu co pozwoli na odczyt co było powodem BSOD. Trzeba zajrzeć do podglądu zdarzeń system oraz aplikacje tam szukać należy zapisów z czerwonym błędem.
  • #3
    mikro1551
    Level 3  
    Z krytycznych jest jeden błąd który się powtarza:
    "System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Przyczyną tego błędu może być fakt, że system przestał odpowiadać, uległ awarii lub nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania."

    Dodano po 10 [minuty]:

    Zacząłem się trochę bawić gniazdem zasilania i wydaje się że to ono jest źródłem problemu. Jak chwile się nim porusza to laptop traci zasilanie. Zamówię drugie i zobaczę jaki da to efekt.

    Dodano po 41 [minuty]:

    Trochę się pospieszyłem. Dla pewności naładowałem baterię i odłączyłem gniazdo zasilania (wcześniej działałem tylko na zasilaczu) i nadal jest to samo. Dziwne tylko że po chwili ruszania laptop się wyłączał... Ma ktoś pomysł jak sobie z tym jeszcze poradzić?
  • #4
    nomudrek
    Level 36  
    W takim układzie należy sprawdzić układ zasilania, może jest zimny lutowanie na którymś elemencie. Warto by się przyjrzeć elementom blisko gniazda ładowania jak wpływa na nie poruszanie gniazdem.
  • #5
    mikro1551
    Level 3  
    Odpalałem płytę i trochę dociskałem ją na głównej sekcji zasilania, ale nic to nie dało. Dowiedziałem się że w tych płytach lubiły padać mostki Intela tylko czy takie objawy mogą być spowodowane jego uszkodzeniem? Siedzi tu BD82HM76 SLJ8E. W celu diagnozy wygrzałem go, ale zero efektu.
  • #6
    mariodemarco
    Level 10  
    Witam. W tych modelach czasem pękają luty pod mostkiem lub przegrzewa sie. Sam z siebie się nie uszkodzi. Sprawdziłbym też taśmę matrycy czy przy ruszaniu nie powoduje jakiś zakłóceń (zwarć).
  • #7
    mikro1551
    Level 3  
    Problem rozwiązany. Po wymianie mostka płyta działa jak należy.