gimak wrote:
kwazar napisał:
Cytat ze strony yuasa.com.pl:
"Jeżeli trzeba naładować akumulator, którego napięcie spadło poniżej 11,00 V podczas eksploatacji (głęboko rozładowany), to wymagana będzie specjalna ładowarka zdolna dostarczać wysokie napięcie ładowania, a zalecany prąd ładowania może nie być osiągnięty na początku ładowania. W takim przypadku należy monitorować prąd ładowania i regulować go podczas ładowania.
Też totalna bzdura. Wystarczy do tego zwykły trafok z napięciem 12V~ na wyjściu i zwykły mostek prostowniczy (np 25A) na solidnym radiatorze. I trzeba wtedy ewentualnie monitorować temperaturę trafo i mostka - to z autopsji.
Czyli robisz dokładnie to co piszą na stronie Yuasa... Podajesz wyższe napięcie, zakładając, że masz dokładnie 12 V~, a może więcej, czyli za mostkiem masz przynajmniej 17 V w szczycie.
Quote:"Naładowanie takiego akumulatora może jeszcze bardziej zredukować czas jego życia.
Z tego zdania ja również się pośmiałem...
A co do starych akumulatorów, to również dopiero co ładowałem takiego po roku nieużywania. Po podłączeniu ładowarki ze stabilizacją napięcia na 14,4 V, tak jak było widać na dodanych wcześniej zdjęciach, akumulator pobierał ponad 11 A. Po jakiejś godzinie prąd spadł do 2 A, i powoli spadał w ciągu prawie 36 godzin do 0,3 A. Dopiero teraz uznałem, że jest naładowany.