Witam!
Jakiś czas temu popełniłem robota typu Line Follower, zdaję sobie sprawę że takich konstrukcji jest multum ale ten akurat bazuje na analizie obrazu wideo z kamerki.
Robot posiada prostą konstrukcję, mianowicie podstawę stanowi sklejka 6mm, na której umieszczone są powerbank oraz dwa silniki z przekładniami stanowiące napęd, na powerbanku zaś umieściłem raspberryPi z kamerką.
Całość skleiłem klejem z pistoletu oraz połączyłem opaskami zaciskowymi
Co tu dużo mówić, na zamieszczonych zdjęciach wszystko widać:
W projekcie wykorzystałem Raspberry Pi 3B, kamerkę PiCamera, sterownik dwóch silników oraz powerbank jako zasilanie całego układu. Nie będe rysował schematu gdzyż połączenie jest trywialnie proste.
Algorytm wykorzystany w projekcie działa następująco:
1.Akwizycja obrazu
2.Przycięcie kadru
3.Konwersja kadru do odcieni szarości
4.Konwersja kadru z użyciem algorytmu Gaussian Blur
5.Konwersja kadru do obrazu czarno białego z użyciem tzw.wyzwalania(tresholding)
6.Inwersja kadru
7.Szukanie największego konturu w kadrze
-Jeżeli kontur jest z lewej strony uruchom prawy silnik
-Jeżeli kontur jest z prawej strony uruchom lewy silnik inaczej jedź prosto
8.Leć do punktu pierfszego
Program napisałem w Pythonie z użyciem biblioteki OpenCV.
Myślę że każdy z tymi informacja przy odrobinie wysiłku będzie w stanie zbudować takiego robota.
Jeździ toto tak:
Pozdrawiam
Grzesiek
Jakiś czas temu popełniłem robota typu Line Follower, zdaję sobie sprawę że takich konstrukcji jest multum ale ten akurat bazuje na analizie obrazu wideo z kamerki.
Robot posiada prostą konstrukcję, mianowicie podstawę stanowi sklejka 6mm, na której umieszczone są powerbank oraz dwa silniki z przekładniami stanowiące napęd, na powerbanku zaś umieściłem raspberryPi z kamerką.
Całość skleiłem klejem z pistoletu oraz połączyłem opaskami zaciskowymi

Co tu dużo mówić, na zamieszczonych zdjęciach wszystko widać:

W projekcie wykorzystałem Raspberry Pi 3B, kamerkę PiCamera, sterownik dwóch silników oraz powerbank jako zasilanie całego układu. Nie będe rysował schematu gdzyż połączenie jest trywialnie proste.
Algorytm wykorzystany w projekcie działa następująco:
1.Akwizycja obrazu
2.Przycięcie kadru
3.Konwersja kadru do odcieni szarości
4.Konwersja kadru z użyciem algorytmu Gaussian Blur
5.Konwersja kadru do obrazu czarno białego z użyciem tzw.wyzwalania(tresholding)
6.Inwersja kadru
7.Szukanie największego konturu w kadrze
-Jeżeli kontur jest z lewej strony uruchom prawy silnik
-Jeżeli kontur jest z prawej strony uruchom lewy silnik inaczej jedź prosto
8.Leć do punktu pierfszego

Program napisałem w Pythonie z użyciem biblioteki OpenCV.
Myślę że każdy z tymi informacja przy odrobinie wysiłku będzie w stanie zbudować takiego robota.
Jeździ toto tak:
Pozdrawiam
Grzesiek
Cool? Ranking DIY