Witam
Mam projektor w którym po 5 minutach wyłączała się lampa.
Włączyłem więc w nim "tryb wysokościowy" czyli wysokie obroty wentylatorów
i w taki sposób dało się oglądać przez jeden weekend filmy.
Postanowiłem go przeczyścić, rozebrałem i zobaczyłem urwany uchwyt do wentylatora
lampy czyli turbiny (wentylator nie trzymał się dobrze). Skleiłem solidnie uchwyt.
Na drugi dzień (po wyschnięciu kleju) po skręceniu projektor popracował kilka minut i wyłączał się. Po kilku
wyłączeniach całkiem przestał się włączać.
Zauważyłem, że nie kręci się koło kolorów (podczas włączania drgnie kilka razy ale nie zaczyna się kręcić).
Wyciągnąłem koło kolorów, przeczyściłem, ale nic się nie zmieniło (tylko drga przy włączeniu).
podczas pracy wentylatorów zapalają się diody:
power - zielony, lamp - czerwony
co zgodnie z instrukcją oznacza: Nieudane uruchomienie CW (color wheel)
Czy wymiana koła kolorów jest konieczna? Może być inna przyczyna?
Czy jeśli nie wystartuje koło kolorów to projektor nie może także włączyć lampy?
Mam projektor w którym po 5 minutach wyłączała się lampa.
Włączyłem więc w nim "tryb wysokościowy" czyli wysokie obroty wentylatorów
i w taki sposób dało się oglądać przez jeden weekend filmy.
Postanowiłem go przeczyścić, rozebrałem i zobaczyłem urwany uchwyt do wentylatora
lampy czyli turbiny (wentylator nie trzymał się dobrze). Skleiłem solidnie uchwyt.
Na drugi dzień (po wyschnięciu kleju) po skręceniu projektor popracował kilka minut i wyłączał się. Po kilku
wyłączeniach całkiem przestał się włączać.
Zauważyłem, że nie kręci się koło kolorów (podczas włączania drgnie kilka razy ale nie zaczyna się kręcić).
Wyciągnąłem koło kolorów, przeczyściłem, ale nic się nie zmieniło (tylko drga przy włączeniu).
podczas pracy wentylatorów zapalają się diody:
power - zielony, lamp - czerwony
co zgodnie z instrukcją oznacza: Nieudane uruchomienie CW (color wheel)
Czy wymiana koła kolorów jest konieczna? Może być inna przyczyna?
Czy jeśli nie wystartuje koło kolorów to projektor nie może także włączyć lampy?