Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer Aspire 5749Z - Identyfikacja elementów.

_1KOKO 16 Lis 2017 10:29 876 49
  • #31 16 Lis 2017 10:29
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Zalany zupą (kalafiorową) , reanimacja po 2 dniu. Tyle tak jak wspomniałem , przed wymianą dociskanie zalanych oporników odpalało płytę :(Acer Aspire 5749Z - Identyfikacja elementów.Acer Aspire 5749Z - Identyfikacja elementów.

  • #32 16 Lis 2017 11:04
    lisek
    Spec od monitorów

    Schemat podany w miarę dokładnie odwzorowuje płytę
    PU3 i |PQ4 ( miejsce zalania ?) to generują syg. SYS_SHDN (system shutdown) dla ?
    Czasem ten sygnał poprzez (tranzystor ? jak np. Quanta GC3 ) jest podawany na pin.EN układu od 3.3/5V
    * czyli brak nap. jw i zasilania kbc

    Miejsce zalania tylko ok.PU#
    :idea: Prosiłemo obys miejsca zalania


    p.s
    na tych MB przy zalaniu ok. chargera do wymiany kbc PCH i ? (flash)

  • #33 16 Lis 2017 11:11
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Żadna z przetwornic nie była zalana , przecież dałem zdjęcia pu3 od strony oporników i resztę zgadywanki nie wiem o co Ci chodzi :)

  • #34 16 Lis 2017 11:32
    lisek
    Spec od monitorów

    Skoro tak.

    Cytat:
    PU3 i |PQ4 ( miejsce zalania ?) to generują syg. SYS_SHDN#
    (system shutdown) dla ...?
    Czasem ten sygnał poprzez (tranzystor ? jak np. Quanta GC3 ) jest podawany na pin.EN układu od 3.3/5V
    * czyli brak nap. jw i zasilania kbc


    SM pod Quanta U92 as it's similar.
    SM Quanta U92 pod Link

  • #35 16 Lis 2017 11:35
    _1KOKO
    Poziom 32  

    To dlaczego przed wymianą oporników laptop działał?

  • #36 16 Lis 2017 11:41
    lisek
    Spec od monitorów

    W odp.30 napisałem

    Cytat:
    Przed wymianą oporników płyta zalana się właczała> ok !
    Wymiana "R" związana z "wszelkiego rodzaju manewrami" z płytą , na której po zalaniu sa nadal "przegniłe" scieżki. podgniłe elementy(lutowania) itp itd niestety będzie się tak zachowywać


    Wróc do poprzednich wartości R > zobacz efekt.
    Może dla rev. twojej płyty (SM podany) układ pracy :M393L jest nieadekwatny do wystawianych wart, poziomu sygnału przez 393 ?????

  • #37 16 Lis 2017 11:50
    adamadi33
    Poziom 43  

    Jakie wartości mają odlutowane zalane elementy?

  • #38 16 Lis 2017 14:15
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Ścieżki nie są nigdzie przegnite ,niestety wyrzuciłem stare oporniki :( (nauka na przyszłość) wlutowałem ponownie inne 200k i na 2 łapce LM939 pojawiło się 5v dziwne .

  • #39 16 Lis 2017 15:36
    Stani12
    Poziom 19  

    _1KOKO napisał:
    pq10 - 1- 19v 2- 17v 3- 0v
    pq12 - 1- g 2- 0v 3- 17v

    Nie masz S5_ON (pin2 - pq12).
    Podciągany jest rezystorem do +3VPCU, które masz.
    Sprawdź rezystor R254 na schemacie 10k.

  • #42 16 Lis 2017 16:28
    adamadi33
    Poziom 43  

    Patrząc na zdjęcia to elementy nie były skorodowane, możliwe że cześć z nich.
    Ale PR 55 zwyczajnie wysadziło dlatego wymieniłeś LM 393 a co z ścieżką od PR 55?
    PR 54 kompletnie zaśniedziały jego pola lutownicze albo źle widzę.

  • #43 16 Lis 2017 16:29
    _1KOKO
    Poziom 32  

    PR 56 usunięty podstawiony opornik 0, laptop wstaje normalnie, wniosek - nie jest to chyba schemat pod ten model ale bliźniaczy, podpowiedzcie Panowie co mam wstawić zamiast PR 55 oraz PR 56 ?

  • #44 16 Lis 2017 17:55
    lisek
    Spec od monitorów

    Zasada działania układu PU3
    polowy na wyj. DMN601K-7 N Channel, 300 mA, 60 V,

    Cytat:
    comparator PU3 compares two voltages, IN1 at the inverting (–) input and IN2 at the inverting (+) input.
    When IN2 < IN1, the comparator output is pulled Low, i.e. to GND, almost.
    When IN2 > IN1, the output is driven High, i.e. to nearly the positive rail voltage....


    Jaki musi być sygnał na pin.3 PQ4 ?
    -skoro masz VL, VIN oraz S5_ON ?//
    * kol.Stani12 w odp.39 z 16 Lis 2017 15:36
    Cytat:
    Nie masz S5_ON (pin2 - pq12).
    Podciągany jest rezystorem do +3VPCU, które masz.
    Sprawdź rezystor R254 na schemacie 10k.

    Lub jest "przysadzany "przez jakiś IC np. RT8223 > pin.1/6

    - "odpinasz" R56 (=0 ) co masz na wej. INV(-)
    - na wej.INV(+) masz wg. schematu 2.48V > poprzez dzielnik oporników po 200k

  • #45 16 Lis 2017 23:59
    Stani12
    Poziom 19  

    Dopóki na wejściu odwracającym /pin 2/ napięcie jest wyższe od 2,469V /pin3/ , które jest ustalane dzielnikiem PR54, PR55 wyjście 1 układu LM393 jest "połączone z masą". Jeśli napięcie na pinie 2 spadnie poniżej napięcia na pinie 3 wyjście 1 "połączone jest z zasilaniem układu" /pin 8/.
    Na początku przy starcie na pinie 2 jest 5V bo pełne VL. Kiedy pojawi się sygnał S5_ON włącza on termistor do masy i na wejściu 2 robi się dzielnik PR56, PR65. Napięcie na wyjściu pojawi się wtedy, kiedy termistor nagrzeje się do temperatury w której rezystancja osiągnie wartość mniejszą niż 1,54k. Tranzystor PQ4 zostanie ustawiony w stan przewodzenia i sygnał SYS_SHDN# ustawi się na stan niski /hash # oznacza chyba że taki stan jest aktywny-piszę chyba bo spotkałem się już z niekonsekwencjami oznaczeń/ powodując wyłączenie pracy przetwornic. Za tym sygnałem nie analizowałem schematu. Powinien być podciągnięty do stanu wysokiego żeby działał tak jak pisałem.
    Dlatego istotne jest, żeby były rezystory odpowiednie w dzielnikach oraz w dzielniku na pinie 2 LM393 żeby rezystor był "dopasowany" do termistora.
    Popraw mnie Lisek jeśli coś skopałem.

    Dodano po 14 [minuty]:

    Zapomniałem dodać kwintesencję. Zastąpienie rezystora R56 rezystorem 0ohm daje zawsze na wejściu odwracającym napięcie wyższe niż na nieodwracającym /zawsze VL=5V/ i zabezpieczenie termiczne nie działa.
    Stąd wniosek żeby sprawdzić i ewentualnie wymienić termistor. Może dokładniej wymyć płytę w okolicach ścieżek termistora.
    A może tak grzeje się procesor?.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Dotykanie palcem tego regionu to zakłócanie pracy komparatora.

  • #46 17 Lis 2017 09:22
    _1KOKO
    Poziom 32  

    "Dotykanie palcem tego regionu to zakłócanie pracy komparatora."

    W rękawiczkach antystatycznych???? :O

  • #47 17 Lis 2017 13:38
    Stani12
    Poziom 19  

    _1KOKO napisał:
    "Dotykanie palcem tego regionu to zakłócanie pracy komparatora."

    W rękawiczkach antystatycznych???? :O

    Myślę, że to jest najmniej znaczące. Istotny jest przyczyna "poprawnego startu" po wlutowaniu rezystora o wartości 0 ohm i ewentualne konsekwencje.

  • #48 17 Lis 2017 15:23
    adamadi33
    Poziom 43  

    Chłodzenie na grafice założone?

  • Pomocny post
    #49 18 Lis 2017 11:35
    ul1002

    Poziom 33  

    Do tematu mogę dodać, że wartości rezystorów są poprawne, zmierzyłem dla Ciebie z identycznej płyty.

  • #50 24 Lis 2017 18:38
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Wielkie dzięki wszystkim za pomocne posty, zalutowane nowe oporniki i jest ok , dziwne ,że na używanych nie działało. Temat do zamknięcia.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo