kkknc wrote: trymer01 napisał:
To rzeczywiście są argumenty nie do odparcia!
Czy kolega w ogóle zrozumiał o czym tam pisałem?
Zawsze kolega może przedstawić swoje.
No właśnie przedstawiłem i otrzymałem odpowiedź j.w. Powala z nóg.
Kartę katalogową? - raczej instrukcję obsługi samochodu. W każdej starszej instrukcji Toyoty to podają (bo w nowszych to już raczej piszą tylko aby nie połykać elektrolitu).
A przede wszystkim - po co? Kolega przedstawił skan i z niego wynika jasno, że ładowanie do 15,0V nie szkodzi akumulatorowi - czego kolega się tak obawiał.
No dobrze - Toyota nie zaleca ale pozwala ładować do 15V. Sam to kolega udowodnił. Dziękuję za wyręczenie mnie, tylko że wychodzi na to że kolega dyskutuje sam ze sobą.
kkknc wrote: zależności temperatury tranzystora a przenoszonej mocy.
Co do temp. ładowania ma tranzystor?
Kolega znowu pomylił tematy? Czy to znowu celowy "skok w bok" w celu zamotania?
Cieszę się też że kolega usunął fragment o tym, że to ja powinienem udowadniać konieczność natychmiastowego rozładowania po ładowaniu. Świadczy to tym, że kolega dostrzegł absurdalność swojego stwierdzenia. Ale to tylko połowa prawdy, bo to na koledze ciąży obowiązek udowodnienia swojej tezy (1 godz.).
Ale pewnie się nie doczekamy i tak jak powyżej na rzeczowe argumenty będzie odpowiedź
kkknc wrote: Wiesz jakoś mierzę akumulatory od lat 70 i wiem co piszę.
albo o tranzystorze/diodzie (może LED?).
Reasumując - można ładować do 15V i dla dokładnego pomiaru pojemności jest to wskazane.
Tu - jak się okazało - nie chodzi o pomiar z dokładnością do 1Ah tylko o stwierdzenie sprawności akumulatora - rozróżnienie czy ma on np.10Ah czy 40Ah. Dlatego to czy będzie ładowany do 14,5 czy 15V jest tu bez znaczenia.
GT2x wrote: Jutro sprawdzę po dłuższej jeździe bez żadnego dodatkowego obciążenia (szyby , nawiew) jakie będzie napięcie po zgaszeniu silnika.
Taki pomiar daje niewiele informacji.
Jeśli nie masz dostępu do elektrolitu - zrób ten test pojemności, nawet obciążając go żarówką 60W (ok. 5A) - powinien utrzymać napięcie do 10,5V w czasie ok. 8godz. (40Ah - roczny akumulator?)