Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka Samsung RL34 EGPS nie chłodzi chłodziarka, zamrażalnik ok.

lucnow 14 Nov 2017 21:15 3285 1
Automation24
    lucnow
    Level 9  
    Witam
    Lodówka Samsung RL34 EGPS. Zamrażalka działa ok.-25 C, mrozi, chłodziarka nie.
    Parownik zalodzony (rezystancja grzałki parownika 240ohm, ale napięcie wg miernika 40V ???,tylko nie wiem kiedy ma grzać), wentylator pracuje. Mimo otwartej klapki miedzy zamrażarką a chłodziarką ( przejście na pewno drożne) , w chłodziarce ciągle temp. na plusie. Czy parownik musi być pozbawiony lodu żeby było hmm chłodniej i wentylator dmuchał chłodniejszym powietrzem, skoro w zamrażarce -25 C , bo nie potrafię tego zrozumieć. Jedynie wskazania temperatury w chodziarce oszukane (Nie wiem gdzie są i na jakiej zasadzie działają czujniki temp.), ale klapka dopływu zimna z zamrażarki ręcznie otwarta a wentylator ciągle pracuje. Już 2 razy takie coś sie zdażyło, wyłączyłem lodówkę na 24h i rok działała. Teraz to nie pomogło. Jak zmierzyć czujniki NTC ?
    Będę wdzięczny za każdą pomoc.
  • Automation24
    lucnow
    Level 9  
    Nie doczekałem się odpowiedzi, ale dla podobnych przypadków, naprawa kosztowała mnie 2 zł. (część ta w serwisie ok. 55zł). Po rozebraniu tylnej płyty zamrażarki okazało się, że uszkodzony jest termik grzałki parownika TF072C (na 72°C).