Witam,
mam problem z wyborem płyty indukcyjnej. Jestem na etapie kompletowania sprzętu do kuchni. Firma zaproponowała mi indukcję Bosch pie631fb1e (przeglądałem poprzednie tematy nt tej płyty, ale chyba nie do końca dotyczył one mojego problemu).
Aktualnie mam poprowadzone następujące kable - 5x4mm2 od licznika na korytarzu, następnie w mieszkaniu od rozdzielni idzie kabel 3x4mm2 do miejsca gdzie ma znajdować się płyta indukcyjna. Niestety za późno zacząłem się interesować tematem elektryki (zaufałem ekipie) i teraz obudziłem się z ręką w nocniku. Z tego co czytałem kabel do indukcji powinien być minimum 4x2.5mm2 lub 5x2.5mm2 . Do mieszkania podłączona jest moc przyłączeniowa 12.8 kw. Wymiana kabla na właściwy niestety nie wchodzi w rachubę - za duże koszty wymiany a jestem na końcu remontu i wiadomo jak jest z kaską
Moje pytanie do Was Koledzy jest takie: czy na tym kablu jaki aktualnie mam podciągnięty jestem w stanie zasilić tę płytę aby ta chodziła na pełnej mocy 7.4 kw, a jeżeli tak, to będę wdzięczny za wytłumaczenie na jakiej zasadzie wtedy ona by działała.
Poniżej zamieszczam schematy montażu z innych tematów (mam nadzieje, że właściwe dla tej płyty)
Wybaczcie, jeżeli popełniłem gdzieś jakiś błąd w opisie - jak pewnie zauważyliście jestem laikiem w tym temacie
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!