Witam
Nie jestem serwisantem kotłów gazowych (sam też potrzebuję pomocy w tym zakresie – na szczęście jest na tym forum Osoba, która mi ostatnio pomaga), ale myślę że mogę przekazać kilka użytecznych informacji na ten temat.
Nastawy dla kotłów gazowych mamy podane dla pieca wyrażone w postaci Górnej Liczby Wobbego w jednostkach energii na jednostkę objętości czyli [kWh/m3].
Liczbę Wobbego zdefiniowano po to, aby móc porównywać energię wytwarzaną przez różne paliwa pomiędzy sobą (dlatego teraz mamy rozliczenia nie w m3, ale właśnie w kWh).
Zależność pomiędzy Górną liczbą Wobbego (
GLW) a ciepłem spalania (
Cs) zgodnie z definicją jest następująca:
Górna Liczba Wobbego=(Ciepło spalania)/√(gęstość względna gazu)
gdzie
gęstość względna gazu=(gęstość_gazu)/(gęstość_powietrza)
Wiemy, że gęstość gazu < gęstości powietrza (gaz ziemny jest lżejszy od powietrza), zatem gęstość względna jest < 1 i jest jednostką bezwymiarową. Daje to w wyniku wartość
GLW większą od
Cs.
W podanym przykładzie w rejonie Poznania mamy podane odpowiednio
GLW i właśnie
Cs (pokazałem to w załączonym pliku).
Możemy zatem dla konkretnego przypadku łatwo obliczyć ile wynosiła gęstość względna gazu (
gwg)
Przekształcając wzór otrzymujemy np. dla rejonu Przeźmierowa i okolic odpowiednio
gwg = (
Cs/
GLW)^2 = (41,03/53,49)^2 =~ 0,76^2 = 0,5884
Oczywiście pojawia się pytanie jak to się ma wartości podawanych przez producentów kotłów gazowych.
Spróbujmy wyrazić
GLW nie [MJ/nm3], a w [kWh/nm3]:
1kWh = 1000W x 3600s = 1000 J/s x 3600s = 3,6 x 10^6 J = 3,6 MJ
1kWh = 3,6 MJ
Uwaga: jednostka nm3 – to tzw. normalne metry sześcienne, czyli metry sześcienne w warunkach normalnych.
Mając podane wartości
GLW w [MJ/nm3] wystarczy podzielić przez nasz współczynnik przeliczeniowy 3,6 by dostać wartość
GLW wyrażoną w [kWh/nm3]
Wykorzystując tę zależność dla naszego przykładu dostajemy dla Przeźmierowa:
GLW = 53,49 [MJ/nm3] = 53,49/3,6 [kWh/nm3] = 14,8 [kWh/nm3] =~ 15[kWh/nm3]
I tu mamy swoją odpowiedź dotyczącą wymaganej nastawy = 15,0
Weźmy teraz inny przykład Kościana (ma inny, bardziej zubożony gaz)
GLW = 40,19 [MJ/nm3] = 40,19/3,6 [kWh/nm3] = 11,16 [kWh/nm3] =~ 11,2 [kWh/nm3]
Wybieramy wtedy najbliższą wartość nastawy na kotle czyli ok 11,0
Reasumując:
Aby otrzymać odpowiedni rodzaj nastawy należy wartość
GLW podawaną przez PGNiG podzielić przez współczynnik 3,6:
GLW [kWh/nm3] =
GLW [MJ/nm3] /
3,6
Aby sprawdzić nasze przypuszczenia i obliczenia proponuję zajrzeć na stronę internetową:
https://swi.gaz-system.pl/swi/public/embed.seam?lang=pl&viewId=E_PUB_059&cid=261179
Mamy tutaj podawane parametry gazu ziemnego dla różnych rejonów w Polsce.
Spróbujmy wyszukać w tabeli rejony zasilania podane przez PGNiG.
Podajemy nad nazwą punktu Przeźmierowo i dajemy filtruj. Sprawdźmy też, że oglądamy dane za ostanie miesiące 2017. Teraz sprawdzamy
GLW =~ 14,7[kWh/nm3] co jest zgodne z naszymi obliczeniami. Przy okazji zobaczmy, że wyliczona przez nas gęstość względna w przybliżeniu zgadza się z danymi zawartymi na stronie internetowej. Ponadto mamy podany skład gazu, który powinien rozwiać nasze wątpliwości.
Dla Przeźmierowa mamy gaz wysokometanowy (93,6%metanu) i wprost
GLW = 14,77 [kWh/nm3] (załączony plik)
Dla Kościana mamy gaz zaazotowany (78,3% metanu i 20,3%azotu) i
GLW = 11,01 [kWh/nm3] (załączony plik)
Ja ze swej strony proszę o ewentualne potwierdzenie, że dla gazu wysokometanowego ustawiane są wartości na kotle gazowym uwzględniając liczbę Wobbego 15,0 [kWh/nm3], a dla zaazotowanego ok 11,0 co potwierdzałoby mój wywód.