Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha R-840 - Nie pozostaje w trybie standby po wyłączeniu.

ancanar 15 Nov 2017 17:42 762 10
    ancanar
    Level 15  
    witam.

Mam taka dziwna przypadłość w swojej wieży. Czasami nie reaguje ani na włącznik na pilocie ani na ten wbudowany. Dotyczy to tylko wzmacniacza - odtwarzacz włącza się. Co dziwne, jeśli wypnie się i wepnie na nowo kabel zasilający do kontaktu to w 99% wzmacniacz znowu zaczyna działać. Próbowałem ruszać kablem i wtyczka i wygląda na to, że wszystko jest połączone dobrze.

EDIT:

Wyczytałem, że niektóre wzmacniacze nie lubią się z "listwami" zasilającymi. Wieża jest podłączona na właśnie takim przedłużaczu, ale jak dotąd problemów nie było.

EDIT 2:

Poobserwowałem zachowanie wieży i to wygląda tak, że po wyłączeniu wzmacniacz jest normalnie w stanie "stand by" (świeci się żółta lampka) a po około minucie za każdym razem samoistnie się wyłącza całkowicie (lampka gaśnie). Dokładnie to zachowanie lampki standby wygląda tak - po około 20 sekundach na sekunde gaśnie i zapala się znowu a po kolejnych 10 sekundach gaśnie juz na stałe aż do ponownego podpięcia zasilania.. Odpięcie i podpięcie zasilania skutkuje właśnie powrotem w tryb "standby" nigdy wcześniej nic podobnego się nie działo.
  • Helpful post
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Jak bardzo jesteś zaawansowany jeżeli chodzi o elektronikę? Potrafisz wykonać pomiary? Do naprawy zapewne będzie zasilacz standby.
    ancanar
    Level 15  
    sylweksylwina wrote:
    Jak bardzo jesteś zaawansowany jeżeli chodzi o elektronikę? Potrafisz wykonać pomiary? Do naprawy zapewne będzie zasilacz standby.

Niestety. Raczej słabo. Podejrzewam, że to może być ta kwestia: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3188149.html#15581471 ten sam model i objawy. Pytanie czy ta usterka może jakoś "postępować"? lub wplywac na inne funkcjw sprzetu? Jeśli całość sprowadzałaby się do kwesti włączenia i wyłaczenia zasilania przy każdym użyciu to moge to przeżyć. Ew jesli koszty nie byłyby ogromne to jakiś serwis RTV.
  • Helpful post
    sylweksylwina
    Ciężko stwierdzić czy może coś więcej ulec uszkodzeniu. Najlepiej byłoby udać się do serwisu aby przywrócić pełną sprawność.
    ancanar
    Level 15  
    Czy warto to robić w autoryzowanym serwisie yamahy czy raczej w jakimś lokalnym? Myślisz ze ew. dalsze uszkodzenia mogą obejmować coś więcej niż sam tryb standby?
    sylweksylwina
    Ciężko stwierdzić czy uszkodzi się zasilacz standby czy coś jeszcze, albo będzie cały czas jak teraz ew. się samo naprawi :P
    Autoryzowany serwis pewnie za dużo sobie policzy....
    ancanar
    Level 15  
    Zacznę od telefonu do serwisu autoryzownego i zobaczę co mi tam powiedzą. Ale myślę że póki co chyba można ze sprzętu korzystać :p?

Dodano po 32 [minuty]:

Rozumiem, że Twoja rada byloby zniesienie sprzętu do najbliższego serwisu RTV?

Dodano po 42 [minuty]:

Ciekawi mnie także czy tego typu usterki miga mieć jakikolwiek wpływ na brzmienie sprzętu? Czy raczej przy ewentualnym postępowaniu problemów po prostu będą się nasilać kłopoty z zasilaniem?
    sylweksylwina
    Zasilacz st-by zasila tylko uC odbiornik IR i umożliwia uruchomienie sprzętu, jednak jako iż zasila uC to sprzęt może się zachowywać nieprzewidywanie oraz mogą powstawać zakłócenia....
    ancanar
    Level 15  
    Mógłbyś rozwiną skrót uC? I co do zakłóceń - może to się objawiać jakąś stała i ciągłą zmiana brzmienia czy raczej ew. jak już zakłóceniami wyraźnie "odzielnymi" od muzyki (trzaski, piski czy coś w tym rodzaju)?
  • Helpful post
    sylweksylwina
    Jak już to trzaski, jeżeli chodzi o rozwinięcie to chodzi o główny procesor odpowiedzialny za sterowanie w zasadzie wszystkim począwszy od włączenia poprzez wybór źródeł dźwięku, zmian głośności itp. Po co dalej kombinować, zanieś sprzęt do lokalnego serwisu, no chyba że to jakaś wada fabryczna i serwis Yamahy gratis ci zrobi :P Zapewne naprawa skończy się na wymianie kondensatora z wątku który podesłałeś.
    ancanar
    Level 15  
    Tak planuje, ale po prostu ciekawość mnie pcha do pytań :P Myślałem też nawet, że to dobra okazja do upgradu sprzetu, ale widze że jakoś nie ma już minizestawow z obsługą choćby DVD (o BR już nie wspomne) i taki wszechstronniejszy zestaw trzeba by skladać z osobnych wzmacniaczy i odtwarzaczy, jeden łączyć analogowymi kablami drugi cyfrowymi... aż głowa boli :P