Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer się włącza za drugim razem i jest tylko czarny ekran

Naziko 15 Lis 2017 20:15 504 14
  • #1 15 Lis 2017 20:15
    Naziko
    Poziom 3  

    Witam mam problem komputer włącza sie na 2s jest czarny ekran nagle się restartuje i już sie wlącza i sie juz nie restartuje ale i tak tylko jest czarny ekran pomoże ktoś ?
    płyta główna to Lan Party DK P55-T3eH9
    procesor intel Core i3 540
    karta graficzna to Gigabyte geforce gt710

    0 14
  • #2 15 Lis 2017 20:33
    762302
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 15 Lis 2017 20:35
    pawel5196
    Poziom 14  

    Czy słychać jakieś sygnały dźwiękowe BIOS ?

    0
  • #4 15 Lis 2017 20:50
    Naziko
    Poziom 3  

    nie ma sygnałów i nie był modernizowany

    0
  • #5 15 Lis 2017 20:52
    pawel5196
    Poziom 14  

    Wyjmij pamięci RAM , kartę graficzną i odłącz wszystko co się da i zobacz jak zachowa się komputer.

    0
  • #6 16 Lis 2017 15:38
    Naziko
    Poziom 3  

    to samo włącza sie nagle wyłącza i włącza jescze raz i wiatrak od procesora chodzi

    0
  • #7 16 Lis 2017 15:45
    pawel5196
    Poziom 14  

    Obawiam się, że uszkodzona może być płyta główna bądź procesor. Musiałbyś podstawić jakąś inną płytę bądź procesor.
    Spróbuj jeszcze zresetować BIOS - > wyjmij baterię, odczekaj trochę i włóż ją. (ewentualnie zworka na płycie głównej CLEAR CMOS)

    0
  • #8 16 Lis 2017 16:00
    Naziko
    Poziom 3  

    wydaje mi sie ze plyta działa wszytko sie świeci procek sie grzeje i wgl i też właśnie myślę że procek wcześniej plyta z innym procesorem działała

    0
  • #9 16 Lis 2017 16:34
    pawel5196
    Poziom 14  

    Kiedy ta płyta działała z innym procesorem ? Czy na tym obecnym działała normalnie ?

    0
  • #10 16 Lis 2017 17:04
    g107r
    Poziom 34  

    System sam się uruchamiał, czy musiałeś coś wcisnąć oprócz guzika zasilania ?
    http://pclab.pl/art38769-19.html tu napisali że masz mieć jakiś wyświetlacz ?
    Taki start kojarzy mi się z cooldboot'em, zimnym/podwójnym startem komputera gdy mu coś nie pasuje. U mnie zazwyczaj był to overlocking i efekt przywrócenia ustawień BIOS, reset.
    Z obu kart graficznych nie ma obrazu ?

    0
  • #11 16 Lis 2017 17:52
    safbot1st
    Poziom 43  

    Podaj model i markę zasilacza, model CPU poprzedniego i obecnego.
    Poza tym płyta ma wyświetlacz, Up, na którym podaje błędy. Podaj kod błędu z wyświetlacza.

    0
  • #12 16 Lis 2017 21:46
    Naziko
    Poziom 3  

    g107r napisał:
    System sam się uruchamiał, czy musiałeś coś wcisnąć oprócz guzika zasilania ?
    http://pclab.pl/art38769-19.html tu napisali że masz mieć jakiś wyświetlacz ?
    Taki start kojarzy mi się z cooldboot'em, zimnym/podwójnym startem komputera gdy mu coś nie pasuje. U mnie zazwyczaj był to overlocking i efekt przywrócenia ustawień BIOS, reset.
    Z obu kart graficznych nie ma obrazu ?

    Musiałem tylko kliknąć guzik od zasilana włącza sie na parę sec redagował się i włączał na nowo bez restartu jest tylko jedna karta graficzna a na tym monitorku na płycie głównej tylko przez chwilkę 0 i nic niema

    0
  • #13 16 Lis 2017 22:11
    pawel5196
    Poziom 14  

    Powiem szczerze: oddaj PC do serwisu. Chyba że...znajdziesz podzespoły na podmianke.

    0
  • #14 17 Lis 2017 15:23
    safbot1st
    Poziom 43  

    Naziko napisał:
    wydaje mi sie ze plyta działa wszytko sie świeci procek sie grzeje i wgl i też właśnie myślę że procek wcześniej plyta z innym procesorem działała

    Kolega nie wykonuje poleceń doradzających.
    Było proszone o wykonanie resetu CMOS baterią i EDIT: w tym modelu nie ma zworek, a wykonuje się to specjalnym guzikiem z tyłu między mini USB, a PS/2. Wykonaj to.
    Za @pawel5196 wszystko wskazuje, że płyta ma za stary BIOS pod nowy procesor.
    Być może BIOS wymaga jedynie ponownego zaprogramowania.
    Niestety producent nie ułatwia nam rozwiązania tematu:
    http://www.dfi.com.tw/support/support.html
    "*Announcement: The DFI-LANPARTY motherboards support has been terminated. "
    więc chociaż Ty @Naziko - Autorze się o to postaraj...
    Jeśli zdecydujesz się na serwis, niechże zamontują najniższy model CPU jaki płyta obsługuje i dzięki temu aktualizują BIOS.

    0
  • #15 04 Gru 2017 16:12
    Naziko
    Poziom 3  

    już wszystko działa to była wina procesora

    0