Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zelmer Syrius 1600.0K0.4HQ - Awaria odkurzacza - brak sterowania silnika

Peperson 16 Lis 2017 01:55 1185 8
  • #1 16 Lis 2017 01:55
    Peperson
    Poziom 4  

    Witam.

    Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki w postaci braku możliwości sterowania obrotami, mocą silnika odkurzacza. Podczas prac remontowych w/w odkurzacza, tj. wymianie na nowy wirnika z łożyskami oraz szczotkami silnika 1900W odkurzacza Zelmer Syrius 1600.0K0.4HQ przy próbie uruchomienia i podłączeniu być może błędnym uległ uszkodzeniu element układu elektroniki, najprawdopodobniej na płytce głównego zasilania o nr 1600.0115, co było słyszalne w postaci cichego, krótkiego trzasku, "pyknięcia", co w konsekwencji spowodowało brak możliwości uruchomienia silnika.

    Obejrzałem dokładnie wszystkie elementy i nie znalazłem podejrzanych uszkodzeń poza zimnym lutem na płytce triaka. Triak BTA12 (6008 W) dla pewności wymieniłem na nowy i przelutowałem połączenia. Przy próbie uruchomienia układu silnik nie zadziałał. Przy uruchomieniu na krótko silnik ruszył pełną mocą. Przy próbie obejścia triaka i podłączeniu silnika przewodami "M1" z płytki o nr 1600.0115 oraz "G" przy triaku silnik ruszył jednak z jednoczesnym przepięciem i uszkodzeniem triaka co objawiło się pęknięciem obudowy triaka przy jednej z anod i zmostkowaniem układu tj. anod z bramką triaka tzn. przy załączeniu układu silnik pracuje na pełnej mocy bez możliwosci regulacji.

    Sprawdziłem również taśmę łączącą obie płytki tj. na głównym zasilaniu 1600.0115, oraz ze sterowaniem 1600.0090, wszystko jest ok, są przejścia na poszczególnych pinach. Podczas pomiarów stwierdziłem napięcie na wyjściu z układu tj. wejściu na silnik, przewód "M1" z płytki o nr 1600.0115 oraz przewód z bramki triaka przed przepięciem wielkości: przy starym triaku 20V, a przy nowym 8V, po przepięciu napięcie na tych przewodach wynosi 230V bez możliwości regulacji. Samo wskazanie w postaci zapalania i gaśnięcia diod za pomocą +/- na płytce nr 1600.0090 objawia się prawidłowo.

    Proszę o wskazanie jakich pomiarów muszę dokonać, co odpowiada w układzie za współpracę z triakiem i regulacje obrotów silnika.
    Z góry dziękuję.

    0 8
  • Sklep HeluKabel
  • #2 16 Lis 2017 10:30
    Piotr2608

    Poziom 38  

    Moduł do wymiany, koszt zakupu nowego modułu ok 80-90 PLN.
    Podałeś napięcie sieciowe na bramkę triaka. No cóż po co korzystać z miernika skoro można podłączyć wszystko na "krótko" i a nóż widelec się uda.

    Zelmer Syrius 1600.0K0.4HQ - Awaria odkurzacza - brak sterowania silnika

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 16 Lis 2017 19:07
    Peperson
    Poziom 4  

    Dobrze rozumiem, że uszkodzona jest płytka o nr. 1600.0115 czy któryś z jej elementów i jaki? Możesz przesłać cały rysunek tego układu lub link na którym mogę zobaczyć całość?

    Jeszcze skrótowo wyjaśnię sytuację: przed nastąpieniem przepięcia na przewodach zasilających silnik miernik wskazywał przy starym triaku 20V, a przy wymianie na nowy 8V bez mozliwosci jego regulacji, silnik nie działał, po przepięciu nastąpiło zwarcie bramki z anodami triaka i napięcie wynosiło 230V, a silnik ruszył pełną mocą bez możliwości regulacji...

    Dodano po 7 [godziny] 38 [minuty]:

    Proszę podpowiedzieć który z elementów układu elektroniki odpowiada za pracę triaka, regulacje obrotów, mocy silnika?

    0
  • #4 18 Lis 2017 00:31
    Peperson
    Poziom 4  

    Witam, dzisiaj obejrzałem dokładnie pod dużym powiększeniem elementy obydwu płytek, na płytce głównego zasilania znalazłem pękniętą obudowę na D2 - 5,6V, to jest jak się nie mylę dioda Zenera, czy to może być klucz do tej usterki? Przy pomiarach napięcia było na niej nie całe 2V.

    0
  • #5 24 Lis 2017 17:45
    Peperson
    Poziom 4  

    Witam, wymiana diody zenera 5V6 nie pomogło w uruchomieniu układu, podłączyłem więc sprawną płytkę sterowania z diodami świecącymi od innego odkurzacza. Reaguje ona prawidłowo, tj. świecą diody, jest regulacja napięcia +/-, lecz jest inny problem postaci wychodzącego napięcia z całego układu, tzn. miernik podłączony do przewodów wychodzących na silnik, po włączeniu układów pod napięcia 230V zapalają się 3 diody licząc od min. przy tym jest napięcie 29V, zmniejszając na min. przy jednej zapalonej diodzie napięcie 21V, przy dwóch 27V, przy trzech 29V, przy czterech 30V, przy pięciu, tj. przy max. napięcie spada do 13V (???).

    Natomiast na diodzie zenera 5V6 jest 2V, a napięcie na kondensatorze C2 zlokalizowany koło procka płytki zasilającej wynosi 4V, więc napięcie wyjściowe z płytki głównej, a tym samym zasilanie płytki sterującej jest prawidłowe. Jednak jak odłącze przewód bramki triaka z głównej płytki to na jej zacisku względem masy tj. anody diody zenera 5V6 wynosi 2V, a na przewodach zasilania silnika 14V. Proszę o wnioski i podpowiedź w zlokalizowaniu usterki układu.

    0
  • Pomocny post
    #6 24 Lis 2017 20:06
    Piotrek-787
    Poziom 15  

    Peperson napisał:
    Proszę podpowiedzieć który z elementów układu elektroniki odpowiada za pracę triaka, regulacje obrotów, mocy silnika?
    Za regulację mocy silnika odpowiada mikrokontroler na płytce sterowania.
    Peperson napisał:
    miernik podłączony do przewodów wychodzących na silnik, po włączeniu układów pod napięcia 230V zapalają się 3 diody licząc od min. przy tym jest napięcie 29V, zmniejszając na min. przy jednej zapalonej diodzie napięcie 21V, przy dwóch 27V, przy trzech 29V, przy czterech 30V, przy pięciu, tj. przy max. napięcie spada do 13V (???).
    Pomiędzy jakimi przewodami jest to napięcie i czy jest ono mierzone jako składowa stała czy składowa zmienna?
    Peperson napisał:
    napięcie na kondensatorze C2 zlokalizowany koło procka płytki zasilającej wynosi 4V, więc napięcie wyjściowe z płytki głównej, a tym samym zasilanie płytki sterującej jest prawidłowe
    Napięcie powinno wynosi około 5V. Zamiast mierzyć napięcie na diodzie zenera, zmierz napięcie na kondensatorze elektrolitycznym.

    0
  • #7 25 Lis 2017 12:13
    Peperson
    Poziom 4  

    "Pomiędzy jakimi przewodami jest to napięcie i czy jest ono mierzone jako składowa stała czy składowa zmienna"

    Napięcie mierzone na przewodzie M1 płytki głównej oraz przewodzie A2 płytki triaka. Napięcie mierzone miernikiem elektroniczym oraz analogowym ustawionymi na zakres pomiarowy napięcia przemiennego. Napięcie na kondensatorze elektrolitycznym C3 płytki głównej wynosi: DC 4V. Podłączyłem silnik i ruszył jednak zwarło triaka tj. anody z bramką i silnik chodzi pełna para na 230V, co może wywalać triaka? Pomierzyłem triaki po wylutowaniu z układu, zwiera dokładnie A1 z A2 anody triaka.

    Czy są różnice w triaku BTA12 600 BW od BTA12 B, sprawdzałem to mają te same parametry, oryginalny był BW sprzedali mi B i taki wstawiałem i dwa razy mi go wywaliło dlaczego? Oczywiście chodzi o BTA12 600 BW i BTA12 600 B

    0
  • Pomocny post
    #8 25 Lis 2017 17:02
    Piotrek-787
    Poziom 15  

    Peperson napisał:
    Czy są różnice w triaku BTA12 600 BW od BTA12 B, sprawdzałem to mają te same parametry, oryginalny był BW sprzedali mi B i taki wstawiałem i dwa razy mi go wywaliło dlaczego? Oczywiście chodzi o BTA12 600 BW i BTA12 600 B
    Triak BTA12 600 B jest to triak standardowy nie przeznaczony do obciążeń indukcyjnych, dlatego nie powinien być stosowany w odkurzaczu. Triaki o oznaczeniu BTA12 600 BW jest to tak zwany triak SNUBBERLESS, który jest przystosowany do obciążeń indukcyjnych. Zastosowanie nieodpowiedniego triaka może być przyczyną jego uszkodzenia.
    Peperson napisał:
    Napięcie na kondensatorze elektrolitycznym C3 płytki głównej wynosi: DC 4V
    Ta wartość powinna wynosić 5V DC, jednak przy 4V DC odkurzacz również powinien działać poprawnie.
    Peperson napisał:
    Napięcie mierzone na przewodzie M1 płytki głównej oraz przewodzie A2 płytki triaka
    Czyli mierzyłeś napięcie na silniku. Czy silnik był podłączony do układu? Podane wartości napięć wskazują na to, że nie. W tego typu układach pomiar napięcia wyjściowego bez obciążenia nie ma sensu. Z reguły triak jest otwierany impulsem i jeśli nie ma obciążenia to się zaraz zamyka.

    0
  • #9 28 Lis 2017 03:02
    Peperson
    Poziom 4  

    Silnik działa prawidłowo, dzisiaj robiłem testy, regulacja działa, wymieniłem triaka na prawidłowego tj. BTA12 600 BW i dla pewności wymieniłem jeszcze kondensator elektrolityczny 470µF. Dzięki za poświęcony czas i cenne podpowiedzi :)

    0