Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Urządzenie wielofunkcyjne laserowe

lriuqs 17 Nov 2017 14:08 2952 6
    lriuqs
    Level 3  
    Witam,

postanowiłem zakupić nowe urządzenie i potrzebuje pomocy w wyborze.
    Urządzenie do użytku domowego.

W oko wpadł mi model: Brother DCP-L2520DW
    Plusy jakie przemawiają za tym modelem to:
    + szuflada na papier
    + druk dwustronny
    + kolor (czarny)
    + tanie tonery (zamiennik)
    + zamiennik bębna jest w przystępnej dla mnie cenie (ok .100 zł)

Drukarka będzie eksploatowana powiedzmy 50 stron tygodniowo, tak więc większy zamiennik tonera powinien mi wystarczyć na rok albo i więcej. Zamienniki widziałem już nawet za 30 zł.

Mam kilka pytań dotyczących tego urządzenia, a nie mogę nic znaleźć na internecie
    1. Czy ta drukarka posiada wejście na kabel sieciowy?
    2. Skaner - znalazłem info, że działa on tylko po kablu USB. Czy może ktoś potwierdzić to info.
    2.1. Ewentualnym rozwiązaniem tego problemu mogło by być podłączenie drukarki kablem USB do Routera TL-WDR3600, tylko nie wiem czy będzie ona kompatybilna.
    2.2. Jeśli jest wejście na kabel sieciowy to czy skaner po tym kablu będzie działał?
    3. Wifi - czy przypadkiem nie zrywa połączenia, ewentualnie jak siądzie router to czy nie będzie problemów z automatycznym połączeniem się ponownie do niego?
    4. Na stronie producenta jest dla mnie niezbyt zrozumiała informacja (https://www.brother.pl/printers/all-in-one-laser/dcp-l2520dw)
    Obsługa papieru
    Wyjście papieru 100 arkuszy (stroną zadrukowaną w dół) 1 arkusz (stroną zadrukowaną do góry) Prosta ścieżka papieru
    To jakiś błąd czy wydruk dwustronny jest możliwy tylko na 1 kartce?
    5. Czy drukarka pamięta ustawienia po całkowitym odłączeniu od prądu?
    6. Czy są jeszcze jakieś inne elementy eksploatacyjne do wymiany? Pojemnik na zużyty toner, jakieś filtry?
    7. Czy grubszy papier (taki dyplomowy) nadaje się do takiej drukarki?

Ogólnie to szukam urządzenia wielofunkcyjnego laserowego. Czy ta drukarka to dobry wybór?

Moglibyście polecić ewentualnie coś innego w cenie max 650 zł.
    Coś w miarę taniego w eksploatacji i najlepiej mało awaryjnego przez najbliższe kilka lat.

Pozdrawiam
    suri1986
    Level 24  
    Ogólnie - cokolwiek w laserze nie kupisz na takie ilości wydruków będziesz w miarę zadowolony. To nie są tysiące stron, i nie szukasz maszyny która w najbliższym czasie osiągnie wynik 100 k.
    lriuqs
    Level 3  
    Też mi się tak wydaje, aczkolwiek jest tyle tych urządzeń na rynku, że ciężko się na coś zdecydować.

W międzyczasie znalazłem info na swój punkt 1. W/w drukarka nie ma wejścia na kabel sieciowy.

W przystępnych cenach z takim wejściem są drukarki HP:
    HP LaserJet Pro MFP M26nw
    HP LaserJet Pro M130nw
    HP LaserJet Pro M130fn
    HP LaserJet Pro M130fw

lecz wszystkie nie mają szuflady i druku dwustronnego.

Z druku dwustronnego jestem w stanie zrezygnować, ale szuflada jest jednak dobrą opcją, Puki co w domu biega mały troll, który wszędzie wtyka paluszki :).

Jest jeszcze Brother DCP-L2560DW, ale już za większe pieniądze. Nie wiem czy jest sens aż tyle wydawać na drukarkę.

Czy znasz może odpowiedź na moje drugie pytanie?
    2. Skaner - znalazłem info, że działa on tylko po kablu USB. Czy może ktoś potwierdzić to info.

Polecasz może jakieś inne urządzenie?
    Bitels85
    Level 25  
    1) Z hp daj sobie spokój, bo zespoły grzewcze nadal są oparte na grzałce i folii grzewczej, która przy zastosowaniu zamienników okleja się raz dwa. Urządzenia są tanie ale kiedy przyjdzie do wymiany fusera to lepiej nową drukarkę kupić. Oczywiście można je regenerować ale to nigdy nie jest to samo.

2) TONER - Zamienniki tonera za 30 zł to po prostu szajs, króry raz dwa zasyfi drukarkę.

3) PAPIER - jeżeli chcesz drukować na grubym papierze, to najlepszym rozwiązaniem jest używanie w tym celu podajnika ręcznego, oczywiście w ustawieniach sterownika wybieramy rodzaj i format nośnika.

DCP-L2520DW to fajne urządzenie ale bez automatycznego podajnika dokumentów, który przy skanowaniu większej ilości jest duuużym udogodnieniem.

Dlaczego skaner miałby działać tylko po usb???
    pecet7
    Level 18  
    Ja ze swojej strony poleciłbym:
    1. OKI MB472dnw
    + tanie tonery, również dużej polejmności
    + wifi, skaner po sieci
    + podajnik oryginałów do skanowania
    + raczej bezawaryjny model
    + duplex
    + szuflada
    2. Canon Mf411
    + sprawdzona konstrukcja, bardzo tanie zamienniki tonerów (takie, jak do HP P2055dn)
    + reszta tak jak w oki

Z Twoich propozycji, przy Twojej obciążalności również idealnie sprawdzi się HP LaserJet Pro M130fw.

Ogólnie, moim zdaniem warto dopłacić do podajnika oryginałów i szuflady w urządzeniu.
    lriuqs
    Level 3  
    Bitels85 wrote:
    1) Z hp daj sobie spokój, bo zespoły grzewcze nadal są oparte na grzałce i folii grzewczej, która przy zastosowaniu zamienników okleja się raz dwa. Urządzenia są tanie ale kiedy przyjdzie do wymiany fusera to lepiej nową drukarkę kupić. Oczywiście można je regenerować ale to nigdy nie jest to samo.

2) TONER - Zamienniki tonera za 30 zł to po prostu szajs, króry raz dwa zasyfi drukarkę.

3) PAPIER - jeżeli chcesz drukować na grubym papierze, to najlepszym rozwiązaniem jest używanie w tym celu podajnika ręcznego, oczywiście w ustawieniach sterownika wybieramy rodzaj i format nośnika.

DCP-L2520DW to fajne urządzenie ale bez automatycznego podajnika dokumentów, który przy skanowaniu większej ilości jest duuużym udogodnieniem.

Dlaczego skaner miałby działać tylko po usb???

Dzięki za odpowiedzi.
    Co do skanera to na morelach w komentarzach ktoś napisał, że skaner działa tylko przez USB. Dlatego pytam bo nie mam zbyt dużej wiedzy związanej ze światem drukarek.

Podajnik dobra sprawa. Nie wiem tylko jak będzie mi przydatny.

W ofercie Brothera znalazłem jeszcze:

DCP-L2540DN
    + ma podajnik
    + zbliżona cena
    - nie ma WiFi
    Teraz to WiFi jest mi zbędne, ale kto wie co się przyda w przyszłości

MFC-L2700DW
    + ma podajnik
    + ma WiFi
    + zbliżona cena
    - kolor (jeszcze do zaakceptowania)

pecet7 wrote:
    Ja ze swojej strony poleciłbym:
    1. OKI MB472dnw
    + tanie tonery, również dużej polejmności
    + wifi, skaner po sieci
    + podajnik oryginałów do skanowania
    + raczej bezawaryjny model
    + duplex
    + szuflada
    2. Canon Mf411
    + sprawdzona konstrukcja, bardzo tanie zamienniki tonerów (takie, jak do HP P2055dn)
    + reszta tak jak w oki

Z Twoich propozycji, przy Twojej obciążalności również idealnie sprawdzi się HP LaserJet Pro M130fw.

Ogólnie, moim zdaniem warto dopłacić do podajnika oryginałów i szuflady w urządzeniu.

Dzięki za propozycje, ale te urządzenia są niestety za duże.
    A HP LaserJet Pro M130fw hmm.. już sam nie wiem. Co osoba to inna opinia.
    Ma bogate wyposażenie, no oprócz tej szuflady, ale przynajmniej papier jest przykryty, cenowo też dobrze wypada. Za to tonery oryginalne i zamienniki są już droższe. I też nie chciał bym jej zepsuć z tego powodu co napisał Bitels85

Ciężki wybór.

Można prosić jeszcze o jakieś dodatkowe opinie?
    lriuqs
    Level 3  
    Ostatecznie zakupiłem DCP-L2520DW.

Wszystko działa jak należy. Ta drukarka chyba nie posiada automatycznego skanu do maila. Wszystko musi przejść przez komputer.

Chyba, że się mylę i gdzieś coś trzeba przestawić. Opcja maili z raportami jest.

Ktoś może to potwierdzić?