Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zelmer Quatrro 616 - nie wytwarza pary

yaro77 18 Lis 2017 16:41 954 0
  • #1
    yaro77
    Poziom 13  
    Mam na stole odkurzacz Zelmer Wodnik Quatrro typ 616, wytwornica pary nie napełnia się wodą w trybie czyszczenia parą.
    Płytka elektroniki monitorująca poziom wody w podgrzewaczu sprawdzona na krótko i sprawna. Po zwarciu zacisków W1 i W2 na płytce pompa dostaje impuls na załączenie.
    Problem w tym że nie działa w odkurzaczu ponieważ obwód nie zamyka się przez otwarty styk na termoelemencie.
    Wymieniłem termoelement na nowy i lipa, w rzeczywistości są to dwa elementy w jednej obudowie wg. schematu to termostat i bezpiecznik, przerwa występuje w obwodzie bezpiecznika.
    Na jednym elemencie jest nastawa 200st.C i wykorzystany jest on jako termostat, na drugim 260st.C i wykorzystany jest on jako bezpiecznik.
    Termoelement jest przymocowany od góry do wytwornicy pary i według mnie oba styki przy zimnym podgrzewaczu (termostat i bezpiecznik) powinny być zamknięte lecz tak nie jest.
    Mam pytanie do serwisantów AGD czy dobrze myślę?
    Dlaczego nowy termoelement zachowuje się inaczej?
    Zelmer Quatrro 616 - nie wytwarza pary Zelmer Quatrro 616 - nie wytwarza pary Zelmer Quatrro 616 - nie wytwarza paryZelmer Quatrro 616 - nie wytwarza paryZelmer Quatrro 616 - nie wytwarza pary

    Bezpiecznik po przekroczeniu temperatury powinien zadziałać rozwierając obwód lecz powinna być możliwość zresetowania go, tutaj takiej możliwości nie widzę.


    Ponad 130 wyświetleń i zero pomysłów?
    To ja odpowiem sobie sam.
    Po wymontowaniu termoelementu spod części która na schemacie jest bezpiecznikiem wypadło coś co wyglądało na kawałek jakby cyny.
    Zelmer Quatrro 616 - nie wytwarza pary
    Zelmer Quatrro 616 - nie wytwarza pary
    Ten element prawdopodobnie utrzymywał bolec widoczny na zdjęciu w górze i styki bezpiecznika się zwierały.
    Po zamknięciu obwodu kawałkiem mostka w miejscu bezpiecznika grzałka załączała się i wyłączała cyklicznie lecz nagrzewnica nadal nie wytwarzała pary mimo że pompka pracowała cały czas ponieważ ............................................ woda nie wchodziła do podgrzewacza.
    Podgrzewacz wewnątrz był zakamieniony, jako że bałem się rozkręcać pokrywę podgrzewacza to postanowiłem mechanicznie udrożnić wejście i potem zastosować roztwór wody z octem.
    Operacja powiodła się i wytwornica pary działa jak należy, tylko nurtuje mnie problem tego bezpiecznika ; czy zostawić założony mostek?
    Grzałka ma zabezpieczenie przed przegrzaniem w postaci termostatu.
    Termostat nie zadziała jeśli operator odkurzacza w odpowiedniej chwili zauważy zapaloną lampkę o gotowości wytwornicy pary i naciśnie przycisk "emisja pary"
    Co powiecie o moim toku myślenia?
    Serwisanci hop hop
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • TermopastyTermopasty