Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 10, brak szyfrowania w przeglądarkach

sonec 19 Lis 2017 00:04 345 12
  • #1 19 Lis 2017 00:04
    sonec
    Poziom 11  

    Odnowie temat bo mam to samo w win10 brak szyfrowania na stronach, kłódka z trójkątem.
    system win 10
    antywirus wast
    data i godzina ustawiona.

    0 12
  • #2 19 Lis 2017 11:18
    Kolobos
    Spec od komputerów

    @sonec odinstaluj na razie avast i sprawdz czy cos sie zmienilo.

    0
  • #3 19 Lis 2017 11:56
    sonec
    Poziom 11  

    Avast odinstalowany, nadal to samo w obu przeglądarkach wiadomość skrzynki pocztowej widoczne.

    0
  • #4 19 Lis 2017 11:58
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Uzyj AdwCleaner, opcja Scan/Szukaj i Clean/Usun: http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/

    Zamiesc w zalaczniku logi z FRST (Frst.txt oraz Addition.txt):
    http://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/

    Zrob pelny skan przy pomocy Mbam i usun to co wykryje:
    http://www.bleepingcomputer.com/download/malwarebytes-anti-malware/

    Edit:

    Znajdujesz sie teraz w Polsce? Czy w Niemczech lub Amsterdamie?

    Jezeli w Polsce to zaloguj sie do routera i podaj jakie adresy dns masz tam ustawione, jezeli beda to: 185.156.172.178 185.93.180.131 83.143.245.42 to masz zainfekowany router (podmienione dnsy).
    W takim wypadku zastosuj sie do: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2874173.html

    Obok frst.exe utworz plik Fixlist.txt z zawartoscia:
    CustomCLSID: HKU\S-1-5-21-592865595-580452263-3838418816-1001_Classes\CLSID\{cece6816-6107-4dc7-bdbc-20cd5ae1ffed}\localserver32 -> C:\ProgramData\Lenovo\ImController\Plugins\LenovoAppPromotionPlugin\x64\DesktopToastsHelper.exe => Brak pliku
    ShellIconOverlayIdentifiers: [00asw] -> {472083B0-C522-11CF-8763-00608CC02F24} => -> Brak pliku
    Task: {3DF6A90B-3325-4D4D-B5C7-90A40BD1C29B} - System32\Tasks\{28DCD15E-8962-4E82-9C60-8CC9FE0A0E3B} => C:\WINDOWS\system32\pcalua.exe -a E:\DRIVER\X86\SetDrvXP.exe -d E:\DRIVER\X86
    Task: {BCA8E869-703E-48D9-8ABE-3F2A7871F774} - \Microsoft\Windows\UNP\RunCampaignManager -> Brak pliku <==== UWAGA
    Startup: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\$McRebootA5E6DEAA56$.lnk [2017-05-22]
    ShortcutTarget: $McRebootA5E6DEAA56$.lnk -> (Brak pliku)
    Tcpip\..\Interfaces\{97fb7f1f-c61f-45da-9b4e-77bd4dfa4640}: [DhcpNameServer] 185.156.172.178 185.93.180.131 83.143.245.42
    2017-11-19 12:12 - 2017-07-24 19:47 - 000000000 ____D C:\AdwCleaner

    W FRST wybierz Napraw.

    0
  • #5 19 Lis 2017 13:40
    sonec
    Poziom 11  

    Jestem w Polsce, co do rutera to brak hasła na razie.
    Zrobię tak jak napisałeś i dam odpowiedz.

    0
  • #6 19 Lis 2017 13:42
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Zawsze mozesz zresetowac ustawienia routera i ustawic wszystko ponownie (o ile wiesz co i jak ustawic).

    Doraznie mozesz sprobowac zmienic dnsy pod Windows na 8.8.8.8 oraz 8.8.4.4

    0
  • #7 19 Lis 2017 23:00
    sonec
    Poziom 11  

    Ruter jeszcze nie skonfigurowany. Internet po telefonie. Nie wiem może coś nie tak robię, ale nie wyszło. Wkleiłem dałem napraw i dale to samo. Windows 10, brak szyfrowania w przeglądarkach

    0
  • Pomocny post
    #8 20 Lis 2017 07:37
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Zamiesc nowe logi z FRST, ze skanowania.

    Bez sprawdzenia routera raczej nie ma sensu liczyc na to, ze cos wyjdzie.

    Sprawdzales w innych przegladarkach?

    0
  • #9 20 Lis 2017 16:24
    safbot1st
    Poziom 43  

    sonec napisał:
    brak szyfrowania na stronach, kłódka z trójkątem.

    Ale to po trójkącie poznałeś, że "brak" szyfrowania?
    Przecież on tego nie oznacza, tylko to, że niektóre elementy strony nie są "bezpieczne", cytuję "jak np. obrazki" ;) Kliknij na ten trójkąt i poczytaj.
    Według mnie trójkąt wcale nie oznacza braku szyfrowania. Usługa SSL pracuje, strona adres ma https, jakby nie było szyfrowania w ogóle byś się nie połączył ze stroną, albo byłoby http.
    Ba. co więcej kontynuując ja też mam żółty trójkąt na elektroda.pl ale on znika w tematach.
    To nie znaczy, że mam zainfekowany router! ;)
    sonec napisał:
    w win10 brak szyfrowania na stronach,

    No chyba, że masz na wszystkich stronach trójkąty, tak? ;)
    sonec napisał:
    Ruter jeszcze nie skonfigurowany. Internet po telefonie.

    No to nie wiem, czego się spodziewasz. Zrób tak, jak ma być docelowo.

    Dodano po 4 [godziny] 46 [minuty]:

    Windows 10, brak szyfrowania w przeglądarkach

    Jak pisałem - szyfrowanie jest - a alert dotyczy czegoś innego, także trochę zasialiście panikę.

    0
  • #10 20 Lis 2017 20:05
    sonec
    Poziom 11  

    Miałem win7 i tam miałem na forach i nie tylko zieloną kłódkę, nie było problemu.
    Na nowym lapku win10 i na niektórych forach, przy logowaniu np: elektroda pisało http i miałem komunikat ze wszystkie dane i takie tam są widoczne i tak dalej, tak nie powinno być.
    Logowanie do poczty - zielona kłódka https, po zalogowaniu i przeglądanie emaila miałem ten trójkącik - i teraz nie wiem co jest widoczne a co nie, obrazki ,zdjęcia, treść.
    Obecnie mam ten trójkącik na elektrodzie i przy logowaniu na skrzynkę pocztową.
    Natomiast przeglądane wiadomości skrzynki teraz mam szyfrowane https, i tak samo Tematy na elektrodzie. Nie wiem dlaczego w temacie szyfrowania win10 nie może dorównać win7.
    Ruter to chyba będzie nowy.

    0
  • Pomocny post
    #11 20 Lis 2017 20:16
    safbot1st
    Poziom 43  

    sonec napisał:
    Na nowym lapku win10 i na niektórych forach, przy logowaniu np: elektroda pisało http i miałem komunikat

    To miałeś, czy masz? Nas interesuje stan obecny.
    sonec napisał:
    np: elektroda pisało http i miałem komunikat ze wszystkie dane i takie tam są widoczne i tak dalej, tak nie powinno być.

    http bez "s" to tak nie powinno być - to jest bez szyfrowania. Może miałeś jeszcze złą datę?
    sonec napisał:
    Logowanie do poczty - zielona kłódka https, po zalogowaniu i przeglądanie emaila miałem ten trójkącik - i teraz nie wiem co jest widoczne a co nie, obrazki ,zdjęcia, treść.

    Przy przeglądaniu wystarczy, że będzie garść reklam i stąd trójkącik.
    sonec napisał:
    Obecnie mam ten trójkącik na elektrodzie i przy logowaniu na skrzynkę pocztową.

    Ale jaki komunikat jest w trójkąciku wtedy?
    sonec napisał:
    Natomiast przeglądane wiadomości skrzynki teraz mam szyfrowane https, i tak samo Tematy na elektrodzie.

    To jesteś bezpieczny - jest szyfrowanie.
    sonec napisał:
    Nie wiem dlaczego w temacie szyfrowania win10 nie może dorównać win7.

    To chyba jest trochę inaczej - po prostu W7 nie siał takiej paniki. ;P

    0
  • #12 20 Lis 2017 20:47
    sonec
    Poziom 11  

    1- miałem
    2- nie wiem, ale tu wszystko w automacie działa?
    3- obecnie przy przeglądaniu zielona kłódka https.
    4- Połączenie nie jest bezpieczne. Niektóre elementy tej strony (np obrazy) nie były przesłane w sposób bezpieczny
    6- To w win7 nie przewidziano trójkąta, nie pamiętam czy był.

    Podziękowania dla obu kolegów.

    0
  • #13 03 Gru 2017 20:22
    sonec
    Poziom 11  

    No i znowu, przy logowaniu na inne forum mam czarną kłódkę i czerwony pasek na niej i napis w prostokącie ze wszystkie itd...

    0