Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak reakcji czujki pir w przypadku podłączenia 2 czujek pod jedno wejście

hannibal90 19 Nov 2017 18:40 2829 23
Optex
    hannibal90
    Level 9  
    Cześć
    Chciałbym zapytać o podłączenie czujek PIR typu NC firmy Satel. Po podłączeniu jednej czujki do wejścia dozorowego czujka działa prawidłowo jednak gdy dołącze kolejna do tego samego wejścia nie występuje alarm . Czy w przypadku łączenia kilku czujek do jednej linii należy zastosować inny sposób łączenia ?
    System micra
  • Optex
    User removed account
    Level 1  
    konradw
    Level 19  
    Chyba nie podłączasz ich równolegle pod jedno wejście??
  • Optex
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kolega " teleinformatyk" odróżnia połączenia równoległe od szeregowych i wie czym się różni NC od NO? Sugeruję sobie to narysować a wszystko powinno stać się jasne.
    Żeby kolegę jeszcze bardziej zdziwić, sugeruję wykonac mały test i naruszyć na raz obie czujki.
    pozdrawiam
    User removed account
    Level 1  
    hannibal90
    Level 9  
    Przepraszam powino być z com a AUX 12 V.
    Teraz zauważyłem
    suworow
    Czyli ( oczywiście pomijając tę wpadkę z aux-em) podłączył kolega to jak rozumiem szeregowo ?
    Może narysuje kolega to jeszcze raz włącznie z zasilaniem tak aby nie mieć już żadnych wątpliwości. ;)

ps.6 czujek przewodowych pod micrę to kolegi pomysł czy natchnionego sprzedawcy? Pewnie nie jest to rekord, ale fakt godny już odnotowania ;)
    User removed account
    Level 1  
    hannibal90
    Level 9  
    No tak pan sprzedawca powiedzial że 8 dam radę i posłuchałem. Zazwyczaj czytam i strukcje i zalecenia producenta przed zakupem tym razem zrobiłem inaczej i później doczytałem "jedne wejście jedna czujka". 6 oraz czujka dymu więc jest gorzej niż 2 na wejście. Sabotaż mogę podłączyć jeden do wszystkich w ten sam sposób ?
    suworow
    Narysowałeś poprawnie, powinno działać tak jak to sobie założyłeś. Ciekawe jak z fizycznym podłączeniem.
    Mam prośbę, pozdrów ode mnie sprzedawcę ;)
    I może napisz czego oczekujesz od tego systemu, podaj listę całego sprzętu.

do kolegi @s_h_a_r_p
    Dział jest w fazie testowej i nie przewidujemy na tym etapie punktów i " pomogów"
    I proszę nie wkręcać usera, że dwie czujki na linię to dobrze ;)
    User removed account
    Level 1  
    hannibal90
    Level 9  
    No tutaj Micra się nie nadaje chyba że bezprzewodowa to już wiem. No czyli czujkę dymu pod osobne Z i ustawić jako status czujki dymu. Sabotaż właśnie jak podłącze wszystkie razem tak jak linie dozoru to i tak braknie miejsca .
    Sprzęt czujki pir 6 sztuk oraz 1 dymu dodatkowo 2 bezprzewodowe dymu . Chodzi o powiadomienie czy ktoś wchodzi do domu (parter) i czy nie pali się . Jest to mały obiekt

Sprzedawca z sklepu od alarmów itp. Z możliwością montażu jeszcze teraz w radiu reklama jest od nich
    suworow
    sharp wrote:
    Proszę nie zniżać się do poziomu polityków i nie wkładać mi w usta słów, których nie wypowiedziałem. Gdzie napisałem, że to dobrze?

To tak, prosto na temat, co radzisz autorowi tematu, ma instalować czy szukać innej centrali?
    hannibal90 wrote:
    Sprzęt czujki pir 6 sztuk oraz 1 dymu dodatkowo 2 bezprzewodowe dymu .

To już cała lista sprzętu? Coś do uzbrajania, coś do sygnalizowania?
    hannibal90 wrote:
    Chodzi o powiadomienie czy ktoś wchodzi do domu (parter) i czy nie pali się
    No tak w sumie to oczywiste, że alarm ma powiadomić o tym że ktoś niepożądany wchodzi do domu. Chodziło mi raczej o to czy będzie potrzeba uzbrojenia części czujek ( części obiektu np na noc) i czy kolega jest świadom tego że ten sprzęt na to nie pozwoli.

Chce kolega skonsultować rozmieszczenie sprzętu, czy też już to zostało ustalone.
    Oby nie tak jak dobór sprzętu ;)
    pozdrawiam
    hannibal90
    Level 9  
    Klawiatura bezprzewodowa oraz sygnalizator zewnętrzny. Polaczenie GSM . No Micra nie ma stref( tak to chyba się okresla) uzbrajanie wszystkiego na raz obiekt jest używany raz na miesiąc
    hannibal90
    Level 9  
    Sorry faktycznie dziwnie moglo to wygladac . Nie mam tego przed sobą klawiatura Satel mp 300 . Czujki aqua plus Satel . Ogólnie cały zestaw satela z wyjątkiem sygnalizatora którego niestety nie pamiętam . Jest to domek letniskowy rzadko odwiedzany więc sterowanie i kontrola za pomocą aplikacji Micra oraz SMS . Każda czujka ma osobny przewód .
    User removed account
    Level 1  
    hannibal90
    Level 9  
    No aktualnie już nie mam wyjścia musi zostać Micra nauczka na przyszłość ... Z aktualną wiedzą wybrałbym co innego. Programować będę przez ttl jakos muszę to ogarnąć.
    suworow
    sharp wrote:
    i tak dalej - wiesz o co mi chodzi, nie raz o tym rozmawialiśmy

wiem ;)
    sharp wrote:
    Oczywiście Autor zrobi jak uważa

A ja mam nadzieję, że będzie mógł liczyć na Twoją rozważną pomoc.

Spytam, już tak tylko z ciekawości czy udało się ogarnąć te naruszenia z których powodu kolega założył temat?

.. miałem już nic nie pisać :)
    hannibal90
    Level 9  
    Wydaje mi się już wiem czym jest problem . Jutro to sprawdzę i odpisze jak poszło :). I to podłącze ( masakra kablowa) . No nie potrzebnie brałem ta Micrę mogłem wsiąść inna z satela i zrobić to normalnie . Tylko jak ogarnąć najprościej ten sabotaż .

Chyba muszę znaleźć więcej naukowych materiałów na temat alarmów 🤔
    User removed account
    Level 1  
    hannibal90
    Level 9  
    W piątek miałem okazję to sprawdzić . Najprawdopodobniej coś nie stykało po ponownym podłączeniu i uporządkowaniu wszystko działa . Dodatkowo okazało się że jeden przewód był uszkodzony . Czujki które posiadam dlaczego są nie za dobre ? Czy jest jakaś literatura o tej tematyce od podstaw ?

............................................................................
    Ogłoszenie

Przeczytaj również:
    Jak podłączyć dwie czujki alarmowe na jednym przewodzie. Jak podłączyć dwie czujki pod jedno wejście centrali i jakie to niesie za sobą konsekwencje Zbiór tematów
    Podłączenie dowolnej czujki do dowolnej centrali alarmowej - poradnik
    Zewnętrzne czujki ruchu. Co powinieneś o nich wiedzieć zanim zdecydujesz się na ich montaż. Skuteczność zewnętrznych czujek ruchu i podatność na fałszywe alarmy

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne