Cześć,
Posiadam wideodomofon zestaw marki BONSO ELECTRONICS (Onyx / Abaxo) kamera model C-700C oraz dwa monitory M730C.
Kamera płytka ozn. JS-051129, audio na MC34118 + LM386
Zestaw w zasadzie bezproblemowo przepracował ponad 5 lat.
Problem jaki się pojawił - przestało działać uruchomienie zaczepu. Po naciśnięciu odblokowania na monitorze brak reakcji.
Dodatkowy efekt - przy naciśnięciu na monitorze podglądu lub uruchomienia otwarcia, monitor zaczyna dzwonić. Oczywiście tak wcześniej to nie działało
Co sprawdziłem:
- zaczep
- zasilanie monitora (13.5V)
- w kamerze: mikroprzełącznik, przekaźnik (12ff), diody M1, tranzystor L6 npn
Kamerę i pojedynczy monitor uruchomiłem 'na stole' - efekt ten sam, także wykluczam problem instalacji.
Zaobserwowana 'transmisja':
- linia (B+) - przed wywołaniem 0V, po wywołaniu 11/12V
- linia audio 1V, po wywołaniu 2/3V
- dzwonienie - zwiera audio do masy
- po naciśnięciu otwarcia drzwi na linii audio jest 7V
Niestety nie mam drugiej kamery, żeby porównać czy ww. zachowanie jest prawidłowe.
Gdzie szukać usterki?
Czy posiada ktoś do tego schemat?
Posiadam wideodomofon zestaw marki BONSO ELECTRONICS (Onyx / Abaxo) kamera model C-700C oraz dwa monitory M730C.
Kamera płytka ozn. JS-051129, audio na MC34118 + LM386
Zestaw w zasadzie bezproblemowo przepracował ponad 5 lat.
Problem jaki się pojawił - przestało działać uruchomienie zaczepu. Po naciśnięciu odblokowania na monitorze brak reakcji.
Dodatkowy efekt - przy naciśnięciu na monitorze podglądu lub uruchomienia otwarcia, monitor zaczyna dzwonić. Oczywiście tak wcześniej to nie działało

Co sprawdziłem:
- zaczep
- zasilanie monitora (13.5V)
- w kamerze: mikroprzełącznik, przekaźnik (12ff), diody M1, tranzystor L6 npn
Kamerę i pojedynczy monitor uruchomiłem 'na stole' - efekt ten sam, także wykluczam problem instalacji.
Zaobserwowana 'transmisja':
- linia (B+) - przed wywołaniem 0V, po wywołaniu 11/12V
- linia audio 1V, po wywołaniu 2/3V
- dzwonienie - zwiera audio do masy
- po naciśnięciu otwarcia drzwi na linii audio jest 7V
Niestety nie mam drugiej kamery, żeby porównać czy ww. zachowanie jest prawidłowe.
Gdzie szukać usterki?
Czy posiada ktoś do tego schemat?