Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] SKODA OCTAVIA II 1.9TDI 2007R - po "diagnostyce komuterowej" nie odpal

eisenberger 20 Nov 2017 10:40 2166 4
    eisenberger
    Level 11  
    Witam, opiszę od początku :
    Skodę wystawiłem do sprzedania , znalazł się klient który chciał kupić samochód - przyjechał na finalizację transakcji z bratem , ja z przyszłym nabywcą wszedłem do domu spisać umowę a brat poprosił o możliwość podłączenia komputera chyba VCS ? do Skody ( nie było mnie przy tym bo "kupiec twierdził , że mu się spieszy i żeby jak najszybciej spisać papiery) po jakiś 10 minutach "brat" zadzwonił , że jest problem bo skoda na sterowniku silnika ma dużo większy przebieg ... . Przyszliśmy do auta , auto pracowało a Pan próbował mi pokazać faktyczny jego zdaniem przebieg.. coś wyświetlił po czym auto zgasło ... po chwili bez zapłonu włączył się wentylator chłodnicy na max , auto nie chciało odpalić , Pan stwierdził , że paliwo się skończyło , dolałem i po ok 10 próbach samochód odpalił , Panowie zaproponowali dużą obniżkę ceny na którą się nie zgodziłem więc odjechali . Zgasiłem auto , po chwili to samo - wentylator bez zapłonu na max , próbuję odpalić i nic , brak kontrolek check i świec, odpinałem akumulator i dalej to samo , za jakiś czas pojawiły się brakujące kontrolki i auto odpaliło , przejechałem ok 2 kilometrów i znów zgasło , taki stan się w kółko powtarza , dojechałem do garażu i podłączyłem prosty skaner - błędy 4 świec (auto pali n pół obrotu przy 0 stopni ) oraz błąd nr 12546, - wszedłem w moduł ABS i tam błąd 01314 - komputer sterujący silnika , wstrzymanie prędkości - uszkodzeń ie.
    NIE wiem czy Pan chciał mnie oszukać i próbował coś przeprogramować żeby zbić cenę - czy zbieg okoliczności - nikogo nie oskarżam - ale dziwne bo auto przed tą "diagnozą" nie wykazywało żadnych problemów , zawsze paliło i nic się nie działo .... bardzo proszę o wskazówki odnośnie zdiagnozowania problemu .

Dodano po 5 [minuty]:

zapomniałem - dostałem się do sterownika silnika na podszybiu - nie był zalany wodą jak to często bywa także to wykluczam ...
    eisenberger
    Level 11  
    Czyli wymiana czy naprawa ? jakie koszty mniej więcej ?
    eisenberger
    Level 11  
    powodem usterki był uszkodzony sterownik silnika - zamykam