Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konica Bizhub C253 - Kiepskie wydruki po regeneracji IU

Gwizdek 20 Nov 2017 19:33 933 19
  • #1
    Gwizdek
    Level 14  
    Witajcie,

    ze względu na słabą jakość czarnego wydruku zregenerowałem IU w swojej maszynie Konica C253 wymieniając wałek światłoczuły (AEG), listwę czyszczącą i ten mały kawałek elektroniki. Również starannie przedmuchałem kompresorem i przemyłem IPA elektrodę ładującą.
    Niestety po zainstalowaniu unitu w maszynie wydruk wygląda niemal tak samo jak przed wymianą... Nawet powtarza się zaznaczony na czerwono pasek - na innych kolorach go nie widać.
    Powiedzcie mi proszę na podstawie załączonego zdjęcia i opisu, czy ten słaby wydruk oznacza zużyty deweloper, który należy wymienić?

    Niestety nie pamiętam za bardzo historii tego unitu i nie wiem ile ma przebiegu...

    Pozdrawiam
    Robert
  • Helpful post
    #3
    deathwing
    Level 15  
    Dokładnie wygląda to jak problem z developerem, ale profilaktycznie wyczyść szybkę lasera, i wyczysc dokladniej elektrodę, jesli jest zardzewiała lub bardzo zabrudzona to przemycie niepomoże, trzeba mechanicznie ją wyczyscic.
  • #4
    Gwizdek
    Level 14  
    Dziękuję za zainteresowanie moim tematem :)

    Szybę lasera czyściłem - bez demontażu - tylko czyścikiem. Elektroda ładująca po moim czyszczeniu była cała błyszcząca, żadnych zabrudzeń, skaz.

    W załączeniu przesyłam zdjęcia wałka magnetycznego. Da się z nich coś odczytać? Są na nim widoczne liczne prześwity/miejsca bez pokrycia...

    Developer to ok. 200zł, rozumiem, że tu nic nie kombinować tylko kupić i wymienić na nowy?
  • #5
    deathwing
    Level 15  
    Przyłóż swój wydruk do walka magnetycznego i porównaj czy prześwity sie pokrywają z przeswitami na wydruku. dodatkowo mógł byś sprawdzić poziom atdc czarnego bo ze zdjąć jakoś wydaje mi się że jest zamało developera ale to tak tylko. service mode state confirmation level history 1 atdc dla K idealny stan to okolo 7%
  • #6
    Gwizdek
    Level 14  
    Wydruk przyłożyłem i widzę, że anomalie na wydruku raczej pokrywają się z tymi na wałku magnetycznym.
    TCR czarnego 7,75% czyli w granicach normy, prawda?
    Wobec tego czemu ten wydruk taki słaby? :)

    Nie chodzi mi tyle o te kreski na wydruku co o nierównomierne pokrycie tonerem na całym praktycznie obszarze druku.
  • #8
    Gwizdek
    Level 14  
    Spróbuję go wymienić. Kupiłem online, będzie u mnie w piątek to napiszę co przyniosła wymiana.

    A jeszcze jedna sprawa dotycząca unitu. Mam taki, który się bardzo ciężko kręci i słychać przy tym dość głośny "suchy dźwięk" (takie szuranie :)). Czy taki unit nadaje się do regenerowania?
  • #9
    deathwing
    Level 15  
    szuranie to kojarzy mi sie z developerem, jakby nóż developingu był za nisko. Generalnie niby się nie powinno regulować tym nożem aczkolwiek mi sie kilkukrotnie udało przedlużyć żywotność wkładu takim zabiegiem, do tego zabiegu przydaje sie szczelinomierz.
  • #10
    Gwizdek
    Level 14  
    Hej,

    wymieniłem developer i wydruk gradacji zdecydowanie się poprawił. Górna część wydruku jest jeszcze nieco ciemniejsza niż dolna, ale to już sobie odpuszczę. Dzięki bardzo wszystkim za udział w dyskusji.

    deathwing -> szczelinomierz mam, ale to już brzmi dla mnie zbyt magicznie i raczej odpuszczę wskrzeszanie tego UI :)

    Pozdrawiam
    Robert
  • #11
    Gwizdek
    Level 14  
    Witajcie,

    moja radość była przed wczesna :-/
    Po wydruku kilku stron, pokazał się błąd C-2557 (za małe dozowanie tonera czarnego). Wyjąłem regenerowany wkład, a on się cholernie ciężko kręci, jakby się zatarł.
    Macie może pomysły, co mogłem schrzanić? opisywaną przeze mnie akcję robiłem pierwszy raz, więc może jakiś błąd...
  • #13
    deathwing
    Level 15  
    dobrze odkurzyłeś stary developer z unitu? bo jesli nie a dosypałeś nowy to jest zadużo developera i dlatego developing pracuje ciężko. jaki masz teraz stan tdc?
  • #14
    borg18
    Level 13  
    na 99% kolega zapomnial o chipie, mialem podobny przypadek, zaloz uruchom najlepiej ponownie i czekaj, chyba że dosypales stary do nowego, dlatego może chodzić tak ciężko ale w tej sytuacji zniszczyles nowy dev..
  • #15
    Gwizdek
    Level 14  
    Panowie,

    sytuacja wygląda tak. Chip wymieniłem wcześniej - po wymianie bębna i listwy czyszczącej. Teraz, po wymianie developera znowu założyłem nowy chip - inicjalizacja się wykonała.
    Przy wymianie developera długo kręciłem wkładem, pukałem, stukałem aż przestał lecieć. Następnie odkurzałem wałek magnetyczny kręcąc nim, aż cały błyszczał. Dopiero wsypałem nowy dev.
    Wskaźniki TCR są obenie 0,0%
    Chyba mnie zaraz szlak trafi...

    Update!

    po wydruku kilku stron TCR-K jest 9,6%. Pozostałe w normie od 7-7,4%
  • #16
    borg18
    Level 13  
    hmmm jeżeli maszyna nie ustawiła prawidłowego dozowania to moze zrob to ręcznie... kiedys mialem taki problem, że pomimo braku tonera kopiarka tego nie zgłaszała, winny byl chip - bo nie został wymieniony, tak wiec zasypałem tonerem developer do poziomu prawidłowego a następnie założyłem nowy chip, a moze zatkał Ci się kanał dopływu tonera do developera?
  • #17
    Gwizdek
    Level 14  
    Hmmm...
    z tego co sprawdzam, to wszystko wygląda mi na drożne, nie widzę zatorów.
    Ustawiłem TCR-K na -3 i jego wartość po kilkunastu wydrukach nadal jest 9,29%
    Jakość wydruków jest jednak w porządku, czy mogę zatem w takim stanie użytkować maszynę?
  • Helpful post
    #18
    deathwing
    Level 15  
    możesz użytkować, jednakże może ci w końcu wyskoczyć c2557. 9,29%, masz zamało developera, może poprostu podczas regeneracji troche nietrafiło do developingu? lub użyłes developera od innego modelu a one różnią sie ilościa gramów.
  • Helpful post
    #19
    copyman
    Photocopiers specialist
    Możesz zawsze spróbować dosypać/odsypać deweloper. Ta metoda jest dość skuteczna. Co do samej wartości to wróci ona samoczynnie do prawidłowej wartości . Wystarczy wydrukować kilka apli a maszyna sama wyrówna poziom TCR. Zauważyłem że taka zawyżona wartość zdarza się czasem tuż po inicjalizacji i bez zauważalnego pogorszenia jakości wraca w okolice normy. Co ciekawe pomimo takiego podniesionego poziomu TCR maszyna potrafi zakręcić jeszcze dozowaniem tonera , tak jakby "na zapas" ... Moim zdaniem poobserwuj jej zachowanie i popracuj na niej trochę mając pod kontrolą odczyty z TCR.

    C.
  • #20
    Gwizdek
    Level 14  
    Dziękuję Wam za porady,

    deweloper kupiłem do mojego modelu, ale faktycznie może go trochę brakować.
    Jednakże widzę, że po wydrukowaniu kilkudziesięciu różnych wydruków TCR wraca do normy i obecnie jest już 8,11%. Tak więc, będę obserwował tę wartość, a w razie potrzeby dosypię jeszcze trochę dewelopera.

    Dziękuję za dyskusję, problem uważam za rozwiązany :)

    Z pozdrowieniami
    Robert