Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana propan/butan na gaz ziemny a średnice przyłączu

barnio 20 Nov 2017 23:15 1770 2
    barnio
    Level 10  
    WItam
    Mam do domu wybudowane przyłącze gazowe ze zbiornikiem na propan/butam zlokalizowanym w posesji, ze zbiornikiem zewnętrznym. Przyłącze od domu do zbiornika jest zrealizowane jako rura HDPE fi 25 mm. Problem w tym, że przy okazji budowy instalacji gazu ziemnego chcą mnie zmusić do położenia nowej rury minimum 32 mm lub 40 mm, a wiązałoby to się z demontażem sporego kawałka kostki oraz uszkodzeniem elewacji. Zastanawiam się więc, czy aby na pewno ta wymiana rury jest konieczna, bo póki z uzasadnienia projektanta, nie wychodzi, aby tak było - po prostu chyba taki ma szablon.

Przyłącze do kurka głównego ma mieć parametry: moc przyłączeniowa 2,5m3/h, przekrój rury 25 mm2, ciśnienie średnie. Przyłącze do domu ma być na ciśnieniu niskim. W zależności od lokalizacji przyłącza odległość od szafki gazowej do skrzynki w domu mogę mieć od 3 do 6 metrów, kolejne 3 metry rury idzie od skrzynki w domu do pieca.

W domu jest piec Vaillant Ecotec Plus PL 186/3-5 wg serwisu średnie zużycie gazu dla tego pieca to 1,7 m3/h. Patrząc również w jego parametry z instrukcji czyli "Największe obciążenie cieplne podczas ładowania zasobnika" równe 18,4kW oraz kalkulator ze strony https://www.psgaz.pl/kalkulator-zuzycia-gazu wychodzi, że maksymalny godzinowy pobór gazu to 2,2 m3 ( dla gazu E jaki mam w warunkach przyłączeniowych).

Pytanie czy dla takich parametrów jednak nie wystarczyłby istniejący przekrój 25 mm i wykorzystanie istniejących rur od instalacji na propan / butan.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Nominalne obciążenie cieplne jest mniejsze niż dla typowego "Junkersa" (piecyka łazienkowego), więc po co dawać większą rurę. Przecież Junkersy podłącza się rurą o średnicy 3/4'' (fi 20 mm.). Czy w tym poście nie ma błędów: napisano, ze przekrój rury 25mm2. Czy nie chodzi aby o średnicę rury 25 mm? Średnica rury 25 mm a przekrój rury 25 mm2 to naprawdę duża różnica przekroju (rura o średnicy 25 mm oznacza przekrój ok. 490 mm2).
    barnio
    Level 10  
    Oczywiście chodzi o średnicę 25mm. CO do przekroju wg projektanta powinien być większy bo przyłącze do domu jest na niskim ciśnieniu, a w ulicy na średnim.