Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Okap Beko CWB 9730X - Silnik buczy, ale nie kręci się.

e_marian 22 Lis 2017 07:34 414 6
  • #1 22 Lis 2017 07:34
    e_marian
    Poziom 11  

    Co może być przyczyną i jak można sprawdzić? Okap działa prawidłowo, tzn. mogę zmieniać biegi i światło świeci (lampki) oraz wyłącznik czasowy. Ale po uruchomieniu okapu na, którymkolwiek z biegów silnik tylko buczy jakby chciał ruszyć, ale nic się więcej nie dzieje. Nie wiem czy spaleniu uległ silnik czy to problem kondensatora rozruchowego czy płytki sterującej.
    Proszę o pomoc jak mogę to sprawdzić co jest zepsute?

    0 6
  • #2 22 Lis 2017 07:49
    kot mirmur
    Poziom 29  

    Witaj, czy wcześniej było słychać popiskiwanie silnika? Jeśli tak,to silnik ma przytarte łożyska panewkowe. sprawdz przy wyłączonym napięciu czy da radę poruszyć wentylator turbiny [przez szpary w obudowie w/w]. Jeśli obraca się z oporem, lub wcale, to stoją panewki. Można to wyczyścić, ale na długo nie pomaga.

    0
  • #3 22 Lis 2017 08:01
    Trull
    Poziom 28  

    Zablokowany silnik, lub kondensator wzbudzenia silnika utracił pojemność. Osobiście stawiał bym na tą drugą przypadłość.

    0
  • #4 22 Lis 2017 08:18
    kot mirmur
    Poziom 29  

    Oryginał Beco> 4 mikrofarady 400VAC, cena serwisowa 69 złotych [paranoja]. Taki kondensator kosztuje w normalnym sklepie góra dyszkę. Firma Piekarz.pl oferuje taki za 6 złotych.

    0
  • #5 22 Lis 2017 12:02
    e_marian
    Poziom 11  

    Obudowę rozebrałem i faktycznie silnik sam w sobie kręci się bardzo płynnie nie ma żadnych oporów, Wcześniej nie było też żadnego popiskiwania .

    1
  • #6 22 Lis 2017 18:44
    kot mirmur
    Poziom 29  

    No to pozostaje wymiana kondensatora.

    0
  • #7 24 Lis 2017 09:41
    e_marian
    Poziom 11  

    Faktycznie, wczoraj wymieniłem na trochę w innej obudowie i trochę innej pojemności, bo na 5µF/400VAC. Wszystko naprawione działa jak należy. Nie zauważyłem żeby silnik jakoś inaczej ruszał przy tym kondensatorze - pewno za mała różnica w pojemności.
    Dzięki za pomoc i sugestię, temat uznajemy za zamknięty.

    0