Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Humax PR-HD1000 - jak ustawić pod hotbird-a, tylko TVS ?

bogiebog 23 Nov 2017 16:37 1647 19
  • #1
    bogiebog
    Level 43  
    Używam Humax PR-HD1000 tylko do TVS (TV Silesia - FTA)
    Wczoraj odbierał OK, wyszukiwał TVS, ale zrobiłem reset do ustawień fabrycznych (bo chciałem usunąć wszystkie kanały) i nie mogę sobie teraz wyszukać TVS.

    Jak podłączę do anteny inny dekoder, nboxa enigma2, ustawiena satelity "hotbird proste", to TVS działa, i inne kanały ncplus.

    Nawet jak ustawię ręcznie transponder na TVS, czyli: 20796 10796 V, 27500, 3/4 to nic nie wyszukuje na tym transponderze.

    Obawiam się że coś żle ustawiam LNB/satelitę.

    Hummax menu:
    satelita: hotbird, OK
    LNB frequency: uniwersal, 9750, 10600, 5150, user ??
    22Kh Tone: ??? (nieustawialne jak freq=universal)
    Diseq Input: ??
  • Helpful post
    #2
    andpol 33
    Level 38  
    10796V a nie 20796V
  • #3
    bogiebog
    Level 43  
    10796V - tak miałem, literówka w poście.
  • Helpful post
    #4
    LeDy
    Level 43  
    Quote:
    LNB frequency: uniwersal, 9750, 10600, 5150, user ??

    Ma być 9750/10600
  • #5
    bogiebog
    Level 43  
    Nie można ustawić "9750/10600", na liście jest tylko
    - universal
    - 9750
    - 10600
    - 5150
    - user

    mogę ustawić albo "universal" albo jedną liczbę
  • Helpful post
    #6
    andpol 33
    Level 38  
    Uniwersal ma być
  • #7
    bogiebog
    Level 43  
    Ustawiłem

    satelita: hotbird
    LNB frequency: uniwersal
    22Kh Tone: auto
    Diseq Input: disabled

    Nadale nic nie wyszukuje na transponderze 10796 V, 27500, 3/4

    Jak transponder=all to znajduje około 500 kanałó, i nawet wyświetla, ale TVS nie, no chyba że TVS się wyszukuje pod inną nazwą.
  • Helpful post
    #8
    andpol 33
    Level 38  
    Właśnie sprawdzałem i jest jako TVS. Pewnie masz jakiś problem z dekoderem.
  • #9
    bogiebog
    Level 43  
    Będę permutował ustawienia satelity.
  • #10
    _kli_
    Level 39  
    Transponder 10796V, na którym jest TVS, nadaje w DVB-S2/8PSK. W archiwalnym teście tego dekodera jest informacja
    tele-satellite.com wrote:
    Ten kanał HDTV wykozystuje modulację DVB-8PSK, z którą aktualne oprogramowanie Humaxa nie jest kompatybilne

    http://www.tele-satellite.com/TELE-satellite-0607/pol/humax.pdf
    Może problem tkwi więc w (nieaktualnym) oprogramowaniu.
  • #11
    bogiebog
    Level 43  
    Ten dekoder dzisiaj jeszcze (przed resetem do ustawień fabrycznych) dekodował i wyszukiwał poprawnie TVS.
  • #12
    LeDy
    Level 43  
    Może trzeba wybrać transmisję DVB-S2 w ustawieniach transpondera.
  • #14
    bogiebog
    Level 43  
    Ustawiłem transponder ręcznie na 10796 polarization=AUTO 27500 3/4 dvb-s2 8psk

    Wreszcie Wyszukało TVS.

    Po przełączeniu na TVS, Info kanału TVS pokazuje 10795 V (czyli inną częstotliwość niż w/g lyngsat-u)

    Dodano po 33 [sekundy]:

    LeDy wrote:
    Może trzeba wybrać transmisję DVB-S2 w ustawieniach transpondera.

    Tak miałem wybrane,
  • #15
    _kli_
    Level 39  
    bogiebog wrote:
    Ustawiłem transponder ręcznie na 10796

    bogiebog wrote:
    Info kanału TVS pokazuje 10795 V

    Widocznie dekoder tak interpretuje tą częstotliwość. Taka mała różnica nie powinna mieć znaczenia dla prawidłowego odbioru.
  • #16
    LeDy
    Level 43  
    bogiebog wrote:
    Ustawiłem transponder ręcznie na 10796 polarization=AUTO 27500 3/4 dvb-s2 8psk
    Wreszcie Wyszukało TVS.
    Po przełączeniu na TVS, Info kanału TVS pokazuje 10795 V (czyli inną częstotliwość niż w/g lyngsat-u)
    LeDy wrote:
    Może trzeba wybrać transmisję DVB-S2 w ustawieniach transpondera.

    Tak miałem wybrane,

    Jak miałeś to ci znalazło. Nie ma znaczenia czy 10975 czy 10796.
  • #17
    bogiebog
    Level 43  
    Na mojej instalacji antenowej TVS chodzi, zaniosłem dekoder do sąsiada (bo to jego dekoder),
    Niestety u sąsiada nie ma sygnału na TVS.
    Niektóre kanały wyszukuje i odbiera, ale z kanałów wyszukanych z transpondera 10795 nic nie odbiera.

    Sąsiad ma Antenę + jeden LNB z jednym przewodem antenowym.

    Jak zdiagnozować gdzie leży wina teraz ?

    Ustawienie dekodera (HB/lnb-freq=ununversal/22khz=auto/diseq=disabled

    10795 Vertical ; mogę zmierzyć coś miernikiem universalnym na wyjściu dekodera ? szukać 13/18V czy 22Khz ?
  • Helpful post
    #18
    _kli_
    Level 39  
    bogiebog wrote:
    Na mojej instalacji antenowej TVS chodzi
    bogiebog wrote:
    Niestety u sąsiada nie ma sygnału na TVS
    bogiebog wrote:
    Jak zdiagnozować gdzie leży wina teraz ?

    Skoro u Ciebie działa, to znaczy że sąsiad ma niesprawną instalację lub sygnał jest zakłócany.
    bogiebog wrote:
    mogę zmierzyć coś miernikiem universalnym na wyjściu dekodera ?

    Trzeba w pierwszej kolejności przeprowadzić diagnostykę instalacji. Jeżeli wejdziesz w ustawienia transpondera 10795V nie ma w ogóle sygnału, czy jest jego ślad?
  • #19
    LeDy
    Level 43  
    Quote:
    Niektóre kanały wyszukuje i odbiera, ale z kanałów wyszukanych z transpondera 10795 nic nie odbiera

    A dlaczego wyszukuje? Robiłś ponowne przeszukanie?
    A to co odbiera to jakie programy? Jak wygląda instalacja?