Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konwerter TCP-IP/RS485 ESP8266

dktr 06 Jun 2018 17:41 19035 46
  • #33
    po_48
    Level 7  
    dzieki pomoglo
    teraz mam problem z plikiem
    es-rs485_v2.ino
    Arduino:1.6.7 (Windows XP), Płytka:"Generic ESP8266 Module, 80 MHz, ck, 26 MHz, 40MHz, QIO, 8M (7M SPIFFS), 2, v2 Lower Memory, Serial, None, Only Sketch, 115200"

    Opcje projektu zmienione, przeładuj całość
    D:\a\ESP\es-rs485_v2\es-rs485_v2\es-rs485_v2.ino: In function 'void setup()':

    es-rs485_v2:19: error: 'szukajwifi' was not declared in this scope

    szukajwifi();

    ^

    exit status 1
    'szukajwifi' was not declared in this scope

    w pliku
    WiFiUartTransparentBridge.ino
    kompilacja przebiega bez problemowo
  • #34
    dktr
    Level 21  
    Coś pomieszałeś w kodzie. Pobrałem pik ponownie i bez problemu się kompiluje.

    Szkic używa 238 477 bajtów z (54%) pamięci programu. Maksimum to 434 160 bajtów.
    Globalne zmienne używają 32 532 bajtów z (39%) dynamicznej pamięci, pozostawiając 49 388 bajtów dla lokalnych zmiennch. Maksimum to 81 920 bajtów.
  • #35
    po_48
    Level 7  
    pobralem wszystkie pliki es-rs485_v2.ino
    jakie sa w temacie i we wszystkich mam to samo
    chyba ze wersja arduino-1.6.7 mu niepasuje
  • #36
    Janusz_kk
    Level 29  
    po_48 wrote:
    bits/os_defines.h: No such file or directory

    Brakuje Ci tego pliku.
  • #38
    po_48
    Level 7  
    czemu mam te bledy
    Arduino:1.8.5 (Windows XP), Płytka:"Generic ESP8266 Module, 80 MHz, ck, 26 MHz, 40MHz, QIO, 1M (64K SPIFFS), 2, v2 Lower Memory, Disabled, None, Only Sketch, 9600"

    Opcje projektu zmienione, przeładuj całość
    Archiving built core (caching) in: C:\DOCUME~1\admin\USTAWI~1\Temp\arduino_cache_730353\core\core_esp8266_esp8266_generic_CpuFrequency_80,ResetMethod_ck,CrystalFreq_26,FlashFreq_40,FlashMode_qio,FlashSize_1M64,led_2,LwIPVariant_v2mss536,Debug_Disabled,DebugLevel_None____,FlashErase_none,UploadSpeed_9600_6ab5e78c2376f2c1663435181e2f3eb0.a
    Szkic używa 250248 bajtów (26%) pamięci programu. Maksimum to 958448 bajtów.
    Zmienne globalne używają 32656 bajtów (39%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 49264 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 81920 bajtów.
    warning: espcomm_sync failed
    error: espcomm_open failed
    error: espcomm_upload_mem failed
    error: espcomm_upload_mem failed
  • #39
    dktr
    Level 21  
    Port COM widoczny w w systemie? wybrany ten port w ArduinoIDE? Jeśli port jest obecny to czy podczas próby programowania pojawia się jakaś aktywność? (led RX/TX) ? Te 3.3V z tego programatora na niektórych płytkach ma za małą wydajność prądową, czym to zasilasz?
  • #40
    po_48
    Level 7  
    port widoczny diody migaja
    zasilanie 3,3v podane osobno

    Dodano po 4 [minuty]:

    w ESPlorer komunikacja jest dwu stronna a w ArduinoIDE tak jakby tylko w jedna stone

    Dodano po 23 [minuty]:

    w ArduinoIDE wysylam w monitorze portu szeregowego wysylam node.info() i nieotrzymuje odpowedzi
    reakcja na fizyczny reset
    NodeMCU 0.9.6 build 20150406 powered by Lua 5.1.4
    lua: cannot open init.lua
  • #41
    dktr
    Level 21  
    Wygląda jak byś nie zwierał GPIO0 do masy przed programowaniem i nadal w ESP jest lua a nie soft z wątku.
  • #42
    po_48
    Level 7  
    wydawalo mi sie ze zwieranie gpi00 uzywa sie do fleszowania

    Dodano po 14 [minuty]:

    no i w tym byl pies pogrzebany ale to sa bledy kogos kto zaczyna zabawe z andruino ide dzieki za pomoc
  • #43
    SpiderPL
    Level 2  
    uzi18 wrote:
    george2002 wrote:
    To coś na zasadzie esp-link ? https://hackaday.io/page/1304-virtual-serial-port-tunnel-to-use-with-esp-link bo esp-link ma bardzo dużo opcji tylko właśnie obsługa RS485 chyba nie jest zaimplementowana z tego co na szybko wyczytałem :)
    A jak z stabilnością ? i działa na jakich prędkościach i czy da się je zmieniać łatwo czy kod trzeba wgrywać do esp8266 żeby była inna :) ?


    Jest latka na esp-link z obsluga rs485, trzeba zerknac do repo/issue

    Mi się niestety nie udało tej wersji zmusić do działania...
    Udało się natomiast z https://github.com/pvvx/esp8266web
  • #44
    scaevola
    Level 9  
    Wiem że odgrzebuję stary wątek, ale szukam informacji do sterowania.
    Próbuję zrobić na bazie Twojego programu link z rekuperatora pro-vent do domoticza ale jakoś mi nie idzie. Po pierwsze nie wiem jak opanować adresację urządzeń.
    Czy Twój link jest przezroczysty dla urządzenia? Oznaczałoby to, że muszę przyznać adres na domoticzu. Jak się terminuje koniec magistrali?
    Po drugie, kiedy próbowałem połączyć się równolegle ze sterownikiem, sterownik co chwilę wywalał błędy. Mam instrukcję do rekuperatora i są tam opisane adresy - ale przyznam się, że nie rozumiem za bardzo rs485.
    Używam takiego konwerterka jak Twój.
  • #45
    levy^
    Level 16  
    Musisz mieć na uwadzę że RS485 to topologia/typ sieci jeśli chodzi o sprzęt, a to co po nim puszczasz np modbus to zupełnie inna para kaloszy.
  • #46
    scaevola
    Level 9  
    Tak, wiem o tym że to rs485 to protokół sprzętowy a modbus jest softwarowy.
  • #47
    levy^
    Level 16  
    napisz na PW to może uda mi sie pomóc, nie zaśmiecajmy tego wątku, tylko opisz dokładnie jaki masz sprzęt