Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cinquecento, brak ogrzewania, co dzień to słabiej

24 Lis 2017 22:02 975 14
  • Poziom 4  
    Witam.
    Mój problem to brak ogrzewania w Cinquecento 903 S.
    Ogrzewanie siadało stopniowo to znaczy wczoraj grzało, nie szło dłoni przyłożyć, a za dwa dni nic, chłodne powietrze, które wystarcza mi na razie, ale jak przyjdzie z -5 to szyba zamarznie. Wymieniłem nagrzewnice na inną i to samo i nie wiem czemu, ale wszystkie węże związane z chłodzeniem i ogrzewaniem są gorące i nie wiem czy tak powinno być. I jeszcze co sprawdzałem czy może gdzieś powietrza nie słychać ściskając gruby wąż przed termostatem i słychać ale z korka co do odpowietrzenia układu to dziś z 7 l płynu przepuściłem i nic tak jak było tak jest. Dużo też szukałem na innych forach ale niema nic takiego co bym nie sprawdził wiec moje pytanie czego to nie grzeje czy może to być spowodowane nową chłodnicą a może ja go źle odpowietrzam pozdrawiam. K
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • Poziom 34  
    Pierwsza sprawa to może rzeczywiście źle odpowietrzasz. Druga sprawa to czy termostat pracuje prawidłowo, tzn. czy czasami nie "siadł' i czy układ nie pracuje cały czas na tzw. dużym obiegu, wtedy też grzanie może być słabe.
  • Poziom 4  
    A czy da się sprawdzić termostat bo ja go sprawdzałem tak gruby wąż bowinen być zimny a ten cienki co idzie do gaźnika bowinen mieć temperaturę silnika to z tego co sprawdziłem do on miał temperaturę silnika a gruby był gorący z tym że silnik miał jusz ok 85 stopni a ten test miał być wykonany przy temperaturzę 60-70 stopni a z tego co ja sprawdziłem to temperatura na cienkim i na grubym wężu była taka sama czyli gorące obydwa wełże ale jutro jeszcze zrobię ten test przy takiej temperaturzę tak jak wyczytałem na forum i zobaczymy.pozdrawiam.K
  • Poziom 35  
    Dla tego modelu a mam również CC900 na okres zimowy występowała w handlu częściowa osłona chłodnicy którą montuje się po odkręceniu tablicy rejestracyjnej wkłada się jej zaczepy w dolną partię zderzaka i wkrętem mocuje się koniec prawej strony osłony do zderzaka a następnie montuje się tablicę rejestracyjną.Tą fabryczną przesłonę chłodnicy montuję na okres zimowy od kilku lat z dobrym skutkiem. Osłona jest wykonana z takiego tworzywa z jakiego jest wykonany zderzak.Cena którą płaciłem za osłonę to 10 zł.
  • Poziom 4  
    Sprawdziłem i cienki wężyk przy gaźniku był ciepły gruby wąż przy chłodnicy był zimny ale jusz koło termostatu zaczą być ciepły to znaczy od termostatu do połowy był ciepły a druga połowa zimna rest wykonałem ok 65 stopniach pozdrawiam.K
  • Poziom 4  
    Spróbowałem odpowietrzyć poprzez założenie wężyka bezbarwnego na odpowietrznik przy lampie i czały czas pcha mi powietrze to znaczy idzie płyn ale też idą pęcherze powietrza ściągłem zderzak żeby zobaczyć czy któryś wąż nie puszcza ale na obydwach suche. A gdzie dokładnie znajduję się ten odpowietrznik na wężu koło nagrzewnicy bo patrzę i nic takiego niema tyle co to jest ale taki jak by nypel który łączy obydwa wełże ale to to chyba nie jest ten odpowietrznik
  • Poziom 43  
    Ma być jak na poście #8
    jak np. uno Cinquecento, brak ogrzewania, co dzień to słabiej
  • Poziom 4  
    Tylko u mnie nie mogę dać inaczej bo są wełże ża długie wtedy
  • Poziom 43  
    Jedz na szrot i kup z parę pln węże od cinkego. Zrób na oryginał.Termostat oczywiście nowy. To są groszowe sprawy. Odpowietrznik ma być jak w poscie 8 , drugi z chłodnicy przy lampie. Cała filozofia
  • Poziom 4  
    Tylko u mnie nie mogę dać inaczej bo są wełże ża długie wtedy

    Dodano po 2 [minuty]:

    Skręciłem węże i odpowietrzam zobaczymy za chwile

    Dodano po 13 [minuty]:

    Cały czas to powietrze nawala z tego wężyka co odpowietrzam jest płyn ale i też jest powietrze

    Dodano po 51 [minuty]:

    Obróciłem węże i odpowietrzyłam i jest lepiej węże od nagrzewnicy gorące nie da się w dłoni utrzymać więc myślę że to nagrzewnica ale jusz dziś mam dość w poniedziałek założę nowe i wtedy zobaczymy pozdrawiam K

    Dodano po 14 [minuty]:

    Jeszcze jedno pytanie czego na postoju nie grzeje bo przejechałem się i czuć że grzeje ogień z nawiewów a na postoju jak by na zimno włączył pozdrawiam K

  • VIP Zasłużony dla elektroda
    1krzysztof123 napisał:

    Jeszcze jedno pytanie czego na postoju nie grzeje bo przejechałem się i czuć że grzeje ogień z nawiewów a na postoju jak by na zimno włączył pozdrawiam K

    Dodaj trochę gazu na postoju to i ciepełko poleci, w cieniasach pompa wody potrzebuje co nieco obrotów, przez co stojąc w korkach bez przygazówek można sobie zagotować wodę w silniku..
    Widać to też po wskaźniku temperatury wody (jak masz) że dochodzi na postoju do maxa, a po dodaniu gazu spada do połowy.
  • Poziom 4  
    Możliwe że to pompa wody bo niema co ukrywać cienki tyle co pyrka na obrotach więc pewnie nie daje tego ciśnienia co ma być i dlatego mi na postoju nie grzeje a gdy jadę jest ogień. Wszystkim za pomoc dziękuję i pozdrawiam K.