Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha RX-A830 - nie włącza się, nie reaguje na nic

telecom24 25 Lis 2017 00:55 291 5
  • #1 25 Lis 2017 00:55
    telecom24
    Poziom 5  

    Witam Wszystkich.

    Kochani mam mega problem, otóż moja Yamaha RX-A830 wyzionęła ducha. Kompletnie nie reaguje na nic, nie włącza się, przycisk "on" nawet nie mignie, kompletnie sprzęt nie reaguje. Było tu kilka wątków o uszkodzonych Yamahach o wymianie kondensatorów, że był problem z przekaźnikiem zamontowanym na płycie zasilacza i po wyeliminowaniu błędu wszystko wróciło do normy, natomiast mój sprzęt był już w 3 serwisach, niektórzy pogubili oryginalne śrubki, inni rozkładali ręce, aż wreszcie mam dwie ekspertyzy i nie wiem czy słuszne, bo druzgocące a mianowicie, nieautoryzowany elektronik ale zakochany w elektronice uważa, że padł eprom, niestety podobno jest to część niewymienialna, tylko można zamówić razem z płytą główną... pytanie czy to prawda i druga ekspertyza od AudioClanu serwisu to, że uszkodzony jest procesor, dlatego sprzęt jest kompletnie martwy. Te ostatnie dwie ekspertyzy mają jedno wspólne, że potrzebna jest nowa płyta główna, natomiast kolega elektronik, co powiedział, że padł eprom wątpi, że padł procesor bo to raczej niemożliwe w tej klasy sprzęcie, gdyż Ampli nie miał przepięcia, nie działał obciążony, szanowałem go bardzo. Popsuł się w banalny sposób, 2 letni dzieciak podszedł do ampli na czworaczkach i włączał i wyłączał sobie guziczek "on" może ze 100 razy a może i 200 zanim go zabraliśmy od sprzętu, ale było już za późno, ampli wyzionął ducha. A może jednak jedna i druga opinia jest nieprawdziwa, może tak jak na innych postach, może to jakiś kondensator, może przekaźnik, może jakieś zabezpieczenie. Natomiast w serwisie po podłączeniu powiedzieli, że w ogóle ampli się nie komunikuje z ich programem serwisowym i olali temat, powiedzieli też, że wymiana płyty głównej się nie opłaca z czym się zgodziłem. Proszę o pomoc lub kierunek szukania usterki, czy schemat działania jak wyżej w poście, czy zakładacie tak jak w moim opisie większy problem. Jeśli ktoś może pomóc bardzo proszę i uczciwie się rozliczę.

    0 5
  • #2 25 Lis 2017 09:46
    alien90fr
    Poziom 25  

    Najlepiej chyba zacząć od zasilacza sprawdzić jakie są napięcia.

    0
  • #3 25 Lis 2017 09:46
    Mleczyk89
    Poziom 34  

    Witam, jak rozumiem taka podstawowa rzecz była sprawdzana.

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #4 25 Lis 2017 19:37
    jimmibones
    Poziom 11  

    Witam,
    obie diagnozy mogą być trafne ale bez pomiarów trudno jest wyciągnąć wnioski.
    Przypadki losowych problemów z oprogramowaniem i uszkodzeń procesorów w 2-3 letnich konstrukcjach Yamahy już do mnie trafiały . Niestety w takich przypadkach pozostaje: zakup nowej, uzywanej płyty DIGITAL.

    0
  • #5 27 Lis 2017 15:06
    telecom24
    Poziom 5  

    do Mleczyk89

    procedura którą wysłałeś nie zadziała bo nie mam standby . Czyli ani się nie świeci ani nie reaguje więc czy mam ją przeprowadzać ?

    0
  • #6 04 Gru 2017 17:45
    Mleczyk89
    Poziom 34  

    Sprawdzić raczej nie zaszkodzi.

    Miałem dwie martwe Yamaszki które na tą procedurę zareagowały. a podobnie jak u Ciebie była ciemność.

    0