Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Legalna PMR'ka jaką kupić?

EasyPeasy_ 25 Nov 2017 11:00 2106 7
    EasyPeasy_
    Level 8  
    Tak czytałem wszystkie zapisy prawne i nie jestem pewny co jest legalne bez licencji, a co nie:

Art. 144. 1. Nie wymaga pozwolenia używanie urządzeń radiowych
    przeznaczonych wyłącznie do odbioru

Art. 149. 1. Obsługiwanie urządzenia radiowego nadawczego lub
    nadawczo-odbiorczego, używanego w radiokomunikacji lotniczej, morskiej i żeglugi
    śródlądowej oraz w służbie radiokomunikacyjnej amatorskiej, wymaga posiadania
    świadectwa operatora urządzeń radiowych.

Przepisu ust. 1 nie stosuje się do osób wykonujących obowiązki w zakresie
    zadań komórek organizacyjnych i jednostek organizacyjnych podległych Ministrowi
    Obrony Narodowej lub przez niego nadzorowanych oraz podmiotów, o których mowa
    w art. 4 pkt 3.

Art. 150. 1. Prezes UKE wydaje świadectwo operatora urządzeń radiowych na
    podstawie pozytywnego wyniku egzaminu z wiadomości i umiejętności osoby
    ubiegającej się o świadectwo operatora urządzeń radiowych oraz po
    udokumentowaniu przez nią wymaganej praktyki

Art. 208. 1. Kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenia radiowego
    nadawczego lub nadawczo-odbiorczego, podlega karze grzywny w wysokości do
    1000 złotych.

Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa w sposób uporczywy,
    podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
    Sąd może orzec przepadek urządzeń przeznaczonych lub służących do
    popełnienia czynu określonego w ust. 1 i 2, chociażby nie stanowiły one własności
    sprawcy.
    Sąd orzeka przepadek urządzeń przeznaczonych lub służących do popełnienia
    czynu określonego w ust. 1 i 2, chociażby nie stanowiły one własności sprawcy, jeżeli
    ich używanie zagraża życiu lub zdrowiu człowieka. Przepis art. 195 Kodeksu karnego
    wykonawczego stosuje się niezależnie od wartości przedmiotów, których przepadek
    orzeczono.
    Orzekanie w sprawach o czyny, o których mowa w ust. 1, następuje w trybie
    przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Wychodzi na to, że bez pozwolenia nie można niczego używać, ale trafiłem na ten epokowy temat -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1632731.html

I tam jest napisane, że można używać PMR'ki jeśli spełnia to: " Radiotelefonów bliskiego zasięgu i małej mocy (typu PMR 446) pracujących w paśmie 446 MHz:
    - analogowych noszonych typu PMR 446, przeznaczonych do używania wyłącznie w zakresie częstotliwości
    446,0 – 446,1 MHz w ośmiu kanałach radiowych z odstępem 12,5 kHz, gdzie najniższa częstotliwość fali nośnej
    wynosi 446,00625 MHz, z zastępczą mocą promieniowaną nadajnika w odniesieniu do dipola półfalowego,
    zwaną dalej „e.r.p.”, nieprzekraczającą 500 mW, wyposażonych tylko w antenę zintegrowaną, spełniających
    wymagania określone w normach przenoszących normę ETSI EN 300 296;"

A więc mam 3 pytania:

- Czy przepis ten o legalności nadawania przez PMR'ki <= 500 mW jest nadal aktualny ?
    - Co byście polecili kupić spełniające te założenia?
    - Czy to możliwe, że urządzenie o mocy <= 500 mW miało zasięg 10 km -> https://www.motorolasolutions.com/pl_pl/produ...sumer-two-way-radios/t80e.html#tabproductinfo ??

To chyba w szczerym polu, co? Ile takie urządzenie może mieć faktycznego zasięgu np. w mieście, albo w trasie jadąc dwoma samochodami?
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zdanie klucz:
    Quote:
    Zasięg do 10 km (w zależności od ukształtowania terenu i warunków)

W mieście nie spodziewałbym się większego zasięgu jak 500m.
    Między samochodami podobnie. (klatka Faradaya)
    Pisze o łączności 100% a nie od przypadku do przypadku.
    Kupując PMRkę i mając na uwadze jak największy zasięg brałbym tę, która ma najdłuższą antenę. Druga kwestia to zasilanie, AAA odpada w przedbiegach.
    Michał
    EasyPeasy_
    Level 8  
    SP5IT wrote:
    Zdanie klucz:
    Quote:
    Zasięg do 10 km (w zależności od ukształtowania terenu i warunków)

W mieście nie spodziewałbym się większego zasięgu jak 500m.
    Między samochodami podobnie. (klatka Faradaya)
    Pisze o łączności 100% a nie od przypadku do przypadku.
    Kupując PMRkę i mając na uwadze jak największy zasięg brałbym tę, która ma najdłuższą antenę. Druga kwestia to zasilanie, AAA odpada w przedbiegach.
    Michał

Dostanę coś sensownego do 250 zł za sztukę? Co byś polecił w takim razie? No i też drugiej strony nie chciałbym żeby była wielkości szafy :D A skoro w przepisach jest, że antena ma być na stałe to też ciężko będzie :P
    SITO79
    Level 27  
    Szukaj Inteków zasilanych AA z długimi antenami. (było chyba ich kilka modeli)

Działa to naprawdę imponująco w stosunku do wszystkich innych zabawkopodobnych.
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    3030 albo 5050
    SITO79
    Level 27  
    Ja miałem przez ładnych kilka lat MT-4000, teraz używa ich mój kolega i też jest zadowolony.

Myślę, że dobrym kompromisem mogą też być te mniejsze modele MT-4040 lub 2020, ale tu zasilanie z AAA, więc czas działania będzie krótszy na pakiecie, zawsze można mieć zapasowy w kieszeni.
    koszulka21
    Level 10  
    wszystkie pmry sa legalne na 446, 0,5w i bez ingerencji w antenę