Przedstawiony poniżej „multipilot” stanowi małą część szerszej konstrukcji „inteligentnego domu”, choć równie dobrze może działać samodzielnie
(no może prawie – coś musi nim sterować np. jeden człowiek z jednym telefonem

Pomysł zrodził się w upalne dni lata, kiedy to po powrocie do domu musiałem czekać, aż klimatyzator zapewni mi odpowiednie warunki do funkcjonowania. Wydumałem sobie, że miło byłoby wychodząc z pracy zdalnie włączyć klimatyzację tak, aby po powrocie w domu panowała odpowiednia temperatura.
Ponieważ w miarę jedzenia apetyt rośnie, wziąłem pod uwagę kolejne urządzenia (TV, dekoder, amplituner kina, projektor) i wszystko inne co może (w przyszłości) być sterowane podczerwienią.
Tak więc obecnie po powrocie do domu wita mnie odpowiednia temperatura, a po rozbrojeniu alarmu włącza się odpowiedni kanał telewizyjny, radio, czy co tam ustawię.
Kolejny „gadżet” to sterowanie głosowe z telefonu: jedna komenda np. „muzyka wieczorem” wyłącza główne światła, włącza nastrojowe podświetlenie i ustawia wybrany wcześniej program muzyczny w TV czy stację radiową.
No dobra trochę się zapędziłem... Oczywiście światło, podświetlenie i alarm to już inna część moich konstrukcji.
SCHEMAT

Co do samego „modułu”:
Płytka wykonana termotransferem, pocynowana (bywały lepsze - trochę za długo grzana).

ATMEGA 328P (zapas takowych spoczywa w szufladzie) - odczyt kodów IR z pilota, zapis, zwrot do analizy oraz późniejsze ich wysyłanie.
ESP 8266 – 12F - komunikacja ze światem (MQTT zabezpieczony TLS – jak cała reszta mojej aparatury), przechowywanie odczytanych kodów.
Obudowa - niestety to zawsze stanowi problem – jakoś mało dostępnych „ucywilizowanych wyglądem”, więc postanowiłem wykorzystać najtańszą myszkę jaką znalazłem w markecie (chyba 7zł.), a zyskałem obudowę (która w mojej ocenie nie straszy), kabel USB i dwa przyciski.

Płytka wyposażona została w dwie diody nadawcze IR – jedna (poprzez odbicie od ściany) steruje mediami, druga (na zdjęciu jeszcze nie wlutowana), skierowana jest w klimatyzator.
Odbiornik podczerwieni to „TX1738” wydłubany z jakiegoś starego sprzętu – nie znalazłem w necie karty katalogowej - generalnie scalony odbiornik podczerwieni 38kHz. Ponieważ zależało mi na zasięgu, a sam odczyt podczerwieni przez ten odbiornik nie jest super dokładny (opóźnienia od kilku do kilkudziesięciu mikro sekund), postanowiłem nie tracić już nic po stronie nadawania, dlatego zastosowałem kwarc 16MHz tak, aby generować nośną podczerwieni 38kHz z odpowiednim wypełnieniem.
Dodatkowo kod IR można odczytać (MQTT) i przeanalizować na komputerze tak, aby (jeśli jest to jakiś znany protokół) poprawić czasy i zapisać poprawione – jak dotąd nie było to konieczne, a np. w przypadku dekodera NC+ nie znalazłem protokołu (choć mocno się nie starałem).

Dalej mamy diodę sygnalizującą IR (nadawanie i odczyt), dwie kolejne sygnalizują tryb pracy ESP: konfiguracja (przez przeglądarkę), połączenie z WIFI, połączenie z brokerem MQTT.

Dwa przyciski (jak to w myszce

1 - odczyt IR (trzymany podczas podłączania do zasilania ustawia tryb konfiguracji)
2 – test ostatniego odebranego kodu IR (z odbiornika podczerwieni lub z MQTT)
Sterowanie pilotem odbywa się za pomocą dowolnego urządzenia, które jest w stanie skomunikować się z brokerem MQTT (telefon, komputer, ESP8266 itd.)
Ja dla swoich potrzeb napisałem aplikację na telefon, która za pomocą widgetów, wpisanej listy ulubionych programów oraz poleceń głosowych wysyła odpowiednie komendy.
Tutaj kilka słów o rozpoznawaniu mowy (Google).
Same polecenia głosowe analizowane są pod kontem „słowa klucz”: włącz, wyłącz, ustaw itd.
Google radzi sobie, powiedziałbym bardzo dobrze, w drugą stronę tj. tekst na mowę czasem (jak widać w filmiku) przeczyta np. 23 jako „dwudziestu trzech” zamiast „dwadzieścia trzy”.
Podczas głosowego ustawienia programu TV „po nazwie” rozpoznana komenda porównywana jest z listą kanałów zapisaną na karcie telefonu i na tej podstawie wysyłany odpowiedni kod / numer kanału lub przez podanie komendy „ustaw kanał xxx”.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykorzystać całą masę darmowego lub płatnego oprogramowania (tutaj polecam Automagic ok. 11zł – super kombajn do różnych zastosowań, a z jego pomocą można sterować głosowo, tworzyć własne wigdety, i robić z telefonem cuda na kiju).
AUTOMAGIC

lub darmowy MQTT Dash – tutaj już tylko polecenia ręczne

i wiele innych...
Poniżej kilka filmików
Pewnie nie wyjaśniłem wszystkiego (pomimo, że się starałem), więc w razie pytań - postaram się w miarę możliwości odpowiedzieć.
Ciekaw jestem też Waszych opinii - być może kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty.

Cool? Ranking DIY