Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Multipilot IR sterowany głosem

pablo_banita 26 Nov 2017 14:09 6216 22
Automation24
  • Multipilot IR sterowany głosem

Przedstawiony poniżej „multipilot” stanowi małą część szerszej konstrukcji „inteligentnego domu”, choć równie dobrze może działać samodzielnie
    (no może prawie – coś musi nim sterować np. jeden człowiek z jednym telefonem ;-) ).

Pomysł zrodził się w upalne dni lata, kiedy to po powrocie do domu musiałem czekać, aż klimatyzator zapewni mi odpowiednie warunki do funkcjonowania. Wydumałem sobie, że miło byłoby wychodząc z pracy zdalnie włączyć klimatyzację tak, aby po powrocie w domu panowała odpowiednia temperatura.
    Ponieważ w miarę jedzenia apetyt rośnie, wziąłem pod uwagę kolejne urządzenia (TV, dekoder, amplituner kina, projektor) i wszystko inne co może (w przyszłości) być sterowane podczerwienią.
    Tak więc obecnie po powrocie do domu wita mnie odpowiednia temperatura, a po rozbrojeniu alarmu włącza się odpowiedni kanał telewizyjny, radio, czy co tam ustawię.
    Kolejny „gadżet” to sterowanie głosowe z telefonu: jedna komenda np. „muzyka wieczorem” wyłącza główne światła, włącza nastrojowe podświetlenie i ustawia wybrany wcześniej program muzyczny w TV czy stację radiową.
    No dobra trochę się zapędziłem... Oczywiście światło, podświetlenie i alarm to już inna część moich konstrukcji.

SCHEMAT

Co do samego „modułu”:
    Płytka wykonana termotransferem, pocynowana (bywały lepsze - trochę za długo grzana).

Multipilot IR sterowany głosemMultipilot IR sterowany głosemMultipilot IR sterowany głosemMultipilot IR sterowany głosemMultipilot IR sterowany głosem

ATMEGA 328P (zapas takowych spoczywa w szufladzie) - odczyt kodów IR z pilota, zapis, zwrot do analizy oraz późniejsze ich wysyłanie.
    ESP 8266 – 12F - komunikacja ze światem (MQTT zabezpieczony TLS – jak cała reszta mojej aparatury), przechowywanie odczytanych kodów.
    Obudowa - niestety to zawsze stanowi problem – jakoś mało dostępnych „ucywilizowanych wyglądem”, więc postanowiłem wykorzystać najtańszą myszkę jaką znalazłem w markecie (chyba 7zł.), a zyskałem obudowę (która w mojej ocenie nie straszy), kabel USB i dwa przyciski.

Płytka wyposażona została w dwie diody nadawcze IR – jedna (poprzez odbicie od ściany) steruje mediami, druga (na zdjęciu jeszcze nie wlutowana), skierowana jest w klimatyzator.
    Odbiornik podczerwieni to „TX1738” wydłubany z jakiegoś starego sprzętu – nie znalazłem w necie karty katalogowej - generalnie scalony odbiornik podczerwieni 38kHz. Ponieważ zależało mi na zasięgu, a sam odczyt podczerwieni przez ten odbiornik nie jest super dokładny (opóźnienia od kilku do kilkudziesięciu mikro sekund), postanowiłem nie tracić już nic po stronie nadawania, dlatego zastosowałem kwarc 16MHz tak, aby generować nośną podczerwieni 38kHz z odpowiednim wypełnieniem.
    Dodatkowo kod IR można odczytać (MQTT) i przeanalizować na komputerze tak, aby (jeśli jest to jakiś znany protokół) poprawić czasy i zapisać poprawione – jak dotąd nie było to konieczne, a np. w przypadku dekodera NC+ nie znalazłem protokołu (choć mocno się nie starałem).

Dalej mamy diodę sygnalizującą IR (nadawanie i odczyt), dwie kolejne sygnalizują tryb pracy ESP: konfiguracja (przez przeglądarkę), połączenie z WIFI, połączenie z brokerem MQTT.

Dwa przyciski (jak to w myszce ;-) ):
    1 - odczyt IR (trzymany podczas podłączania do zasilania ustawia tryb konfiguracji)
    2 – test ostatniego odebranego kodu IR (z odbiornika podczerwieni lub z MQTT)

Sterowanie pilotem odbywa się za pomocą dowolnego urządzenia, które jest w stanie skomunikować się z brokerem MQTT (telefon, komputer, ESP8266 itd.)
    Ja dla swoich potrzeb napisałem aplikację na telefon, która za pomocą widgetów, wpisanej listy ulubionych programów oraz poleceń głosowych wysyła odpowiednie komendy.

Tutaj kilka słów o rozpoznawaniu mowy (Google).
    Same polecenia głosowe analizowane są pod kontem „słowa klucz”: włącz, wyłącz, ustaw itd.
    Google radzi sobie, powiedziałbym bardzo dobrze, w drugą stronę tj. tekst na mowę czasem (jak widać w filmiku) przeczyta np. 23 jako „dwudziestu trzech” zamiast „dwadzieścia trzy”.

Podczas głosowego ustawienia programu TV „po nazwie” rozpoznana komenda porównywana jest z listą kanałów zapisaną na karcie telefonu i na tej podstawie wysyłany odpowiedni kod / numer kanału lub przez podanie komendy „ustaw kanał xxx”.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykorzystać całą masę darmowego lub płatnego oprogramowania (tutaj polecam Automagic ok. 11zł – super kombajn do różnych zastosowań, a z jego pomocą można sterować głosowo, tworzyć własne wigdety, i robić z telefonem cuda na kiju).

AUTOMAGIC

lub darmowy MQTT Dash – tutaj już tylko polecenia ręczne
    Multipilot IR sterowany głosemMultipilot IR sterowany głosem
    i wiele innych...

Poniżej kilka filmików

Pewnie nie wyjaśniłem wszystkiego (pomimo, że się starałem), więc w razie pytań - postaram się w miarę możliwości odpowiedzieć.
    Ciekaw jestem też Waszych opinii - być może kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty. ;-)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    pablo_banita
    Level 12  
    pablo_banita wrote 49 posts with rating 15. Live in city Kraków. Been with us since 2004 year.
  • Automation24
    M. S.
    Level 34  
    Jak dla mnie 100/100.
    W czym kolega androida oprogramował?
    Chmm. W trybie stand by to ile to ustrojstwo razem prądu bierze, wie ktoś?

P. S. Kiedyś laski wyrywało się na samochód, teraz na inteligentne mieszkanie - znak czasów.
    TVN w ulubionych? No weź.

Przepraszam za off top, ale mam dziś dobry humor.
    marszalek_duck
    Level 17  
    M. S. Istnieją gotowe rozwiązania na Android i iOS dla MQTT, można to również połączyć z Domoticzem zapewne (tak podejrzewam) również z openHub.
    pablo_banita
    Level 12  
    M. S. wrote:
    Jak dla mnie 100/100.
    Bardzo dziękuję!
    M. S. wrote:
    W czym kolega androida oprogramował?
    Próbowałem różnych rozwiązań, ale jako stary "Baskomowiec" wybrałem B4A, całkiem przyjemne niestety płatne, ale czytaj dalej w odpowiedzi do marszalek_duck...
    M. S. wrote:
    Chmm. W trybie stand by to ile to ustrojstwo razem prądu bierze, wie ktoś?
    O tym nie wspomniałem a to istotne
    To jest pomiar max w niekorzystnych warunkach - słaby zasięg w piwnicy, dodatkowo u mnie zasilanie gniazd jest wyłączane pod nieobecność oraz w nocy
    (Jestem krakowskim centusiem ? ;-) Nie koniecznie "inteligentne budynki" między innymi na tym polegają aby nie wyrzucać pieniędzy w błoto - np. jeśli dobrze pamiętam dekoder NC+ w stand by to miesięcznie 10zł. - 15zł. to razy dwa + klimatyzator + inne robi się 50zł. - nie mówię że to majątek ale marnotrawstwo na pewno)
    No ale licząc na szybko 8mA (poprawcie jeśli się mylę) non stop przez 24h i 30 dni daje coś w okolicy 0,82zł / miesiąc - ocieplenia klimatu chyba nie spowoduję...
    M. S. wrote:
    P. S. Kiedyś laski wyrywało się na samochód, teraz na inteligentne mieszkanie - znak czasów.

No moją laskę to ja wyrwałem już lata temu, ale gdybym był na etapie wyrywania to chyba nie miał bym czasu na takie... fanaberie.
    M. S. wrote:
    TVN w ulubionych? No weź.

;-) to było wpisane dawno do testów na co dzień nie używam MQTT Dash do telewizora ale masz rację - kategoria "czasem akceptowalne" ?

marszalek_duck wrote:
    M. S. Istnieją gotowe rozwiązania na Android i iOS dla MQTT, można to również połączyć z Domoticzem zapewne (tak podejrzewam) również z openHub.

Rozwiń proszę... Programy do MQTT owszem sam wspomniałem o tym :
    kombajn Automagic + plugin MQTT Publisher Plugin i masz możliwość pisania skryptów, ustawiania timerów, tworzenia widgetów, sterowania głosowego bez dotykania telefonu - ok Google (plugin TaskerNow), co tylko dusza zapragnie za (właśnie sprawdziłem) dokładnie 11zł.
    M. S. - nie wiem co chciałbyś stworzyć na Androida ale jest spora szansa, że Automagic Ci w tym pomoże - pytaj to sprawdzę.
    marszalek_duck - tutaj bardziej chodzi o urządzenie - naukę (kopiowanie) IR do późniejszej wysyłki - jeśli istnieją takie rozwiązania proszę podrzuć jakieś linki, być może da się coś podpatrzyć / nauczyć.
    Domoticz czy też openHub (sprawdzone - można go spiąć z MQTT) jak i sporo innych testowałem, znam, fajne, ale... na czym to postawisz? chyba nie na Atmedze? ;-)
    A jakie zużycie prądu będzie miał taki pilot? Pewnie, że komputerem można wysyłać kody IR tylko hmm...
  • Automation24
    marszalek_duck
    Level 17  
    Quote:
    marszalek_duck - tutaj bardziej chodzi o urządzenie - naukę (kopiowanie) IR do późniejszej wysyłki - jeśli istnieją takie rozwiązania proszę podrzuć jakieś linki, być może da się coś podpatrzyć / nauczyć.

Nie jestem pewien jak by to wyszło z IR (może dało by się jakiegoś hacka zrobić ale nie sprawdzałem nigdy). Bardziej mi chodziło o ogólne rozwiązanie.

Istnieją gotowe aplikacje mobilne (na szybko znalazłem takie coś w google: Link). Sprowadza się to do tego że dodajesz sobie urządzonka i wpisujesz numer portu, temat, zmiany stanów (czyli wpisujesz tak jakby swoje API). Analogicznych aplikacji jest całkiem sporo.

Quote:
    Domoticz czy też openHub (sprawdzone - można go spiąć z MQTT) jak i sporo innych testowałem, znam, fajne, ale... na czym to postawisz? chyba nie na Atmedze? ;-)
    A jakie zużycie prądu będzie miał taki pilot? Pewnie, że komputerem można wysyłać kody IR tylko hmm..

Wysyłanie i odbieranie pakietów MQTT można spokojnie realizować za pomocą ESP2866.
    Tak, zużycie jest duuuużo wyższe bo oczywiście potrzebny nam jest konkretny serwer. W moim przypadku to nie jest problem ponieważ mam serwer który pracuje 24/7. Realizuje tam kilka funkcji multimedialnych, storage, prywatna chmurę, GIT i wiele więcej. On i tak musi pracować a takie zadanie na boku to dla niego to pryszcz. Ewentualnie mógłbyś to postawić na RasppberyPi, spokojnie i to z zapasem uciągnie domoticza i mqtt a o ile pamiętam pobiera 5W jak nie jest za bardzo obciążony (i brak podpiętych usb).

W moim przypadku jest to zrealizowane w taki sposób:

urządzonko -> mqtt broker (serwer) -> domoticz (serwer) -> homebridge (serwer)

Korzystam dodatkowo z homebridge abym mógł korzystać z oficjalnej applowej aplikacji home.

Mogę cię zainteresować jeszcze takim tematem: Link
    Koleś pisze o tym jak przeprogramować chińskie urządzonka SONOFF, akurat on opisuje jak je zgrać z homekitem ale jak się dobrze wczytasz to znajdziesz moment w którym jest ustawianie aby wspierały normalnie domoticza. Ale poco to wszystko? Ponieważ te sonoff'y można dostać na aliexpress poniżej 20zł, a mają już w sobie zasilanie, esp2866 i dodatkowy port na rozszerzenia (wszystkie modele je mają, nawet te które go niby nie mają). Naprawdę fajne urządzonka i nie najgorzej wykonane, no i jak je przeprogramujemy to przestają wysyłać informacje przez chiński serwer. W przypadku używania TLS trzeba się trochę pomęczyć ale też udało mi się uruchomić. Ja mam teraz w domu dwie lampki za pomocą nich zrobione i sobie chwalę.
    pablo_banita
    Level 12  
    Nie do końca mnie zrozumiałeś chyba...
    marszalek_duck wrote:
    Nie jestem pewien jak by to wyszło z IR (może dało by się jakiegoś hacka zrobić ale nie sprawdzałem nigdy). Bardziej mi chodziło o ogólne rozwiązanie.
    a mi wręcz odwrotnie chodzi właśnie o tą część (wykonawczą) systemu.
    Więc zapytam tak : Co w Twoim projekcie odczyta a później wyśle sekwencje kodów w podczerwieni - czy są gotowe takie rozwiązania?

W prezentowanym "pilocie" zastosowałem ESP ponieważ umożliwia mi on przesyłanie i odbiór sporych ilości informacji, i mam sporo miejsca na zapis odczytanych kodów. Zastanawiałem się nad upchnięciem tego w moduł zgodny z moimi założeniami, lecz musiałbym pogodzić się z wpisaniem na sztywno odczytanych kodów co przy zmianie lub dołożeniu kolejnego urządzenia skutkowałoby programowaniem. Mam co prawda kilka pomysłów jak bardziej dopasować to "pod siebie" i w wolnej chwili pewnie spłodzę kolejną wersję (hm.. kolejną myszkę muszę kupić - bo szkoda psuć tą wersję ;-) ), jednak nie będzie ona już tak uniwersalna - dla każdego.

#Region Off_toop___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Troszkę odszedłeś od tematu więc i ja pozwolę sobie na małą dygresję.
    MQTT Buddy - wież mi (albo sprawdź sam) pomimo ładniejszego interfejsu nie dorównuje funkcjonalnością MQTT Dash (np. publikacja w jednym, a odbiór w innym topiku, podgląd z kamer itd.)
    marszalek_duck wrote:
    Wysyłanie i odbieranie pakietów MQTT można spokojnie realizować za pomocą ESP2866.

No właśnie...to też popełniłem?
    Rasppbery - owszem jako punkt centralny (zwłaszcza w przypadku "End Usera" który to z "bloczków" w Domoticzu poukłada sobie zależności) ale do samego sterowania IR - raczej za mocno ;-)
    marszalek_duck wrote:
    Korzystam dodatkowo z homebridge abym mógł korzystać z oficjalnej applowej aplikacji home

Aż mnie ciarki przeleciały - no nie lubię tej firmy jakoś i dlatego nie miałem nigdy, i mieć nie będę (zasłyszane gdzieś "Gejfona")
    W jakim języku mówisz do Siri? Pytanie retoryczne ;-) (chyba, że coś się zmieniło i ww przestali nas traktować jak zadupie jakieś)
    Sonoffa oczywiście też znam i również wydaje mi się on "ekonomicznie uzasadniony".
    marszalek_duck wrote:
    Ja mam teraz w domu dwie lampki za pomocą nich zrobione i sobie chwalę.

No to ja mam więcej lampek, podświetleń, halogenów itd. - nie gniewaj się żart taki ;-)
    Chciałem tylko powiedzieć, że nie bardzo wyobrażam sobie upychania tych "szpei" no właśnie gdzie? Na podłodze ma to leżeć? Przy lampie na suficie (jeśli nie jest obniżony)? Więc gdybym miał ściągać sobie te konkretne moduły Sonoffa to tylko po to aby wydłubać bebechy i wsadzić do jakiejś "ucywilizowanej obudowy" typu wtyczka lub do puszkowy - ale to już nie koniecznie jest taniej niż kupić części na ale...
    Z ciekawych propozycji Sonoffa (oczywiście też trzeba by to przeprogramować) - jeśli jeszcze nie widziałeś to sprawdź sobie takie ustrojstwo:
    No i jeszcze kwestia zastosowania WIFI do takiego prostego sterowania - czy wiesz może ile takich modułów obsłuży zwykły ruter? A w przypadku bardziej złożonych systemów punktów może być naprawdę dużo. Dodatkowo w przypadku MQTT urządzenia wysyłają co ustawiony czas "keepalive" razy X urządzeń i fruwa mi w domu bezprzewodowy śmietnik.
    Kolejna sprawa to pobór prądu (znowu razy X urządzeń) które w 99% czasu bezkarnie i niepotrzebnie zjadają go na połączenie WIFI. W moim przypadku są to moduły bezprzewodowe gdzie w 99% czasu nic nie jest nadawane / wysyłane i właśnie dlatego mogą być zasilane z baterii (mowa np. o czujnikach które nie koniecznie muszą być w gniazdkach)... - polecam lekturę Mysensors.org.
    Oczywiście punkt centralny ma dostęp do WIFI oraz łączność bezprzewodową w obie strony - np. na szafce nocnej mały pilocik bezprzewodowy na baterię CR2032 - do szybkich akcji typu "idę spać - wyłącz światło, timer w TV na 30 minut " (lubię tak usypiać - muza jakaś, lub na bezsenność najlepsze "ważne informacje" ;-) )
    Jak widzisz tematy IOT, oraz inteligentnych budynków starałem się raczej zgłębić, toteż chętnie podyskutuję na te tematy w wyznaczonym miejscu i czasie ;-)

#End Region ;-)
    marszalek_duck
    Level 17  
    Quote:
    Więc zapytam tak : Co w Twoim projekcie odczyta a później wyśle sekwencje kodów w podczerwieni - czy są gotowe takie rozwiązania?

Niech się kolega na mnie nie gniewa XD, po prostu się nie zrozumieliśmy. Tak jak sam pisałeś trzymasz kody IR na urządzeniu, wydaje mi się więc ze wystarczyło by dostarczyć odpowiednie tematy do "nagrywania" (co jak dobrze zrozumiałem masz włąśnie zrobione) i odpowiedni temat do iterowania po tych kodach. W takiej "gotowej" aplikacji brzydko by to wyglądało (osobne przyciski do każdej tych akcji? nie jestem pewien jak bardzo te aplikacje są elastyczne bo korzystam tylko w celach testowych) dlatego zgadam się jak najbardziej że taki hack jest znacznie gorszy niż twoje rozwiązanie z własną aplikacją :)

Quote:
    No właśnie...to też popełniłem?

Myślałem ze chcesz na atmege wcisnąć klienta i server mqtt... Ciekawe swoją drogą czy esp2866 poradziło by sobie z czymś takim?

Quote:

Rasppbery - owszem jako punkt centralny (zwłaszcza w przypadku "End Usera" który to z "bloczków" w Domoticzu poukłada sobie zależności) ale do samego sterowania IR - raczej za mocno ;-)

No tak jak pisałem kwestie osobistych preferencji, u mnie to nie problem bo mam prywatny server który i tak musi mielić cały czas :)

Quote:

Troszkę odszedłeś od tematu więc i ja pozwolę sobie na małą dygresję.
    MQTT Buddy - wież mi (albo sprawdź sam) pomimo ładniejszego interfejsu nie dorównuje funkcjonalnością MQTT Dash (np. publikacja w jednym, a odbiór w innym topiku, podgląd z kamer itd.)

Jak będę miał chwilkę to postaram się ogarnąć. Raczej omijam takie rozwiązania bo nie wszystkie urządzenia w mieszkaniu korzystają z mqtt, a przeskakiwanie pomiędzy aplikacjami aby coś sprawdzić lub włączyć doprowadziło by mnie do bezsenności.

Quote:

Aż mnie ciarki przeleciały - no nie lubię tej firmy jakoś i dlatego nie miałem nigdy, i mieć nie będę (zasłyszane gdzieś "Gejfona")
    W jakim języku mówisz do Siri? Pytanie retoryczne ;-) (chyba, że coś się zmieniło i ww przestali nas traktować jak zadupie jakieś)

Ej! Jesteś złośliwy XD. Ale też się mogę odgryźć :) Nadal trzeba sprawdzać instalując np. Instagrama z oficjalnego sklepu google czy to nie jest czasem wirus? A tak na serio, to tylko kwestia gustu i upodobań :) Z siri gadam po angielsku :(

Quote:

No to ja mam więcej lampek, podświetleń, halogenów itd. - nie gniewaj się żart taki ;-)

Też mam więcej, po prostu na sonoff dwie mam zrobione dla testów, mam trochę fabrycznych urządzeń różnych producentów, trochę mysensors .

Quote:

Z ciekawych propozycji Sonoffa (oczywiście też trzeba by to przeprogramować) - jeśli jeszcze nie widziałeś to sprawdź sobie takie ustrojstwo:

A pojawiły się jakieś ciekawe alternatywne wersje oprogramowania? I tak używam serwera jako centralny hub więc nie jest mi to chyba potrzebne.

Quote:
    No i jeszcze kwestia zastosowania WIFI do takiego prostego sterowania - czy wiesz może ile takich modułów obsłuży zwykły ruter?

Tyle ile da radę zaadresować, czyli zakres danej podsieci (popraw mnie jeżeli się mylę).

Quote:

Kolejna sprawa to pobór prądu (znowu razy X urządzeń) które w 99% czasu bezkarnie i niepotrzebnie zjadają go na połączenie WIFI. W moim przypadku są to moduły bezprzewodowe gdzie w 99% czasu nic nie jest nadawane / wysyłane i właśnie dlatego mogą być zasilane z baterii (mowa np. o czujnikach które nie koniecznie muszą być w gniazdkach)... - polecam lekturę Mysensors.org.

Mysensors.org jest fenomenalne! To jest kawał fenomenalnej roboty! Mam czujniki temperatury i wilgotność zasilane właśnie z baterii. Co do samych sonoffów przyznam ze nie mierzyłem jeszcze, postaram się dziś jak wrócę z pracy. Co do son0ff to nieoficjalne oprogramowanie od tasoma wspiera chyba jakiś tryb energooszczędny (?) ale jaszcze z nim nie eksperymentowałem.

Quote:

Oczywiście punkt centralny ma dostęp do WIFI oraz łączność bezprzewodową w obie strony - np. na szafce nocnej mały pilocik bezprzewodowy na baterię CR2032 - do szybkich akcji typu "idę spać - wyłącz światło, timer w TV na 30 minut " (lubię tak usypiać - muza jakaś, lub na bezsenność najlepsze "ważne informacje" ;-) )

No i tu właśnie różnimy się podejściami, dla mnie kolejny pilot w mieszkaniu byłby irytujący jak kamień w bucie. Donrze do tego aby absolutnie wszystko było sterowane z telefonu/tabletu i tylko z jednej aplikacji.

Quote:
    Jak widzisz tematy IOT, oraz inteligentnych budynków starałem się raczej zgłębić, toteż chętnie podyskutuję na te tematy w wyznaczonym miejscu i czasie ;-)

Bardzo chętnie! Szczególnie że twoje podejście jest skrajnie inne niż moje :)
    m.biruta
    Level 16  
    Dlaczego dodanie kodów wymaga grzebania w programie? Przecież można je w eepromie trzymać - wtedy możesz dodawać i usuwać kiedy chcesz.

Podobnie zastanawiam się dlaczego zrobiłeś to na atmedze i esp. Przecież samo esp by wystarczyło. Ciekaw jestem odpowiedzi.
    pablo_banita
    Level 12  
    Gniewać a o co? Tak jak piszesz, nie zrozumieliśmy się - pytałem o to czy przypadkiem nie wyważałem otwartych drzwi.
    Powtórzę Automagic (autor programu powinien mi płacić za zagorzałą reklamę) możesz zrobić wszystko tak jakbyś napisał swoją aplikację na androida włącznie z Widgetami. Kupiłem pełną wersję tego programu kilka lat temu i do dziś dnia znajduję coraz to nowe zastosowania - ale to nie na jabłko... a alternatywy nie podpowiem.
    Tylko dalej nie rozumiem co chciałbyś "hackować". Coś (sprzęt) musi fizycznie odczytać i wysłać podczerwień - nawet komputer (przy całej swojej mocy obliczeniowej) musi mieć jakiś odbiornik i diodę nadawczą podczerwieni.
    Na atmegę wcisnąć nie da rady jeden kod klawisza to 70 wartości co najmniej 3 cyfrowych x 11 guzików (0-9 + power) mamy 2310 wartości cyfrowych dla samego dekodera które trzeba zapisać w pamięci (EEPROM), a dalej potrzebna jakaś komunikacja. Sam ESP już prędzej problem w tym, że piszę w Nodemcu - Lua które to jest "biedniutkie" i nie bardzo chciało mi się palić zwoje mózgowe za parę złotych - koszt Atmegi.
    marszalek_duck wrote:
    u mnie to nie problem bo mam prywatny server który i tak musi mielić cały czas

Oczywiście tutaj nie ma dyskusji jeśli to ma być "przy okazji" to dlaczego nie.
    marszalek_duck wrote:
    Raczej omijam takie rozwiązania bo nie wszystkie urządzenia w mieszkaniu korzystają z mqtt,

A dlaczego nie mogą (jak u mnie)? Co to za urządzenia (z ciekawości) przecież masz serwer - dlaczego on nie może pełnić funkcji pomostu pomiędzy np. MQTT / NRF / RFM itd. (ja radzę sobie bez komputera )
    Złośliwy - przepraszam - "ciężki czarny" humor :-)
    Po Angielskiemu... ;-) no właśnie jesteśmy traktowani jak technologicznie trzeci świat. A przecież jest takie cudo jak Amazon Alexa (obsługuje 23 języki - nie muszę pisać że nasz ojczysty się nie załapał), no więc jak gdzieś wyczytałem/obejrzałem wytłumacz jej (Alexie czy Siri) żeby odtworzyła "pszczółkę maję" - to taki przykład tylko (mam inne preferencje muzyczne).
    marszalek_duck wrote:
    A pojawiły się jakieś ciekawe alternatywne wersje oprogramowania? I tak używam serwera jako centralny hub więc nie jest mi to chyba potrzebne.

Tak... w mojej głowie :-) tylko, że mi to rzeczywiście teraz już nie potrzebne bo urządzenia które są sterowne radiowo już doposażyłem w swoje rozwiązania.
    Niepotrzebne jest Ci to być może dlatego, że nie masz aparatury sterowanej pilotami 433MHz jak rolety czy tanie gniazda na pilota (zamiast pchać w nie ESP) za 50 - 60zł. masz 4-5 gniazd zdalnie sterowanych - które nie muszą być w stałym kontakcie z ruterem.
    marszalek_duck wrote:
    Tyle ile da radę zaadresować, czyli zakres danej podsieci (popraw mnie jeżeli się mylę).

Poprawiam - mylisz się ;-) nie sprawdzałem w praktyce ale domowy sprzęt podobno nie pociągnie więcej niż kilkanaście (no może w przypadku MQTT trochę więcej) połączeń WIFI - odsyłam do Google.
    Ale jeśli wierzyć ludziom którzy doświadczyli tego problemu to u mnie limit pewnie by się powoli kończył (czujniki, opomiarowanie mediów i sterowanie).
    marszalek_duck wrote:
    No i tu właśnie różnimy się podejściami, dla mnie kolejny pilot w mieszkaniu byłby irytujący jak kamień w bucie. Donrze do tego aby absolutnie wszystko było sterowane z telefonu/tabletu i tylko z jednej aplikacji.

No nie koniecznie, jedno nie wyklucza drugiego... Absolutnie wszystko, co jest u mnie w domu "unteligentnione" mogę odczytać / wysterować z telefonu, komputera, pilota - tutaj trzeba by go dopasować do konkretnej potrzeby. Idąc twoim tropem wyłącznik światła na ścianie też niepotrzebny? W mojej ocenie z klejącymi się oczami prościej nacisnąć dedykowany guzik który uruchomi sekwencję ustawionych zadań, niż dyktować to do telefonu (gdy obok połówka już śpi ), czy :crazyeyes: świecić sobie telefonem po oczach - choć jak już wspomniałem mogę gdy tego zapragnę.
    Dodano po 49 [minuty]:
    ->m.biruta
    W między czasie się wstrzeliłeś bo pisałem tego posta w przerwach od codzienności...
    m.biruta wrote:
    Dlaczego dodanie kodów wymaga grzebania w programie? Przecież można je w eepromie trzymać - wtedy możesz dodawać i usuwać kiedy chcesz.

Nic takiego nie napisałem... Obecnie można je do woli modyfikować i zapisywać w ilości... na pewno wystarczającej.
    Za to napisałem później :
    pablo_banita wrote:
    Na atmegę wcisnąć nie da rady jeden kod klawisza to 70 wartości co najmniej 3 cyfrowych x 11 guzików (0-9 + power) mamy 2310 wartości cyfrowych dla samego dekodera które trzeba zapisać w pamięci (EEPROM), a dalej potrzebna jakaś komunikacja.

m.biruta wrote:
    Podobnie zastanawiam się dlaczego zrobiłeś to na atmedze i esp. Przecież samo esp by wystarczyło. Ciekaw jestem odpowiedzi.

też napisałem w międzyczasie
    pablo_banita wrote:
    Sam ESP już prędzej problem w tym, że piszę w Nodemcu - Lua które to jest "biedniutkie" i nie bardzo chciało mi się palić zwoje mózgowe za parę złotych - koszt Atmegi.

Odbijam piłeczkę - masz przykład takiego rozwiązania?
    Wysyłanie kodów widziałem - nawet kilka przykładów, podobnie odbiór można by to spiąć ale... no właśnie z góry sprecyzowanych standardów np. popularny NEC.
    Często klimatyzator dla ludzi jest problemem - u mnie jest to taki bardziej niż rozszerzony NEC ale z timingami NEC-a właśnie.
    NC+ ma już kodowanie w zupełnie innym standardzie - timingi na obrazku w pierwszym poście - z MQTTSPY.
    Tutaj trzeba by jeszcze wtrącić, że dekoder N-ki mogłem ugryźć po LAN-ie ale skoro i tak innych urządzeń np. klimy nie ugryzę to po co mieszać.
    Nie chciałem zastanawiać się nad każdym standardem bo w przyszłości oznaczało by to zapewne grzebanie w programie.
    Jak wyżej wspomniałem mam przeświadczenie przechodzące w pewność, że sam ESP dałby spokojnie radę, może nawet z Nodemcu na pokładzie.
    Tylko czy mój poświęcony czas wart jest kilka złotych? No może satysfakcja byłaby większa.
    Być może kiedyś w wolnej chwili usiądę jeszcze nad tym, choć jak wspomniałem sporo wyżej w głowie zrodził się już inny plan udoskonalenia "pod siebie",
    a ja z kolei (o czym też pisałem) preferuję drogę radiową nie opartą o stałe połączenie jak WIFI.
    Czy taka odpowiedź wyjaśnia wątpliwości?
    marszalek_duck
    Level 17  
    Quote:
    Powtórzę Automagic (autor programu powinien mi płacić za zagorzałą reklamę) możesz zrobić wszystko tak jakbyś napisał swoją aplikację na androida włącznie z Widgetami. Kupiłem pełną wersję tego programu kilka lat temu i do dziś dnia znajduję coraz to nowe zastosowania - ale to nie na jabłko... a alternatywy nie podpowiem.

Nie potrzebuje, jestem od kilku lat programistą iOS (wcześniej przez rok Android:)).

Quote:
    A dlaczego nie mogą (jak u mnie)? Co to za urządzenia (z ciekawości) przecież masz serwer - dlaczego on nie może pełnić funkcji pomostu pomiędzy np. MQTT / NRF / RFM itd. (ja radzę sobie bez komputera )

Mam kilka oryginalnych i urządzonek wspierających oficjalnie homekit, po prostu nie chcę w tym grzebać, poza tym oficjalna aplikacja jest ładna, zapewnia bardzo bezpieczną komunikację internet <-> świat, wszelkiego rodzaju sceny itp. itd. Postawiłem sobie za cel aby moje pierdółki również potrafiły się z nią dogadać (zbędny ale sprawia radość).

Quote:

Poprawiam - mylisz się ;-) nie sprawdzałem w praktyce ale domowy sprzęt podobno nie pociągnie więcej niż kilkanaście (no może w przypadku MQTT trochę więcej) połączeń WIFI - odsyłam do Google.

Tak... tanie ruterki mogły by nie uciągnąć kilku urządzeń bo proc by im nie wyrobił, nie pomyślałem o tym. Ja nie korzystam z takich routerków, poza tym komunikacja po mqtt jest mimo wszystko mocno ograniczona.

Quote:
    Idąc twoim tropem wyłącznik światła na ścianie też niepotrzebny? W mojej ocenie z klejącymi się oczami prościej nacisnąć dedykowany guzik który uruchomi sekwencję ustawionych zadań, niż dyktować to do telefonu (gdy obok połówka już śpi ), czy :crazyeyes: świecić sobie telefonem po oczach - choć jak już wspomniałem mogę gdy tego zapragnę.

Nie włączniki są spoko (o ile inteligentne XD), po prostu nienawidzę pilotów (zapewne Freud coś by tu znalazł), gardzę nimi tak bardzo że jeżeli ktoś postawił by mnie przed wyborem: "likwidacja głodu na świecie lub usunięcie wszystkich pilotów z tej planety" no to niestety... Skonfigurowałem sobie tak telewizor, wierzę i głośniki w pokojach że wszystkim mogę sterować za pomocą telefonu (nie korzystam z IR).
    Gdybym chciał to też mógłbym mieć pilot i ułożyć dla niego odpowiednie sceny ale po prostu ich nie lubię, nigdy ich nie ma tam gdzie powinny się znajdować (tak wiem problemy pierwszego świata)
    pablo_banita
    Level 12  
    marszalek_duck wrote:
    Mam kilka oryginalnych i urządzonek wspierających oficjalnie homekit, po prostu nie chcę w tym grzebać, poza tym oficjalna aplikacja jest ładna, zapewnia bardzo bezpieczną komunikację internet <-> świat, wszelkiego rodzaju sceny itp. itd. Postawiłem sobie za cel aby moje pierdółki również potrafiły się z nią dogadać (zbędny ale sprawia radość).

Teraz odebrałem jakie są założenia. Właśnie rzuciłem okiem - ładna owszem, możliwości niestety nie ocenię. Sama idea sterowania jedną aplikacją jest dla mnie "oczywistą oczywistością", i właśnie dla tego wszystkie elementy systemu muszą się porozumiewać. Jak patrzę na ceny akcesoriów (raczej "wygórowane") to myślę, że część elementów można spokojnie (powiem ostrożnie) zrobić sobie za 1/4 - 1/2 ceny. Pozostaje oczywiście kwestia estetyki ale w dobie druku 3D i przy perspektywie takich wydatków na oryginały...
    marszalek_duck wrote:
    Skonfigurowałem sobie tak telewizor, wierzę i głośniki w pokojach że wszystkim mogę sterować za pomocą telefonu (nie korzystam z IR).

Nie wszystkie urządzenia (zwłaszcza starsze) mają taką możliwość, żeby sterować np. po LAN-ie (bo tak zakładam sterujesz).
    marszalek_duck
    Level 17  
    Quote:
    Nie wszystkie urządzenia (zwłaszcza starsze) mają taką możliwość, żeby sterować np. po LAN-ie (bo tak zakładam sterujesz).

Większość tak, wieża jest jednak stara i musiałem ją trochę przebudować (wciąłem do środka jedno esp) chociaż też rozważałem tutaj użycie IR.

Quote:
    Jak patrzę na ceny akcesoriów (raczej "wygórowane") to myślę, że część elementów można spokojnie (powiem ostrożnie) zrobić sobie za 1/4 - 1/2 ceny.

Tak, tanio nie jest jeżeli chodzi o markowych producentów. Zaczynają się na ebay pojawiać tanie odpowiedniki jednak nie znalazłem jeszcze żadnych "recenzji" pod kontem bezpieczeństwa tych urządzeń. Niby homekit tu narzuca całkiem sporo pod tym względem jednakże te rozwiązania zazwyczaj oferują jeszcze inne opcje sterowania nimi i mam obawę że tak jak w przypadku sonoff komunikacja będzie latać sobie po jakichś chiński serwerach lub odszyfrowana (albo nie daj boże oba naraz :shocked!: )

Quote:

Sama idea sterowania jedną aplikacją jest dla mnie "oczywistą oczywistością", i właśnie dla tego wszystkie elementy systemu muszą się porozumiewać.

Dla nas jest to oczywiste, dla producentów już nie koniecznie. Mogą utrzymywać swój standard aby zniechęcić użytkowników do zakupu urządzeń innych producentów (bo kolejna aplikacja itp. itd). A taki "zwykły" zjadacz chleba nie skonfiguruje sobie domoticza (czy innych opehub'ów). Warto by było aby google wreszcie wszedł do tej gry i zapewnił jakiś standard na poziomie systemu (i przy okazji jakąś minimalną gwarancję bezpieczeństwa tych rozwiązań!), niestety nic nie pojawiło się ani w 7 ani w 8... Czasem mam wrażenie że panuje niezły meksyk.
    pablo_banita
    Level 12  
    marszalek_duck wrote:
    Większość tak, wieża jest jednak stara i musiałem ją trochę przebudować (wciąłem do środka jedno esp) chociaż też rozważałem tutaj użycie IR

O tuż to... a gdyby na stanie był jeszcze jeden "stary" sprzęt? Kolejne ESP? To samo tyczy się nowych - klimatyzację montowałem w tym roku i dodatkowy moduł do WIFI to był koszt ok. 200zł. i dalej trzeba by skakać po aplikacjach o automatyce mowy niema (lub sniffing, analiza i kopiowanie protokołów).
    Załóżmy, że zamarzysz o klimatyzacji masz do wyboru +200zł, dłubanie wewnątrz = utrata gwarancji, albo właśnie taką jak moja konstrukcję.
    marszalek_duck wrote:
    Mogą utrzymywać swój standard aby zniechęcić użytkowników do zakupu urządzeń innych producentów

Ale ( jestem zaskoczony) - "ogryzek" udostępnił dokumentację protokołu (przejrzałem tylko z grubsza). A to pozwala dokładać swoje rozwiązania poprzez jakiś "translator protokołów" (np. z homekit ->MQTT i odwrotnie)? A to z kolei na podpięcie swoich rozwiązań.
    Jeśli chodzi o bezpieczeństwo w Google to uważam, że tak jak z komputerem wystarczy trochę rozsądku.
    Ale czego oczekujesz od Google - tego nie zrozumiałem. No i zobacz tutaj (obejrzyj filmik)
    marszalek_duck
    Level 17  
    Quote:
    O tuż to... a gdyby na stanie był jeszcze jeden "stary" sprzęt? Kolejne ESP? To samo tyczy się nowych - klimatyzację montowałem w tym roku i dodatkowy moduł do WIFI to był koszt ok. 200zł. i dalej trzeba by skakać po aplikacjach o automatyce mowy niema (lub sniffing, analiza i kopiowanie protokołów).
    Załóżmy, że zamarzysz o klimatyzacji masz do wyboru +200zł, dłubanie wewnątrz = utrata gwarancji, albo właśnie taką jak moja konstrukcję.

Nie wiem skąd to 200zł? Tak jak wspomniałem rozważałem opcję IR, i pewnie w przypadku klimy tak bym właśnie zrobił. ESP tam jest trochę na siłę ale jeszcze wtedy nic z nim nie zrobiłem i uczyłem się na nim aby wykorzystać to w innych projektach. Tak naprawdę w niej w ogóle nie potrzeba by było żadnego sterowania, wystarczył by jakiś prosty układ na OP i może attiny13 (łatwiej) aby wykrywać czy jest jakiś sygnał dźwiękowy i włączać lub wyłączać (po określonym czasie braku sygnału) wierzę, i taka miała być pierwotna wersja :).

Quote:
    Ale ( jestem zaskoczony) - "ogryzek" udostępnił dokumentację protokołu (przejrzałem tylko z grubsza). A to pozwala dokładać swoje rozwiązania poprzez jakiś "translator protokołów" (np. z homekit ->MQTT i odwrotnie)? A to z kolei na podpięcie swoich rozwiązań.

W pierwszych wersjach to była inżynieria wsteczna :). Otwarli to dopiero niedawno (w wakacje?) ja nie miałem okazji jeszcze pracować z oficjalnymi rozwiązaniami bo brakuje mi tutaj sporo wiedzy z zakresu elektroniki (możne w przyszłości :)).

Quote:

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo w Google to uważam, że tak jak z komputerem wystarczy trochę rozsądku.

# To będzie straszny offtop, z góry za niego przepraszam :(
    To jest bardzo ale to bardzo błędne myślenie osób technicznych taki jak ja i ty. Zapominamy że wokół nas znajdują się ludzie którzy są tylko zjadaczami technologi i pomimo rosnącej świadomości w społeczeństwie związane z bezpieczeństwem to niestety tak już zostanie. To na barkach ludzi zajmujących się tworzeniem oprogramowania i urządzeń spoczywa przewidywanie (lub jak to niestety często bywa odpowiednia reakcja po niewczasie) niektórych zagrożeń. Przykładów nie trzeba daleko szukać, wystarczy prześledzić sobie rozwój internetu, zmiany w od iOS 7.0 lub w android 8.0.
    Ledwo udało nam się wytłumaczyć ludziom że muszą regularnie zmieniać i tworzyć silne hasła oraz żeby nie klikać we wszystko co jest na poczcie... w Polsce dopiero co zalegalizowano bugBounty (teraz nie dam sobie głowy uciąć czy ta ustawa faktycznie przeszła?). Rozsądek opiera się na doświadczeniach a ciężko o coś takiego wyrobić u normalnego użytkownika technologi nie zajmującego się technologią (za szybko się to zmienia).
    # Ale poleciałem... XD

Quote:
    Ale czego oczekujesz od Google - tego nie zrozumiałem. No i zobacz tutaj (obejrzyj filmik)

Z tego co kojarzę to Android Things zadebiutowało dopiero w android O, czyli biorąc pod uwagę problem z fragmętacją to dopiero to ruszy za jakieś 2-3 lata.

Edit: Tu było sporo tekstu ale uzupełniłem wiedze i stwierziłem ze jest bez sensu.
    teofil111
    Level 13  
    Przede wszystkim gratuluję autorowi dobrej roboty.
    W moim poście chciałbym zwrócić uwagę na pewien trend w różnych tego typu projektach, ponieważ nie mogę zrozumieć dlaczego ludzie bezkrytycznie uparli się protokołu MQTT w domowej automatyce, funkcjonowanie tych systemów moim zdaniem nie będzie ani tanie (no chyba, że taki jest cel dużych firm posiadających farmy serwerów), ani bezpieczne w dłuższej perspektywie. Nie lepiej byłoby zastosować połączenia p2p lub nawet stworzyć sieć takich połączeń między różnymi urządzeniami zamiast przewalać dane przez serwery pośredniczące? Jak pamiętamy ideą internetu i główną jego zaletą była decentralizacja i myślę że IoT także w tym kierunku powinno ewoluować.
    marszalek_duck
    Level 17  
    MQTT chyba bardziej się upowrzechiło w projektach diy ze względu na to że łatwo go wykorzystać. Wydaje mi się że p2p cięzko by było wdrożyć ze względu na skomplikowanie samych urządzeń wykonawczych (jak np. Sterować scenami?) a tak możesz zbudować przełącznik który jedynie czeka na sygnał czy coś ma robić czy nie, większość ruchu i tak nie wychodzi poza hub.

Spotkałem się z sieciami typu mesh (np. Zwave czy mysensors) tam urządzenia komunikują się pomiędzy sobą i „znają” swoich sąsiadów dzięki czemu mogą się znajdować dalej od centralki (działa to trochę jak ruting a przynajmniej ja tak sobie to wyobrażam). Może by się dało by się jakoś zrobić z tego namiastkę p2p skoro już rozgłaszają kto gdzie jest? W takim razie czy właśnie ustawienia scen były by przechowywane w całej sieci?

Nie wiem jak sytuacja wygląda u dużych graczy. Albo w jakichś dużych sieciach (hale lub fabryki)
    Hetii
    Level 16  
    Pomysl zacny, ale atmega tam jest zbyteczna.

Biblioteke IRMP można przeportować na esp8266, a co za tym idzie sterowac prawie dowolnym urządzeniem pracującym w IR.

Zamiast tej atmegi proponuje wstawic jakiegoś daca i spróbować za pomoca niego odbierac komendy głosowe i wysylac strumien do Google, wowczas telefon bedzie zbyteczny :)
    pablo_banita
    Level 12  
    pablo_banita wrote:
    Nie wiem skąd to 200zł?

To cena oryginalnego modułu wpinanego w klimatyzację, no bo ESP tutaj niestety by się nie sprawdził (nie znając protokołu pomiędzy oryginalnym modułem a klimą nic nie zrobisz) a i klimatyzacja nie ma guzików do których można się "na żywca" podpiąć. Więc jeśli jednak kiedyś zamarzysz to opcje jak wymieniłem wcześniej.
    marszalek_duck wrote:
    czyli biorąc pod uwagę problem z fragmętacją to dopiero to ruszy za jakieś 2-3 lata.

Pewnie masz rację, a nikt nie będzie czekał specjalnie na nich (na pewno nie ja ;-) ). Jest sporo innych fajnych rozwiązań, i ewentualnie dające dużo frajdy tworzenie czegoś swojego...
    teofil111 wrote:
    Przede wszystkim gratuluję autorowi dobrej roboty

Dzięki bardzo!
    Jeśli chodzi o MQTT zobacz tutaj (Wikipedia).
    Cytat : Protokół ten idealnie sprawdza się przy połączeniach maszyna-maszyna, w internecie rzeczy (IoT), w urządzeniach mobilnych, oraz tam, gdzie wymagana jest oszczędność przepustowości, oraz energii.
    Ja widzę raczej, że ludzie sterują ESP przez przeglądarkę / zapytania HTTP - to jest dopiero... rozwiązanie.
    marszalek_duck wrote:
    Nie wiem jak sytuacja wygląda u dużych graczy. Albo w jakichś dużych sieciach (hale lub fabryki)

W Japonii nawet kible komunikują się w tym protokole, Facebook Messenger używa tego protokołu - dlaczego?
    Sam się na niego przesiadłem z innych rozwiązań - choć podchodziłem nieśmiało. Dziś z perspektywy kilku (2 - chyba) lat nie mam nic do zarzucenia, wszystko lata bez najmniejszego problemu.
    Dlaczego miałby być drogi czy niebezpieczny? - rozwiń proszę. Dodatkowo jak kolega marszalek_duck wspomniał serwer (w tym MQTT) możesz mieć w domu i nie udostępniać go na zewnątrz, a samo połączenie z poza LAN-u realizować w dowolny wybrany sposób. Decentralizacja - owszem, ale te wszystkie IOT urządzenia są tylko w jakimś stopniu "inteligentne / autonomiczne" i tak muszą komunikować się z jakimś "mózgiem", który przy okazji może być brokerem MQTT (zobacz na komercyjne rozwiązania np Fibaro).
    Poza tym niech moje wypociny będą inspiracją - protokół komunikacyjny może być dowolny...
    Założyłem (nie wiem czy słusznie), że mówimy o części "inteligentnego domu", a jeśli nie to są przecież darmowe serwery MQTT w chmurze z TLS-em, są programy na androida i mamy autonomiczny moduł.
    Hetii wrote:
    Pomysl zacny, ale atmega tam jest zbyteczna.

Wiem, że przydługawo sobie "gaworzymy" więc pewnie nie doczytałeś, że to już mamy ustalone... (cytuję to już drugi raz)
    pablo_banita wrote:
    Sam ESP już prędzej problem w tym, że piszę w Nodemcu - Lua które to jest "biedniutkie" i nie bardzo chciało mi się palić zwoje mózgowe za parę złotych - koszt Atmegi.

Prowokujecie mnie żeby ogarnąć to na samym ESP tylko, że czasu brak :-(
    Hetii wrote:
    Biblioteke IRMP można przeportować na esp8266, a co za tym idzie sterowac prawie dowolnym urządzeniem pracującym w IR.

Nie znałem... rzuciłem okiem... na stronie w sekcji - Supported MCUs jest nawet między innymi "(ESP8266 (NEW!)" - ale...
    1. "IRMP' as "Infrared-Multiprotocol-Decoder" więc potrzeba jeszcze "IRSND - Infrared Multiprotocol Encoder" - tutaj już ESP nie widzę
    (wysyłanie powiedzmy że proste - tylko, że trzeba modulować nośną 38kHz).
    2. łącząc dwa powyższe dalej muszę dodać obsługę MQTT
    3. jedyny podobny do dekodera NC+ protokół jaki znalazłem w obsługiwanych to "A1TVBOX" (nota bene ADB - firma ta sama) tylko, że timingi są inne.
    3. klimatyzacja też nie znalazłem... U mnie wygląda to tak : S10000000111000000000010000001010010P000000000000001000000000000001100 - kod klawisza OFF (mniejsza o timingi).
    No i wychodzi na to że trzeba by napisać od nowa, a chodziło mi o to żeby się nie zastanawiać (w tym na przyszłość) co to za protokół/standard tylko pilot w łapę i... działa.
    Hetii wrote:
    Zamiast tej atmegi proponuje wstawic jakiegoś daca i spróbować za pomoca niego odbierac komendy głosowe i wysylac strumien do Google

Rozumiem, że to żart... Amazon Echo na ESP i ten pilot też ma być? :-) Kiedyś widziałem coś takiego
    Ale mój telefon mi się jednak bardziej podoba ;-)
    Hetii
    Level 16  
    Jak wyzwanie, to wyzwanie :)
    Ja IRMP przeportowalem na esp pod esp-open-rtos, a co za tym idzie mam tam możliwość użycia gotowego przykładu z mqtt. Dekodowanie działa piękne, a wysylania nie robiłem z braku czasu, ale z pewnością to dokoncze.

A co do wysyłania mowy powinno byc to wykonalne, tylko pewnie dodatkowy bufor na sample trzeba by dorzucić, reszta to zwykłe zapytanie post i parsowanie jsona, nic z czym esp by sobie nie poradził.
    pablo_banita
    Level 12  
    Hetii wrote:
    A co do wysyłania mowy powinno byc to wykonalne, tylko pewnie dodatkowy bufor na sample trzeba by dorzucić, reszta to zwykłe zapytanie post i parsowanie jsona, nic z czym esp by sobie nie poradził.

Hetii wrote:
    Jak wyzwanie, to wyzwanie :)

A zatem czekam z niecierpliwością na gotowy projekt :-)
    A tak na poważnie nie szczególnie widzę zastosowanie dopóki takie urządzenie nie nasłuchuje cały czas - a tego nie widzę w tak prostej formie.
    Co ze sterowaniem z "terenu" (łączność/ bateria i zapewne wygląd). W domu z kolei wolałbym zastosować stary tablet/telefon (plątają się po domu) - można wyłączyć wygaszacz, spiąć z " OK Google" i mamy sterowanie bez dotykania, a i kawałek kodu / logiki można dopisać.
    Przepisałeś IRMP - masz moje uznanie bo pewnie potrzeba było sporo samozaparcia , ale jak już wspomniałem są tam wyszczególnione obsługiwane protokoły (mi potrzebnych brak).
    Ja do sprawy poszedłem zupełnie inaczej (prościej), a w sekcji obsługiwane protokoły wpisuję : wszystkie ;-)
    teofil111
    Level 13  
    Nie tyle chodzi o sam protokół MQTT bo to tylko jeden z wielu protokołów, problem jest taki że wszelakie czujniki, sterowniki, urządzenia etc. komunikujące się w trybie klient-serwer muszą być non-stop online na otwartym sockecie aby to miało praktyczne zastosowanie, jeśli mówimy o dostępie z poza naszego domu, a każde połączenie obciąża zasoby serwera (w przypadku MQTT brokera), dlatego piszę że nie będzie to tanie wraz ze wzrostem ilości otwartych połączeń i coraz większego strumienia danych a jak wiemy apetyt rośnie w miarę jedzenia.
    marszalek_duck
    Level 17  
    Quote:
    Nie tyle chodzi o sam protokół MQTT bo to tylko jeden z wielu protokołów, problem jest taki że wszelakie czujniki, sterowniki, urządzenia etc. komunikujące się w trybie klient-serwer muszą być non-stop online na otwartym sockecie aby to miało praktyczne zastosowanie, jeśli mówimy o dostępie z poza naszego domu, a każde połączenie obciąża zasoby serwera (w przypadku MQTT brokera), dlatego piszę że nie będzie to tanie wraz ze wzrostem ilości otwartych połączeń i coraz większego strumienia danych a jak wiemy apetyt rośnie w miarę jedzenia.

W przypadku połączenia z internetem zazwyczaj odbywa się to poprzez jakiś HUB (bridge). Dodatkowo jak dobijamy się do tego hub'a to on może zaktualizować nam statusy czujników "hurtowo", sam przecież odpytuje je co jakiś czas. HUB (bridge) może również asynchronicznie powiadomić nas o zmianie stanu jakiegoś konkretnego urządzonka zamiast wysyłać nam niepotrzebnie aktualne stany czujników i urządzeń. Tak więc hub może brać na siebie większość obciążenia i wypuszczać na zewnątrz tylko to co nas interesuje.
    pablo_banita
    Level 12  
    Edyta...
    Przeczytałem raz jeszcze i teraz może bardziej na temat ;-)
    teofil111 wrote:
    problem jest taki że wszelakie czujniki, sterowniki, urządzenia etc. komunikujące się w trybie klient-serwer muszą być non-stop online na otwartym sockecie aby to miało praktyczne zastosowanie

To nie działa w ten sposób...
    marszalek_duck wrote:
    sam przecież odpytuje je co jakiś czas

Serwer (broker) nic nie odpytuje - w przypadku urządzeń których stan musi być znany na bieżąco urządzenie takie wysyła wiadomość - np swój stan z flagą "retained" i każdy podłączony lub podłączony później a zainteresowany w temacie ma ostatni stan.
    To jest log z mojego brokera z blisko 40 dni pracy (3313145 sekund ;-) )
    $SYS/broker/bytes/received = 12839752 - czyli 12MB z hakiem - niech będzie razy 2 no bo też wysyła... Myślę, że to ucina temat obciążania.
    Zyskuje popularność bo... wystarczy zgłębić temat. Po więcej odsyłąm tutaj i do podstron.
    Inna sprawa, jak wyżej wspomniałem sam nie jestem za tym aby cały czas latał mi po domu jakiś "pakiet", ale to odsyłam w górę coby się nie powtarzać.

W sprawie "amputacji" atmegi :
    odczyt i wysyłanie na samym ESP działa ale... troszkę ułomnie - np nośna podczerwieni "pływa" w zakresie 38kHz - 39kHz a i wypełnienie 1/4 - 1/3 - firmware Nodemcu ma swoje priorytety...
    PWM w Nodemcu tylko do 1kHz - więc też nie.
    Aby można było mówić o "porządnym" rozwiązaniu pod Nodemcu trzeba by napisać własny moduł w C, a później zbudować wraz z ww własny wsad.
    Ponieważ jednak nie mam zamiaru produkować na masową skalę (może po zarażonych - znajomych ;-) ) więc pozostanę przy poprzedniej wersji.
    Co prawda wszystkie kopie klawiszy jakie testowałem działały, no ale jak ma być 38 to 38. Tak czy siak - choć kuleje to, działa nawet bez atmegi i pisania modułów. Poniżej obrazek.