Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Seat Altea XL - Nie działająca żarówka postojowa.

mmj-75 27 Lis 2017 21:48 291 6
  • #1 27 Lis 2017 21:48
    mmj-75
    Poziom 3  

    Witam,

    Jakiś czas temu przestała mi działać żarówka postojowa. Okazało się, że stara nie byłą przepalona. Po kilkukrotnym przełączeniu włącznika świateł, żarówka się zapalała. Rano po odpaleniu auta, żarówka znowu nie działała. Do tej pory wystarczyło kilka razy przełączyć włącznik świateł i było ok. (do dłuższego postoju)
    W tej chwili, żarówka działa raz na 2 może 3 dni również jak się bawi przełącznikiem.
    Podejrzenie padło na oprawkę, ale styki czyste. Gdy żarówka nie działała wpiąłem się w kable za oprawką. Prądu nie było więc strzelam, że oprawka jest ok. Masa podłączona jest razem z masą od światła mijania więc chyba masa jest. Brak plusa. Kable idą do środka reflektora więc trudno stwierdzić co się z ni mi dalej dzieje. Sprawdzona i przeczyszczona została jeszcze główna kostka od reflektora. Też nic.

    Ma ktoś jakiś pomysł co może się dziać ?

    0 6
  • #2 27 Lis 2017 22:02
    elektronik999
    Poziom 26  

    Przełącznik Kolego sprawdź.



    Moderowany przez T5:


    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Ostrzeżenie.

    0
  • #3 17 Gru 2017 12:45
    Ireneo
    Poziom 40  

    elektronik999 napisał:
    Przełącznik Kolego sprawdź.

    Co ma przełącznik jak światła idą z bordnetz?

    0
  • #4 17 Gru 2017 15:35
    elektronik999
    Poziom 26  

    mmj-75 napisał:
    Kilkukrotnym przełączeniu włącznika

    Sterownik, sterownikiem ale jeśli przełącznik nie łączy za każdym razem to sterownik nawet się nie dowie o tym, że powinien cokolwiek włączyć.


    Moderowany przez T5:


    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

    0
  • #5 17 Gru 2017 16:12
    milejow
    Poziom 42  

    elektronik999 napisał:
    jeśli przełącznik nie łączy za każdym razem to sterownik nawet się nie dowie o tym, że powinien cokolwiek włączyć.

    Zdajesz sobie chociaż sprawę z tego ,jakie głupoty piszesz??? Pozycji jest 6 a nie działa jedna-dalej będziesz się upierał, że to wina włącznika?

    0
  • #6 17 Gru 2017 16:28
    mmj-75
    Poziom 3  

    Dodam tylko, że pozycja łącza się tylko po kilkukrotnym włączeni i wyłączeniu świateł.
    Jeżeli pozycja się włączy to już do momentu wyłączenia świateł, silnika działa bez problemu. Pozycja nigdy nie włączyła się (lub włączyła) w czasie jazdy. Jeżeli się zapali (po kilkukrotnym włączeniu/wyłączeniu świateł) działają cały czas.
    Ja jestem laikiem i też myślałem, że to może być włącznik. Jedyna wątpliwość, że to nie działa tylko prawa pozycja.

    Czy ten sterownik bordnetz to jest ta płytka obok bezpieczników ?

    Ewentualnie jak zdiagnozować, że to bordnetz ? Ostatnio nie miałem żadnych błędów po podłączeniu komputera.
    A może to jakiś przekaźnik na tym module ?

    Edit:

    Byłem właśnie w aucie, żeby zobaczyć ten moduł. Sprawdzałem jak to rozebrać.
    Pod zwykłymi bezpiecznikami wychodzi kilka wiązek kabli. Teraz jak zacząłem ruszać wiązkami prawa postojówka włączała się i wyłączała.
    Wychodzi na to, że przyczyna leży po stronie kabla/kostki która gdzieś nie styka.

    0
  • #7 03 Lut 2018 18:08
    mmj-75
    Poziom 3  

    Nie stykająca kostka wychodząca z bezpieczników pod kierownicą.
    Temat załatwił środek do czyszczenia części elektrycznych.

    0