Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kompresor z silnika Matiza

jenusz11 28 Nov 2017 22:26 33801 25
Automation24
  • Kompresor z silnika Matiza
    Witam, chciałbym zaprezentować mój pomysł na kompresor do warsztatu samochodowego.
    Kompresor ten zbudowałem ok. 6 lat temu, założenie było, że ma być wydajny, w miarę cichy, bezobsługowy. Po takim czasie eksploatacji 24h 6 dni w tygodniu stwierdzam, że spełnia wszystkie moje wymogi i warto podzielić się pomysłem.

Wybór silnika od Matiza był spowodowany głownie tym, że wał jest wykorbiony co 120 stopni, przez co cykle sprężania się zazębiają i praca jest stabilniejsza. Silnik elektryczny się nie męczy, łatwiejszy jest też start przy dużym ciśnieniu. Istotna też była kwestia dostępności i ceny części.

Silnik zakupiłem w punkcie skupu złomu za ok. 50zł - został rozebrany, założone zostały nowe panewki i pierścienie. Tłoki zostały przetoczone, żeby denka były idealnie płaskie, po tej operacji należało sfrezować blok o ok. 4mm tak, aby tłoki w gmp. były równo z powierzchnią bloku. Kanał olejowy do smarowania głowicy został zaślepiony. Głowice są zastosowane z kompresora od ciągnika c-360 3 sztuki, obcięte tak, by pasowały do siebie i na płaszczyznę bloku, uszczelka została oryginalna Daewoo. Nie wyglądają na profesjonalnie przykręcone, ale nie było z nimi problemu jak dotąd. Sprężarka jest smarowana, tak jak silnik, olejem pod ciśnieniem (nie zużyła ani 100ml przez cały okres użytkowania).
    Do głowic został dorobiony z rury i nypli kolektor ssący, i zamontowany na końcu filtr powietrza z obudową od Fiata cc700; wycisza w znacznym stopniu pracę. Tłoczenie odbywa się rurami stalowymi, wygięte zostały tak, aby pełniły funkcję radiatora, przed wejściem do butli zamontowany zawór zwrotny 1''. Między sprężarką a rurami wstawiłem wentylator z agregatu chłodniczego, załącza się razem z silnikiem napędzającym kompresor.
    Butle zastosowane ze zbiorników LPG o łącznej pojemności ok. 200l. Sprężarkę napędza silnik 2.2kw 1450 obr./min za pośrednictwem 2 pasków klinowych 13mm, sterowany presostatem jednofazowym i stycznikiem.
    W butlach są nawiercone i nagwintowane otwory do spustu kondensatu kręcone korki m6.
    Kosztorys:
    - silnik Daewoo ok. 50zł
    - silnik elektryczny 200zł (używany)
    - butle ok. 50zł
    - paski 60zł
    - głowice 240zł
    - obróbka tłoków, płaszczyzny bloku, toczenie kół pasowych 150zł
    - pierścienie, panewki, uszczelki, simmeringi, olej i filtry ok. 250zł
    - zawór zwrotny 65zł
    - stycznik, presostat, złączki, przewody, rury itp. z zapasów magazynowych

Jak widać - koszt całościowy nie przekroczył wartości chińskiego kompresora marnej jakości.
    Test ciśnieniowy wykonany do 14 bar (bałem się więcej ). Wydajności praktycznej nie mierzyłem, ale dawał radę pracować z piaskarką z dyszą 4mm, nie przegrzewał się. Obecnie pracuje w warsztacie samochodowym, ciśnienie załączania 6.5 bara, wyłączenia 9.5 bara.
    Przez cały okres eksploatacji nie było z nim problemów, raz tylko paski zostały podciągnięte i filtry wymienione.
    Mam nadzieję, że komuś spodoba się mój pomysł.

Kompresor z silnika MatizaKompresor z silnika MatizaKompresor z silnika MatizaKompresor z silnika MatizaKompresor z silnika Matiza

Cool? Ranking DIY
    About Author
    jenusz11
    Level 20  
    jenusz11 wrote 330 posts with rating 186, helped 33 times. Live in city tarnów. Been with us since 2016 year.
  • Automation24
  • Automation24
    jenusz11
    Level 20  
    ok. 1:2
    Nie porównuj sprężarki 1 tłokowej do 3 tłokowej , wydajność teoretyczną możesz sobie obliczyć. A praktyczna jest dla mnie wystarczająca.
    darekRD
    Level 14  
    Wygląda nieźle, zakładam, że ten presostat ma założoną obudowę w czasie normalnego użytkowania. Przypuszczałem, że mogą Ci pękać te spawy rur, ale mówisz, że chodzi od 6 lat, więc solidnie pospawane :). Ale cenowo spodziewałem się lepszego wyniku, to co wymieniłeś to już 1065 zł a jeszcze ze 300 by trzeba dołożyć na to co miałeś w przydasiach. Na przykład można kupić kompresor o takich parametrach: zasilanie: 400V/50Hz
    pojemność zbiornika: 150l
    moc: 3800W / 5,2KM
    obroty: 1030obr/min
    ilość tłoków: 2
    ciśnienie wyjścia: 8bar
    wydajność: 660l/min
    za 1250 zł co może nie rekompensuje satysfakcji z samoróbki, ale ma 24 miesiące gwarancji. Wiem co powiesz, jednak w takich konstrukcjach fabrycznych należy mieć nadzieję, że producent to testował wg zasady: test zwykły - ciśnienie robocze x2, test zniszczeniowy - ciśnienie x3.
    Byłem obok kiedy wystrzelił dekiel (7 kg) ze zbiornika pod ciśnieniem 3 barów, wyklepał blachę w dachu na wys 8 m, więc czujesz klimat...
    jenusz11
    Level 20  
    Ceny raczej zawyżyłem, butle lpg wytrzymują 30 bar, co do gwarancji na dwa lata ... myślę że mój patent wytrzyma jeszcze kilka lata albo kilka naście.
    Anonymous
    Anonymous  
    Tommy82
    Level 41  
    Mnie się pogdba popracował bym jednak nad BHP.
    Plus za osłonę paska, wielu konstruktorów o tym "zapomina".
    Ale presostat to raz dwa ten wiatrak bym obudował i zadbał o zabezpieczenie przyłączy prądu.
    Jak wygląda olej po takim czasie pracy?
    Chodzi mi o to czy np nie strąca się w nim woda bo raczej nie spodziewam się wielkiego zabrudzenia tzn tylko to co w silniku zostało ale przybywać nie powinno.
    Nie zastanawiałeś się nad wybiciem broków i odkręceniem jak jest jakaś rewizja w bloku?
    Albo tylko jednego i doprowadzenia tam powietrza bezpośrednio pewnie by górą uciekało.

Tak poza konkursem zawsze jak widzę sprężarkę z silnika samochodowego zastanawiam się jak by działało chłodzenie wodne przez parowanie coś jak w "esioku" tj robimy zbiornik wyrównawczy do którego na zasadzie działania pływaka do dolnopłuka robimy uzupełnianie wody resztę załatwiają naczynia połączone. To już w sumie S&F ale zastanawiam się czy ktoś wykonał taki kompresor z obiegiem wodnym.
    Tomekob
    Level 15  
    Kurcze kolego świetnie! Dla mnie liczy się pomysłowość i umiejętność wykorzystania rzeczy całkowicie nie pasujących do siebie. Na prawdę wielkie brawa. Co do ceny to zawsze chińskie będzie tańsze, bo jak coś się zaczyna robić to zazwyczaj koszty się rozjeżdżają, ale najłatwiej to iść do sklepu i kupić gotowe. To już taka nasza przypadłość, że lubimy sobie grzebać i coś tworzyć samodzielnie, to nas cieszy a koszty ... a tam żeby tylko nie przesadzić za bardzo.
    Fakt z tym bezpieczeństwem to jest różnie. Tylko niech mi ktoś powie, że czuje się tak pewnie stojąc obok nowiuśkiego chińskiego kompresora z marketu. Na pewno "Chińczyk" zrobił wszystkie testy... taaa.... już w to wierzę.
    Ostatnio słyszałem, że Volkswagen robi ogromne oszczędności na czym się da (pokłosie ostatniej afery) to co dopiero taki "Chińczyk" bez żadnej kontroli i atestów, nooo ale to jest nowiuśkie, prosto ze sklepu.
    Drogi kolego jeszcze raz ode mnie wielkie brawa za kreatywność !
    jenusz11
    Level 20  
    Olej wygląda jak nowy, obieg wodny wydaje mi się nie potrzebny, mój kompresor pracował czasem parę godzin bez przerwy i się nie przegrzewał.
    Anonymous
    Anonymous  
    kmr
    Level 18  
    Fajna konstrukcja. Jednak zastanawia mnie sposób odbioru ciepła. Radiatory na głowicach się pewnie sprawdzają ale co z pustym płaszczem wodnym? Czy tłoki nie puchną?
    Mark II
    Level 22  
    Witam
    Mocowanie głowic daje radę. Jednak zastanawiam się, czy nie warto by podłożyć pod podkładki skrajnych śrub, elementy o wysokości liczonej od płaszczyzny bloku nieco mniejszej od wysokości żebra, które obejmuje podkładka. Oczywiście po stronie przeciwnej do żebra. Wtedy na śruby przestaną praktycznie działać siły próbujące je giąć.
    zippy
    Level 12  
    Cześć
    7 lat temu zrobiłem sprezarke z malucha. Bardzo podobna konstukcja, tylko dużo brzydsza :) :
    https://www.youtube.com/watch?v=M0cWzmJW-tM
    Niestety okazało się ze spreżarka ma krótką zytownosć.
    Panewki w bloku silnika nie wytrzymywały ciagłego nacisku spowodowanego pasami i rozlatywały się.
    Należy tam (przynajmniej w przypadku malucha) zastosować sprzegło kłowe by wyeliminować siły promieniowe.
    kot mirmur
    Level 33  
    Kolego Janusz, czy jest w tym układzie jakiś odprężnik?
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    zippy wrote:
    Panewki w bloku silnika nie wytrzymywały ciagłego nacisku spowodowanego pasami i rozlatywały się.

A skąd, widocznie nie było dobrego smarowania. Ten silnik musi mieć co najmniej 1500obr/minute żeby było ciśnienie oleju.
    W czasie pracy wał się w ogóle nie styka z panewką.
    jenusz11
    Level 20  
    Nie ma odprężnika itp. Gdyby coś puchło lub się przegrzewało to by długo nie pochodziło. Silnik malucha jako sprężarka ma jedną wadę, jest w tym przypadku jakby 1 tłokowy
    kot mirmur
    Level 33  
    Kolego Janusz- odprężnik nie ma nic wspólnego z puchnięciem i przegrzewaniem. Jest to element zawór umieszczony między sprężarką , a zaworem zwrotnym zbiornika. Po ustaniu pracy silnika upuszcza nadmiar ciśnienia w tym układzie, co ułatwia rozruch mniej obciążonego silnika.
    jenusz11
    Level 20  
    Wiem co to jest, puchnięcie odnosiło się do postu kmr. nie ma problemu ze startem, próbowałem przy ciśnieniu nawet ponad 10 bar.
    aftys6
    Level 19  
    jenusz11 wrote:
    Nie ma odprężnika itp. Gdyby coś puchło lub się przegrzewało to by długo nie pochodziło. Silnik malucha jako sprężarka ma jedną wadę, jest w tym przypadku jakby 1 tłokowy

Dlatego jako sprężarki wielocylindrowe najlepiej sprawdzają się chyba układy gwiazdowe lub w układzie V
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    jenusz11 wrote:
    Silnik malucha jako sprężarka ma jedną wadę, jest w tym przypadku jakby 1 tłokowy

To prawda , ale lamerki zwykle odpinają koło zamachowe które jest niezbędne i puszczają na bardzo niskich obrotach co niszczy te kompresory błyskawicznie.
    wnoto
    Level 34  
    w jakim czasie ładuje te 200l zbiorników do 10bar ?
    Czerwo146
    Level 1  
    Witam mam pytanie w jaki sposób został zaślepiony kanał olejowy ?
    Osator90
    Level 9  
    Jakim olejem jest zalany ten kompresor ?
    Szympans1994
    Level 1  
    Witam robię podobny projekt mogl bym się skontaktowac w jakis sposob?