Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

darmowy program do c++ do licencji komercyjnej

wierza3 29 Lis 2017 06:16 1029 21
  • #1 29 Lis 2017 06:16
    wierza3
    Poziom 4  

    Witam. Pisze sobie programy w C++ builder. Mam formę,wstawiam przyciski i inne pola aby mój program dobrze wyglądał i działał. Problem w tym, że c++ nie jest darmowy. A potrzebuję moje programy wykorzystać w firmie w której pracuję. W związku z tym chcę się dowiedzieć czy są programy podobne do buildera okienkowego ale o darmowej licencji? Dla jasności dodam, ze fajnie by było gdyby ten program był bardzo podobny. Coś w stylu microsoft office i open office. O ile jest taki program. Dzięki za pomoc. [/img]

    0 21
  • #2 29 Lis 2017 06:42
    JacekCz
    Poziom 36  

    Microsoft Visual Studio Express i Community, przefajny, wysoce standardowy C++.

    problem przewiduję jeden: kontakt z borland C++ to nie kontakt z prawdziwym C++ (delphi przerobione na syntax C++) , a okienka VCL nie znajdziesz w niczym innym. Okna MFC dostępne w Community to zupełnie inne.

    Najbardziej "podobna" koncepcja wyklikiwania jest C# WinForms, twórca VCL przeszedł do Microsoft i był wśród głównych twórców tej platformy

    0
  • #3 29 Lis 2017 08:57
    lukagrom
    Poziom 15  

    W przypadku C++ Buildera i Delphi występuje wersja "Starter" jest to środowisko okrojone z części komponentów (głównie brak bazo-danowych) do wykorzystania komercyjnego za darmo (kiedyś było płatne), pod warunkiem, że zysk z napisanego programu w ciągu roku nie przekroczy 1000$ (w jaki sposób Embarcadero miało by to zweryfikować, nie mam pojęcia). Poza tym jak mój przedmówca nadmienił - wspaniały bolid ze stajni Microsoftu - Visual Studio Express Edition ,który daje możliwość tworzenia aplikacji komercyjnych za darmo, jgdzie jedynym warunkiem jest zarejstrowanie się.

    0
  • #4 29 Lis 2017 09:35
    wierza3
    Poziom 4  

    Moje programy to raczej proste obliczenia inżynierskie. Ze wzorów z książek. Kilka pętli, potęgi, pierwiastki i tyle. Oraz magiczny przycisk oblicz pod którym są zapisane wzory. Program liczy i wyświetla wyniki.

    Dodano po 5 [minuty]:

    To wycinek okna programu do przepiania na platformę darmową

    0
  • #5 29 Lis 2017 09:36
    JacekCz
    Poziom 36  

    wierza3 napisał:
    Moje programy to raczej proste obliczenia inżynierskie. Ze wzorów z książek. Kilka pętli, potęgi, pierwiastki i tyle. Oraz magiczny przycisk oblicz pod którym są zapisane wzory. Program liczy i wyświetla wyniki.


    Zostaw to muzeum i przejdź np na Microsoft C#
    Jak programujesz , odnajdziesz się w jeden wieczór. W sąsiednim wątku pytasz o Win Phone, to zbieżne

    1
  • #6 29 Lis 2017 12:45
    wierza3
    Poziom 4  

    Dziękuję za pomoc.

    0
  • #7 04 Gru 2017 09:53
    wierza3
    Poziom 4  

    Witam. W c++ builder robiłem coś takiego przy konwersji tekstu na liczby.
    Takie coś mi pokazano na studiach i tak cały czas robiłem.

    double a,b,c;

    a=StrToFloat(Edit1->Text);
    b=StrToFloat(Edit1->Text);

    c=a+b;

    Edit3->text=FloatToStr(c);

    Jak to samo zrobić w C# oraz c++ w Visual studio i przy użyciu textBoxa?

    Próbowałem:
    double a,b,c;

    a=Convert.ToDouble(textBox1->Text);
    oraz
    a=Convert::ToDouble(textBox1->Text);


    Niestety to nie działa. Wyświetlenie tekstu w textBox3 już nie robiłem bo mi to wcześniejsze nie przechodzi
    Dzięki za pomoc

    0
  • #8 04 Gru 2017 10:11
    JacekCz
    Poziom 36  

    wierza3 napisał:

    Niestety to nie działa.


    Jako komercyjny programista powinieneś mieć na tyle oblatania (w dowolnym języku programowania), że wiesz, iż zgłoszenie problemu "nie działa" nie ma sensu.
    Mam nadzieję wiesz, że są komunikaty o błędach, należy je przeczytać, w IDE przemieścić kursor we wskazane miejsce i "coś zrobić". A jak pytasz na forach internetowych, rózniez je podawać.

    0
  • #9 04 Gru 2017 12:25
    lukagrom
    Poziom 15  

    W Visaul C++ przy formatowaniu typu "Double" musisz znać ustawienia regionalne systemu. Dla notacji polskiej w textBoxach piszesz liczby po przecinku, w noracji angielskiej po kropce. Tu masz polskie ustawienia:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Gdy zmieniasz notacje na inne państwo niż Twoje ustawienia regionalne, stosujesz wtedy obiekt CultureInfo. który wymaga biblioteki
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Sam obiekt dla angielskiej:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Upraszczając w Visualu trzeba być ostrożnym we wszelakich formatowaniach, co też jest zaletą, bo występuje mnogość różnorakich opcji i typów co przydaje się w obliczeniach. Z kolei C++ Builder wydaje się we wszystkim prostrzy-domyślny oraz posiada rozbudowany moduł do obliczeń bankowych i zmienno-przecinkowych.

    0
  • #10 04 Gru 2017 12:28
    JacekCz
    Poziom 36  

    NEVER, NEVER
    Nie wciągaj kolegi w wynalazek zwany "managed C++", to chora ścieżka.
    Łączy wszystkie wady obu swoich przodków, i nie daje żadnych zalet.

    lukagrom napisał:
    Z kolei C++ Builder wydaje się we wszystkim prostrzy-domyślny oraz posiada rozbudowany moduł do obliczeń bankowych i zmienno-przecinkowych.


    Ty tak serio?

    0
  • #11 04 Gru 2017 12:57
    lukagrom
    Poziom 15  

    Dopiero po wpisaniu zauważyłem, że mowa o C#. Zakładam, że problem z formatowaniem/metodą analogiczny do C++, wieć być może się przyda.
    Dodano po 28 [minuty]:
    Standardowe początki szkolno-hobbystyczne, czyli obliczenia, kalkulator, menadżer plików, kółko-krzyżyk, rysowanie figur/funkcji, połączenia z siecią etc.
    W C++ Builder wszystko szybciej i klarowniej, w Visual C++ wymóg większej samodyscypliny i szperania w dokumentacji w zamian za to niebagatelnie większa gama możliwości i rozwiązań. Z II Wojny analogia T-34 do Tygrysa Królewskiego. Przynajmniej moje takie skromne zdanie.

    0
  • #12 04 Gru 2017 13:47
    tplewa
    Poziom 37  

    JacekCz napisał:

    Microsoft Visual Studio Express i Community, przefajny, wysoce standardowy C++.


    Z tą standardowością to tak sobie :) ma swoje udziwnienia do tego nie ma pełnej implementacji C11/14/17...

    JacekCz napisał:
    NEVER, NEVER
    Nie wciągaj kolegi w wynalazek zwany "managed C++", to chora ścieżka.
    Łączy wszystkie wady obu swoich przodków, i nie daje żadnych zalet.


    Ma pewne zalety gdy piszemy np. w C# i potrzebujemy zrobić kod mieszany (zarządzalny/niezarządzalny) lub różne warpery do kodu niezarządzalnego.
    Jednak faktycznie jego używanie jako podstawowego jezyka jak chcemy pisać w .NET jest lekką pomyłką (tutaj lepiej wybrać c#).

    -----

    Jednak reasumując jak ma się wybierać pomiędzy C++ Builder i Visual Studio to polecam mimo wszystko Visual Studio. Z tym że tutaj piszemy w WinAPI (c++ Win32) gdzie wiele spraw to robota na piechotę jak mówimy o interfejsie graficznym pod Win (pisanie własnych kontrolek itd.). Pozostaje w takim wypadku przestarzałe MFC lub przejście na .NET - ewentualnie QT.

    Prawdę mówiąc jak chcemy wykorzystać wszystkie nowe rozwiązania graficzne windows bez większej męczarni (w tym akceleracje w rysowaniu interfejsu itd.) to zostaje nam .NET C# WPF w Windows Forms bym się nie pakował właśnie z powodu używania dość leciwego GDI...

    0
  • #13 04 Gru 2017 16:44
    JacekCz
    Poziom 36  

    lukagrom napisał:

    W C++ Builder wszystko ... klarowniej


    Widziałeś kilku/nasto/letni project w tych technologiach? Utrzymywałes go? Combo1, Combo2, Combo3, Combo23. Statyczny wskaźnik na formę (zwykle cienkiemu programiście jedyny znany dostęp do tego obiektu).

    Eksploatuję program, gdzie od ponad roku nie da się wyeliminować dość widocznego (na produkcji) błędu.

    lukagrom napisał:

    w Visual C++ wymóg większej samodyscypliny i szperania w dokumentacji w zamian za to niebagatelnie większa gama możliwości i rozwiązań. Z II Wojny analogia T-34 do Tygrysa Królewskiego. Przynajmniej moje takie skromne zdanie.


    Zgodzę się w jednym punkcie. Ilość sztuk, to chyba ten KoenigsTiger??? Więcej strat z przyczyn technicznych niż bojowych.
    Nie znam ŻADNEGO nowego projektu w technologiach exborlandowych (dla niewiernych Tomaszów: github albo cokolwiek)- za wyjątkiem firm które nie zeszły z tego w porę, płaczą i płacą.

    VC++ oddziela język o GUI. Jest to podstawowe w zastosowaniach profesjonalnych (interesy szybkich klikaczy fuch są inne)
    Dodano po 6 [minuty]:
    tplewa napisał:
    JacekCz napisał:

    Microsoft Visual Studio Express i Community, przefajny, wysoce standardowy C++.


    Z tą standardowością to tak sobie :) ma swoje udziwnienia do tego nie ma pełnej implementacji C11/14/17...


    Taki zarzut z kręgów borlandowych?
    Chyba że przyjmiemy, że BCB implementuje (względnie dobrze) standard Delphi (cokolwiek by to miało znaczyć). Zrób błąd w związku z TDateTime, zobaczysz jak w sennym koszmarze kompilator był patchowany (chyba) dla kompatybilności z Delphi. Klasa jest oprogramowana w kompilatorze.

    Na marginesie, GCC implementuje dużo lepiej?

    JacekCz napisał:
    NEVER, NEVER
    Nie wciągaj kolegi w wynalazek zwany "managed C++", to chora ścieżka.
    Łączy wszystkie wady obu swoich przodków, i nie daje żadnych zalet.


    Ma pewne zalety gdy piszemy np. w C# i potrzebujemy zrobić kod mieszany (zarządzalny/niezarządzalny) lub różne warpery do kodu niezarządzalnego.
    [/quote]

    Nie widziałem żadnego. NIC się nie zgadza, model życia obiektów, biblioteka, alokowanie, stringi, wskaźniki, NIC itd... chyba że mówimy o wrapowaniu C (z kopiowaniem większości stringów itd)
    Widziałem wrappery (jak już było to wymagane) w C#. Jak już kto musi, nieźle to wygląda, działa nie najgorzej.

    tplewa napisał:


    Jednak reasumując jak ma się wybierać pomiędzy C++ Builder i Visual Studio to polecam mimo wszystko Visual Studio. Z tym że tutaj piszemy w WinAPI (c++ Win32) gdzie wiele spraw to robota na piechotę jak mówimy o interfejsie graficznym pod Win (pisanie własnych kontrolek itd.). Pozostaje w takim wypadku przestarzałe MFC lub przejście na .NET - ewentualnie QT.

    Prawdę mówiąc jak chcemy wykorzystać wszystkie nowe rozwiązania graficzne windows bez większej męczarni (w tym akceleracje w rysowaniu interfejsu itd.) to zostaje nam .NET C# WPF w Windows Forms bym się nie pakował właśnie z powodu używania dość leciwego GDI...


    A jaką akcelerację chce kolega?
    A po drugie, co wy z tym Qt? Na tym się świat nie kończy. W podobnej (większej?) skali zastosowań jest GTK/GTK++ (a mniej gwałci kompilatory). Pominę lżejsze, np ostatni framework GUI którego większość przeczytałem i rozumiałem, FLTK.
    Oba mają standard C++ w ... czarnej dziurze, ale Qt bardziej.

    Nota: znam MFC (zgodzę się, b.stary), znam Borlandy, i byłem gorącym sympatykiem. Wtedy gdy aktorki na botoksie były naprawdę młode.

    0
  • #14 04 Gru 2017 18:16
    tplewa
    Poziom 37  

    @JacekCz

    Kolego napisałem kilka spraw bo bardzo nieprecyzyjnie się wypowiadasz. Jeśli już wspominamy o C++ to mówmy o standardach tego języka i w tym przypadku kompilator zawarty konkretnie w IDE Visual Studio (obsługującym wiele języków) nie jest jakiś super i ma też swoje specyficzne rozszerzenia.

    Do tego niepotrzebnie kolega miesza standard C++ z bibliotekami do tworzenia warstwy prezentacyjnej (choć dość często zawierają one sporo innych dodatków).

    Odnośnie GCC to też ma swoje rozszerzenia i z implementacja standardów C++ są do przodu w stosunku do M$... Prawdę mówiąc to VS bardzo długo nie miało wsparcia dla C11 gdy GCC je już obsługiwało. Obecnie porównując wsparcie C17 też GCC lepiej wypada...

    Owszem nie jest to jakąś wielką przeszkodą - może jedynie dla ludzi którzy chcą pisać w najnowszym standardzie. No ale jak kolega o standardach wspomniał to to poruszyłem.

    Kolejna sprawa C++/CLI - tutaj mylisz znowu pojęcia bo widać nie wiele wiesz o platformie .NET w której funkcjonuje kilka języków i zostały one stworzone do konkretnych zastosowań (C#/F#/C++).

    Natomiast co do akceleracji to właśnie znowu wynika z małej nie wiedzy. Normalnie pisząc czy to w WinAPI czy tam Windows Forms korzystamy z kontrolek rastrowych do których rysowania nie jest używana akceleracja kart graficznych.

    W przypadku korzystania z Windows Presentation Foundation mamy do czynienia z grafiką wektorową i pełnym wsparciem dla akceleratorów w kartach graficznych (działa to z automatu).
    Do tego właśnie w WPF najłatwiej można osiągnąć oddzielenie części prezentacyjnej od kodu.

    Wracając do warperów to oszem można napisać je i w C#.NET jak i w C++/CLI... z tym że w C# nie stworzymy kodu mieszanego tzn. zarządzalny z niezarządzalnym... C++/CLI daje taką możliwośc. Tutaj błąd wynika z tego że patrzysz na nazwę C++ i nie bierzesz pod uwagę dodatku CLI.

    ot tak na szybko coś z google o trybie mieszanym:
    https://blogs.msdn.microsoft.com/abhinaba/2012/11/14/ccli-and-mixed-mode-programming/


    Owszem cały .NET nie jest idealny ale tutaj należy uwzględnić wiele za i przeciw między innymi czas jaki należy poświęcić na aplikację (zwłaszcza w aplikacjach komercyjnych gdzie godzina pracy programisty nie jest niska). Z drugiej strony można kod łączyć z zwykłym kodem w C++ za pomocą warperów. Przykładowo GUI tworzymy w .NET (gdzie robi się to bardzo szybko), a tam gdzie potrzebna jest wydajność używamy C++..

    Odnośnie QT to wspomniałem o nim między innymi - wymieniłem w miarę popularne biblioteki jakie używane są między innymi pod Windows.

    Natomiast co do Borlanda to też jasno stwierdziłem że nie ma sensu. Jedynie sprostowałem kolego twoje nieprecyzyjne pojęcia. Bo tak samo skoro mówisz o C++ i VisualStudio powinieneś precyzować że chodzi ci o C++ Win32 ewentualnie C++ CLI. Inna sprawa nie ma problemu do IDE jakim jest VS podpiąć inny kompilator.

    0
  • #15 04 Gru 2017 18:38
    JacekCz
    Poziom 36  

    tplewa napisał:
    @JacekCz

    Kolejna sprawa C++/CLI - tutaj mylisz znowu pojęcia bo widać nie wiele wiesz o platformie .NET w której funkcjonuje kilka języków i zostały one stworzone do konkretnych zastosowań.


    Muszę się zgłosić do prokuratora, bo jeszcze biorę za to pieniądze.

    tplewa napisał:


    Owszem cały .NET nie jest idealny ale tutaj należy uwzględnić wiele za i przeciw między innymi czas jaki należy poświęcić na aplikację (zwłaszcza w aplikacjach komercyjnych gdzie godzina pracy programisty nie jest niska). Z drugiej strony można kod łączyć z zwykłym kodem w C++ za pomocą warperów. Przykładowo GUI tworzymy w .NET (gdzie robi się to bardzo szybko), a tam gdzie potrzebna jest wydajność używamy C++..


    na marginesie: wierzysz z wyższą szybkość C++ tylko dlatego ... że plik ma rozszerzenie CPP? To rozszerzenie C jest jeszcze szybsze.

    tplewa napisał:

    Natomiast co do Borlanda to też jasno stwierdziłem że nie ma sensu. Jedynie sprostowałem kolego twoje nieprecyzyjne pojęcia.

    Kajam się w popiele ... które to były?

    tplewa napisał:

    Bo tak samo skoro mówisz o C++ i VisualStudio powinieneś precyzować że chodzi ci o C++ Win32. Ewentualnie C++ CLI

    Przyznam się, że geniuszu tej alternatywy jeszcze nie zrozumiałem.

    Dodano po 2 [minuty]:

    tplewa napisał:

    Odnośnie GCC to też ma swoje rozszerzenia i z implementacja standardów C++ są do przodu w stosunku do M$... Prawdę mówiąc to VS bardzo długo nie miało wsparcia dla C11 gdy GCC je już obsługiwało. Obecnie porównując wsparcie C17 też GCC lepiej wypada...

    Owszem nie jest to jakąś wielką przeszkodą - może jedynie dla ludzi którzy chcą pisać w najnowszym standardzie. No ale jak kolega o standardach wspomniał to to poruszyłem.


    Mi kompilacja boost'a wystarcza jako dowód rzeczowy. MS długo był poza standardami w ogóle, ale to daaaaawno.

    0
  • #16 04 Gru 2017 19:22
    tplewa
    Poziom 37  

    @JacekCz

    Kolego wybacz ale widzę że mało wiesz i starasz się trochę prześmiewczo coś udowodnić.

    Tak odnośnie braku precyzji w twojej wypowiedzi

    "Microsoft Visual Studio Express i Community, przefajny, wysoce standardowy C++. "

    Co to jest wysoce standardowy ? Kolego jak już wspomniałem mamy określone standardy C++. Do tego mówiąc o Visual Studio nie sprecyzowałeś o który C++ ci chodzi. Samo VS jak wspomniałem to nie kompilator tylko IDE obsługujące wiele języków programowania.

    Kolejna sprawa nie nie wierzę w szybkość samego cpp bo i w c++ mozna spartolic kod. Co nie zmienia faktu że w niezarządzalnym kodzie można z wielu powodów choć by kompilacji do natywnego kodu (assemblera) uzyskać większa szybkość.

    Do tego przykro mi że twoja ignorancja i mała znajomość C++/CLI i zapewne samego C++ nie pozwala ci zrozumieć czegoś co nazywasz geniuszem ;)

    Powiem ci że przykładowo w takim C++/CLI (w mixed mode) jest pisane przez pewną firmę na "V" oprogramowanie używane przez wiele służb specjalnych na całym świecie. Kolejnym przykładem są rozwiązania EyeTrackerów SMI https://www.smivision.com/ - tak samo korzystają z C++/CLI i tak mogę długo wymieniać duże firmy gdzie siedzą zapewne sami geniusze i nie widzą co robią :)

    Tutaj na prawdę trochę pokory w wypowiadaniu się na tematy o których nie ma się pojęcia... Bo śmiać się można z czegoś jak jest się coś w stanie o tym powiedzieć (od strony technologii).

    Z drugiej strony nie rozumiem co to jest kompilacja boost-a, boost to w zasadzie zbiór template... można wykorzystać na wiele sposobów lub nie używać (choć fakt w C++ boost jest niemal standardem jeśli chodzi o użycie - wiele spraw z boost jest wręcz przenoszonych do kolejnych standardów C++). Z drugiej strony można się i bez boost obejść...

    Jednak aby uzyskać to co ma WPF musiał byś do tworzenia GUI używać GL lub DX - a tak zapewne używasz dość leciwego GDI.

    Z tym prokuratorem to już całkiem nie wiem o co koledze chodzi... hmm może pora zmienić leki ?

    0
  • #17 04 Gru 2017 21:48
    wierza3
    Poziom 4  

    Witam. Zrobiłem to tak i zadziałało.
    double a,b,c;
    a = Double.Parse(textBox1.Text);
    b = Double.Parse(textBox2.Text);
    c = a + b;
    textBox3.Text = c.ToString();darmowy program do c++ do licencji komercyjnej

    Dodano po 23 [minuty]:

    Jurto zajmę się zaokrąglaniem i wyświetlaniem liczb do 3 miejsc o przecinku. Zaokrąglanie ma być tylko jako wyświetlenie wyniku

    0
  • Pomocny post
    #18 04 Gru 2017 22:21
    lukagrom
    Poziom 15  

    Dla "blizniaczego" C++/CLI wygląda to tak, że podajesz w funkcji ToString() argumenty- N/n, gdzie n oznacza liczbę cyfr po przecinku, czyli na przykładzie, dla wyniku z 3 miejscami po przecinku:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #19 05 Gru 2017 13:10
    JacekCz
    Poziom 36  

    tplewa napisał:


    Co to jest wysoce standardowy ? Kolego jak już wspomniałem mamy określone standardy C++. Do tego mówiąc o Visual Studio nie sprecyzowałeś o który C++ ci chodzi. Samo VS jak wspomniałem to nie kompilator tylko IDE obsługujące wiele języków programowania.


    tplewa napisał:

    Odnośnie GCC to też ma swoje rozszerzenia i z implementacja standardów C++ są do przodu w stosunku do M$... Prawdę mówiąc to VS bardzo długo nie miało wsparcia dla C11 gdy GCC je już obsługiwało. Obecnie porównując wsparcie C17 też GCC lepiej wypada...


    tplewa napisał:

    Z tą standardowością to tak sobie :) ma swoje udziwnienia do tego nie ma pełnej implementacji C11/14/17...


    W jednej wypowiedzi (pośrednio) przyznajesz (co wie każdy zawodowiec C++), że żaden kompilator dziś (ani historycznie) nie realizuję/realizował odkreślonego linijką standardu Xyz. Każdy ma/miał elementy standardu niezrealizowane, elementy "nadgorliwe" czy przedwczesne, niektóre stawały się częścią przyszłych standardów. To nie Java z wyraźnym określeniem "pięścią w stół" v8, v9 itd... *)

    Pierwotne pytanie brzmiało o darmowy kompilator C++. pozostanę przy swoim stwierdzeniu "wysoce standardowy MS VC 2017" i nie będę dyskutował w tym wątku, jest to zbędne.
    Nie wiem, skąd się w wątku pojawiłeś, po prostu się czepiasz. Kolega ma chęć zrobienia formatek i algorytmów (a ja zgłosiłem C#)

    *) dla mnie chore w świecie C++ jest to, że brodacze w kraciastych koszulach nie wyegzekwowali nawet stringu **). Pominę ideologiczne odrzucenie zestandaryzowania np typów stałoprzecinkowych czy daty (dyskutowałem z ważnymi brodaczami ze 15 lat temu) "nie zestandaryzujemy, bo byśmy odebrali programiście wolność implementacji. Kretyńskie jest to, że w zasadzie każdy większy framework C++ (GUI,XML,DB) pracowicie wynajduje koła (o nieco innej średnicy, niż koła w sąsiedniej wiosce, czasem nieco kanciate)
    **) potem mityczny "szybki kod C++" kopiuje, przepisuje i przealokowuje stringi na interfejsach, kontenery się kopiuje itd

    0
  • #20 05 Gru 2017 14:41
    tplewa
    Poziom 37  

    Nie nie czepiam się po prostu bym napisał że polecam VS Community i tyle, do tego wspomniał że chodzi o C++ Win32...

    Kolejna sprawa to było właśnie C++/CLI czy wspomniane F# - są to języki stworzone na specyficzne potrzeby .NET które trudno jednoznacznie krytykować. Po prostu mają rację bytu w specyficznych warunkach.

    Natomiast dalej nie wiem o co ci chodzi z pojawieniem się w tym wątku. Hmm jakieś prywatne forum w którym nikt nie może się pojawić i sprostować pewne sprawy ?

    Co do standardów czy one są słuszne oraz w która stronę idzie C++ to pomijam taka dyskusję - tutaj ilu programistów tyle opinii. Natomiast standardy C++ to są czy się tego chce czy nie chce i jak mówimy o jakichkolwiek standardach to wyrażajmy się konkretnie, a nie twórzmy jakiś dziwactw w stylu wysoce standardowy. Nie wiem czy kolega uczestniczył w jakiś większych projektach bo raczej jeśli tam było coś określone to że używamy danego standardu C++ (dla dobra całego zespołu), a nie wysoce standardowego C++

    Tak samo nie chce mi się dyskutować nad mitycznym szybkim kodem C++... Kolego nie musisz mi tego tłumaczyć na prawdę w programowaniu siedzę od lat 80tych i to od małych projektów hobbystycznych do dużych rozwiązań komercyjnych np. fotoradary...
    Zobaczyłem pewne nieścisłości i je sprostowałem - tyle...

    Odnośnie zgłoszenia C# to tutaj warto wspomnieć tak samo że projekt w C# można wybrać np. w .NET ASP, Windows Forms, WPF... niby język ten sam, a technologie różne :)

    Natomiast co do samego pytanie i np. Double.Parse - to warto zerknąć na dwa dodatkowe parametry czyli format liczb/lokalizacja (przecinek czy kropka dziesiętna itd.). Do textBox1.Text mozna dodac textBox1.Text.Trim() w celu wycięcia białych znaków... Ewentualnie dodać obsługę wyjątków... np. OverflowException

    0
  • #21 09 Gru 2017 18:40
    JacekCz
    Poziom 36  

    wierza3 napisał:
    Witam ponownie.
    Kod mi nie działa i pytam dlaczego.
    Opis obliczeń.
    jeżeli zaznaczę radioButton1 -> licz w pętli od 0 do 100 co 1. Przypisz do dMx =dM1 (zapamiętaj w kolejnych krokach dM1 obliczane poniżej)
    Licz W2 wstawiając "k" od 0 do 100->licz W(W1,W3,W4-OBLICZONO WCZEŚNIEJ)
    Licz dM1 wstawiając W we wzorze.
    Sprawdzaj warunek dv-dM1<dv-dMx.(dv liczone wcześniej)
    Jeżeli warunek nie jest spełniony to we wzorze W2 wstawia k=1, później k=2 itd aż do spełnienia warunku.
    Po spełnieniu warunku w textBox-y wpisz k0,dM0,W0 dla którego warunek spełniono.
    Wyskakują błędy "Użyto nieprzypisanej zmiennej"
    Zmienne mam zadeklarowane jako globalne.
    Może kod działa, ale nie wyświetla mi wyników?


    Nie "kod mi nie działa" tylko "kod się nie kompiluje".

    Nie opowiadaj OPOWIEŚCI o kodzie, tylko wklej KOD jako TEKST dający się skompilować, i wtedy ocenić.
    Czy to jest jakoś trudne?

    0
  • #22 13 Sty 2018 22:01
    wierza3
    Poziom 4  

    Program skończony. I o dziwo działa.
    Potrzebuję go doszlifować
    W edytowalnych "textboxach" chcę wpisywać przecinek i kropkę jako separator liczb po przecinku. robię to tak:

    m = Double.Parse(textBox3.Text.Replace(",", "."), System.Globalization.CultureInfo.InvariantCulture);
    Działa, ale ale różnie na forach piszą o "CultureInfo". Może macie inny pomysł??

    A druga rzecz to jak w textboxie wyświetlić liczby ułamkowe z kropką a nie przecinkiem
    textBox8.Text = df.ToString("N3"); - co tu trzeba dodać.
    Chcę liczbę 4.5 a nie 4,5.

    Od razu odpowiem na pytanie po co chcę coś takiego. Program do obliczeń w którym nie można wpisywać kropki i przecinka jest do DUPY. Pracuję z programami inżynierskimi, w których można wpisywać jedno i drugie i to jest super rozwiązanie. Nie lubię programów z tylko jedną opcją.
    A wyświetlane mają być kropki bo sobie kopiuję te dane do AutoCada i muszę zmieniać przecinek na kropkę.
    Dzięki za pomoc.
    Na zdjęciu część mojego programu.

    darmowy program do c++ do licencji komercyjnej

    Dodano po 2 [minuty]:

    JacekCz napisał:
    wierza3 napisał:
    Witam ponownie.
    Kod mi nie działa i pytam dlaczego.
    Opis obliczeń.
    jeżeli zaznaczę radioButton1 -> licz w pętli od 0 do 100 co 1. Przypisz do dMx =dM1 (zapamiętaj w kolejnych krokach dM1 obliczane poniżej)
    Licz W2 wstawiając "k" od 0 do 100->licz W(W1,W3,W4-OBLICZONO WCZEŚNIEJ)
    Licz dM1 wstawiając W we wzorze.
    Sprawdzaj warunek dv-dM1<dv-dMx.(dv liczone wcześniej)
    Jeżeli warunek nie jest spełniony to we wzorze W2 wstawia k=1, później k=2 itd aż do spełnienia warunku.
    Po spełnieniu warunku w textBox-y wpisz k0,dM0,W0 dla którego warunek spełniono.
    Wyskakują błędy "Użyto nieprzypisanej zmiennej"
    Zmienne mam zadeklarowane jako globalne.
    Może kod działa, ale nie wyświetla mi wyników?


    Nie "kod mi nie działa" tylko "kod się nie kompiluje".

    Nie opowiadaj OPOWIEŚCI o kodzie, tylko wklej KOD jako TEKST dający się skompilować, i wtedy ocenić.
    Czy to jest jakoś trudne?




    Mój błąd. zmienne były lokalne a nie globalne.

    0
  Szukaj w 5mln produktów