Witam przerobiłem krótkofalówkę PMR446 tak że ma wyjście ant 50 om.
Chcę podłączyć radio przewodem koncentrycznym 50 om do tego dipol 1/2 fali który ma około 75 om.
Wynika niedopasowanie które chcę wyeliminować bez większych strat.
Nie interesują mnie żadne transformatory i baluny ani nic podobnego co działa na zasadzie zwarcia...
Nie interesuje mnie odp typu że takie niedopasowanie jest nieszkodliwe, albo inne jakieś amatorskie odpowiedzi...
Czy pierścień na przewodzie koncentrycznym zmniejszy mi niedopasowanie układu?
Widziałem parę rysunków w internecie, ale to mogą być fake...
Pytanie kieruję tylko i wyłącznie do kogoś kto rozumie problem i miał do czynienia z podobnym rozwiązaniem.
Chcę podłączyć radio przewodem koncentrycznym 50 om do tego dipol 1/2 fali który ma około 75 om.
Wynika niedopasowanie które chcę wyeliminować bez większych strat.
Nie interesują mnie żadne transformatory i baluny ani nic podobnego co działa na zasadzie zwarcia...
Nie interesuje mnie odp typu że takie niedopasowanie jest nieszkodliwe, albo inne jakieś amatorskie odpowiedzi...
Czy pierścień na przewodzie koncentrycznym zmniejszy mi niedopasowanie układu?
Widziałem parę rysunków w internecie, ale to mogą być fake...
Pytanie kieruję tylko i wyłącznie do kogoś kto rozumie problem i miał do czynienia z podobnym rozwiązaniem.
Moderowany przez Olek II:3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.
3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.