Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer gaśnie po włączeniu filmu, sam się włącza (pętla), klatkowanie

KL14w 29 Gru 2017 21:17 1110 35
  • #31
    KL14w
    Poziom 5  
    Piszę w tym temacie, bo wprawdzie wymieniłem płytę, procesor i pamięć (starą płytę oraz procesor oddam do sprawdzenia do jakiegoś serwisu) i odpadły problemy z zapętleniem, resetem, testem wydajności (i innymi), ale został jeden problem z poprzedniej konfiguracji. Znowu nie ma wspomagania Directa i już mi się skończyły pomysły. W ogóle nie bardzo rozumiem, skąd się bierze problem, bo jakoś przez 4 lata stary komputer działał normalnie. Windows (7 64) był zainstalowany z tej samej płyty, więc miał tego samego Directa. Skoro teraz zainstalowałem Windowsa "na czysto" (żadnych aktualizacji, choć już trochę się tego przez 2 dni wgrało) to powinno działać dobrze, tak jak to było kiedyś. Przeinstalowałem Directa, sprawdziłem sterowniki (i podpisy), klikałem na pulpicie: rozdzielczość ekranu -> ustawienia zaawansowane -> rozwiązywanie problemów -> zmień ustawienia , ale suwak jest ustawiony na "pełne", pod spodem jest informacja, że "wszystkie przyspieszenia są wyłączone, użyj tego ustawienia jeśli nie ma żadnych problemów z komputerem (zalecane)" i nic. Chciałem zainstalować starszego Directa (i ewentualnie wrócić do 11), ale nie wiem czy to ma sens. Może trzeba coś w Biosie zmienić? Na tej płycie jest wersja F6.

    nowa konfiguracja:
    płyta Gigabyte H270-HD3, procesor Intel G4600 3,6 GHz, pamięć 8 giga (4g x 2 ddr4), zasilacz Silentium Vero L2 Bronze 500W
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #32
    safbot1st
    Poziom 43  
    W pierwszym poście pisałeś że z zasilacza X - przylutowanego w skutek awarii do kabla zasilającego zamienił Ci serwis na Modecoma. A teraz widzę, że masz SPC.
    To jest sprawny zasilacz, nie było problemu z nim? Nie brał udziału w awarii, napięcia ok? (nie ufam tym zasilaczom - nie działają poprawnie z niektórymi płytami)
    KL14w napisał:
    Chciałem zainstalować starszego Directa (i ewentualnie wrócić do 11)

    Trochę nie rozumiem.
    Masz aktualnie "kartę" intel HD 630. Wspiera ona DX12.
    KL14w napisał:
    Windows (7 64) był zainstalowany z tej samej płyty, więc miał tego samego Directa. Skoro teraz zainstalowałem Windowsa "na czysto" (żadnych aktualizacji, choć już trochę się tego przez 2 dni wgrało) to powinno działać dobrze, tak jak to było kiedyś.

    W W7 masz wbudowany DX11. Nic nie trzeba instalować.
    Masz świeżo zainstalowany OS więc sterownik chipsetu przede wszystkim zainstaluj i to w pierwszej kolejności.
    http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/mb_driver_intel_me_rs3.zip
    z
    http://www.gigabyte.us/Motherboard/GA-H270-HD3-rev-10#support-dl
    KL14w napisał:
    Znowu nie ma wspomagania Directa

    Przedstaw odpowiednie screeny np. z dxdiag i testów w nim.
    DX12 z tego co wiem jest niedostępny w W7. Aby go użyć musisz mieć W10. Niech ktoś mnie poprawi.

    Napisz co tam dokładnie próbujesz uruchomić za wspomagany sprzętowo program. Grę?
    Zaktualizuj BIOS płyty.
  • Sklep HeluKabel
  • #33
    KL14w
    Poziom 5  
    safbot1st napisał:
    W pierwszym poście pisałeś że z zasilacza X - przylutowanego w skutek awarii do kabla zasilającego zamienił Ci serwis na Modecoma. A teraz widzę, że masz SPC.


    Tak, Modecom padł po ok. 1-2 miesiącach. Bezobjawowo. Tzn. włączyłem komputer, po jakimś czasie wyłączyłem i gdy chciałem włączyć po kilku godzinach to się nie udało.

    Cytat:
    To jest sprawny zasilacz, nie było problemu z nim? Nie brał udziału w awarii, napięcia ok? (nie ufam tym zasilaczom - nie działają poprawnie z niektórymi płytami)


    Działał bardzo krótko w starym zestawie (opisanym w pierwszym poście). I nie jestem w stanie stwierdzić czy to co się działo z komputerem po jego podłączeniu (pętla itp) to był efekt kumulacji defektów płyty i/lub procesora po padnięciu Modecoma, czy jego wina. Obecnie poza brakiem wspomagania Directa wszystko jest w porządku, więc zakładam, że to nie była wina nowego zasilacza. Ale zobaczę, co mi powiedzą w serwisie.

    Cytat:
    W W7 masz wbudowany DX11. Nic nie trzeba instalować.


    Radzono mi w tym wątku, żeby jeszcze raz zainstalować tę wersję directa, ale pomyślałem, że skoro to nic nie dało to może lepiej będzie zainstalować np. 10, a później 11.

    Cytat:
    Masz świeżo zainstalowany OS więc sterownik chipsetu przede wszystkim zainstaluj i to w pierwszej kolejności.
    http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/mb_driver_intel_me_rs3.zip
    z
    http://www.gigabyte.us/Motherboard/GA-H270-HD3-rev-10#support-dl


    Zainstalowałem (nic się nie zmieniło), ale tam napisali, żeby najpierw wgrać najnowszego BIOS-a, czyli F7. Niestety nie udało się go wgrać ze względu na niezgodność z 64-bitową wersją systemu.

    Cytat:
    Przedstaw odpowiednie screeny np. z dxdiag i testów w nim.


    Ze wszystkich 5 kart? W ekranie mam coś takiego:
    Komputer gaśnie po włączeniu filmu, sam się włącza (pętla), klatkowanie

    Cytat:
    DX12 z tego co wiem jest niedostępny w W7. Aby go użyć musisz mieć W10. Niech ktoś mnie poprawi.


    Gdzieś czytałem, że jest wersja Directa 11.2 i ona też podobno nie działa z 7. Na dodatek ten procesor w połączeniu z W7 nie jest wspomagany i po kilku aktualizacjach zaczął wyskakiwać napis, że nie można wgrać kolejnych.

    Cytat:
    Napisz co tam dokładnie próbujesz uruchomić za wspomagany sprzętowo program. Grę?


    Pasjansa. Ale inne gry, które były z nią na płycie z Windowsem też "tną". Zainstalowałem starą wersję Mount & Blade licząc, że może będzie się dało zainstalować starszą wersję Directa, jak to dość często bywało w przypadku różnych gier, ale instalowałem ją ze Steama i pewnie dlatego się nie dało (jeśli w ogóle by się dało). M&B w zasadzie nie działa. Obraz zmienia się (klatkuje) co minutę, dwie.

    Dopisek: uruchomiłem program Driver Agent Plus, który wykrył, że mam 7 nieaktualnych sterowników: VGA, audio, SATA AHCI, USB3.0, mysz PS/2 oraz zgodna z HID, urządzenie wejściowe USB. Przy każdym sterowniku jest informacja np: VGA - data instalacji sterownika 2006.06.21, data nowego sterownika 2016.06.17. W przypadku innych jest podobnie. Używacie tego programu?

    Dopisek 2: okazało się, że to była wina nieaktualnego sterownika VGA. Swoją drogą powinien on być na płycie dvd dołączonej do płyty głównej. Dziękuję za pomoc w doprowadzeniu grata do stanu używalności. :) Gdy będę miał wyniki testów starej płyty i procesora to je tu wrzucę. Może komuś się to przyda.
  • #34
    safbot1st
    Poziom 43  
    Cieszę się (dopisek 2) Twoim szczęściem.
    KL14w napisał:
    wina nieaktualnego sterownika VGA

    Czyli wystarczyło zainstalować ster. VGA ze strony gigbyte.eu?
    KL14w napisał:
    Zainstalowałem (nic się nie zmieniło), ale tam napisali, żeby najpierw wgrać najnowszego BIOS-a, czyli F7. Niestety nie udało się go wgrać ze względu na niezgodność z 64-bitową wersją systemu.

    Cóż, ...tak się odbywa uruchamianie plików wykonywalnych DOS pod windowsem. ;D
    Pozostawiam to dla Ciebie do rozwikłania jako zagadkę, tylko pamiętaj - flash BIOS to nie zabawa... ;)
  • #35
    KL14w
    Poziom 5  
    safbot1st napisał:
    Czyli wystarczyło zainstalować ster. VGA ze strony gigbyte.eu?


    Tak. Pewnie bym go nie zainstalował, gdyby nie to, że w dxdiag też była taka (stara) data instalacji, jak w programie Driver Agent. Jest możliwość instalacji wszystkich nieaktualnych sterowników przez ten program, ale wołają 28 euro. :) Nauka z tego taka, żeby nie sprawdzać/aktualizować sterowników przez Windowsa (menedżer urządzeń).

    KL14w napisał:
    Cóż, ...tak się odbywa uruchamianie plików wykonywalnych DOS pod windowsem. ;D
    Pozostawiam to dla Ciebie do rozwikłania jako zagadkę, tylko pamiętaj - flash BIOS to nie zabawa... ;)


    Dlatego nie zamierzam przy tym grzebać, skoro wszystko działa. :)
  • #36
    safbot1st
    Poziom 43  
    KL14w napisał:
    uruchomiłem program Driver Agent Plus
    Używacie tego programu?

    My odradzamy takie programy jako szkodliwe (jak się okazuje również dla portfela), aby nie użyć dosadnego słowa "tępimy".
    KL14w napisał:
    Jest możliwość instalacji wszystkich nieaktualnych sterowników przez ten program, ale wołają 28 euro. Nauka z tego taka, żeby nie sprawdzać/aktualizować sterowników przez Windowsa (menedżer urządzeń).

    Aha. No, kto się jeszcze nie nauczył wymuszać ręcznie sterowniki (przez manager urządzeń), widać musi się douczyć lub zapłacić.
    KL14w napisał:
    Dlatego nie zamierzam przy tym grzebać, skoro wszystko działa.

    Tutaj akurat się zgodzę, jako że identyczną sentencję można znaleźć tak na elektroda.pl jak i na stronie supportu producenta płyty.
    Jednakże czasem BIOS wymaga aktualizacji np. przy zmianie CPU albo kiedy Microsoft wymyśli jakiś nowy "wodotrysk" dlatego napiszę, że tą instalację BIOS z pliku exe trzeba uruchomić w środowisku DOS i nie zadziała pod windowsem. Można za to pominąć całą paplaninę i użyć banalnie prostego Gigabajtowego Q-Flash z poziomu BIOS, który polecam.
    Rozumiem, że temat nadaje się do zamknięcia?