Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny do komputera na wzór Panasonic AS-PM15

chaka 09 Aug 2005 23:19 3463 41
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam

Chacialbym zbudowac sobie male monitory na biurko i wpadlem na taki pomysl zeby zerznac troche z kolumn miniwierzy panasonica sa-pm15 (taka w ktorej wyjezdzaja galki:) ). Bardzo podoba mi sie jej brzmienie a podyktowane ono jest tym ze w wiezy zastosowano aktywny i stounkowo niski podzial. Troche szukalem i raczej ciezko bedzie kupic glosnik 5cm z pasmem do min 15khz, ale znalazlem cos takiego: http://www.tonsil.com.pl/products/speaker/full_range/gd_10_20_4_cur.htm

Co do basowca to chcialem zeby w miare nisko zszedl w ok 7l (w zamknietej) Myslalem zeby dac cos z repertuaru tvmli albo stx. Spl i moc raczej nie ma znaczenia bo roznice spla sie wyreguluje aktywna zwrotnica a co do mocy do wystarczy doslownie kilka watow.
    Podzial planuje zrobic pomiedzy 200hz a 1khz, dobiore to jescze na ucho.

Co myslicie o mojej(nie mojej:P ) koncepcji?

Czekam na opinie i sugestie.
    Banasiewicz02
    Level 31  
    Ja do takich monitorków proponuję zastosować głosniki basowe firmy Radiotehnika z Łotwy :) wez wersję 13cm bardzo fajowe wytrzymałe głośniczki i do tego bardzo nisko schodzące.zapraszam na stronke producenta http://www.rrr.lv/products7.html?l=3 jest to głośnik po prawej stronie :)
    Moon voyager
    Level 21  
    Quote:
    Quote:
    wez wersję 13cm bardzo
    fajowe wytrzymałe głośniczki i do tego bardzo nisko schodzące.zapraszam na stronke producenta [url
    ]http://www.rrr.lv/products7.html?l=3[/url] jest to

odp.

agdzie tp w Polsce kupić?
  • Helpful post
    Tremolo
    Level 43  
    Facet na allegro sprzedawał jakeiś cudeńka co w miare płasko miały niby "aż do 19kHz" Pewnie 80dB i mneij ale cena głośnika to było 7,50 złoty - ponoc z kolumn JVC. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59829603

ktoś mówił tez o bardzo płskich Vifach - dostępnych na stronie niemieckiej pasmo chyba ponad 19kHz cena nie najgorsza i 82 dB

Na basy może GDN z tonsila ten najmniejszy? ALBO ARN

Co do tych Łotwiaków to polski dystrybutor jest na Litwie
    POLAND

UAB "Vigrola" M.K. Čiurlionio g. 7, Vilnius
    +37052159041, br>www.vigrola.lt ,rrr@vigrola.lt

Polska mi się wydaje za droga i za bardzo przesiąknieta Alphardami.
    Moon voyager
    Level 21  
    Dzięki tremolo
    radocha
    Level 28  
    U dexona są DRB 10/20 po 9 zł , chodzą gładko do ok 12kHz, potem powolny spadek, proste w korekcji. Sporo ich używałem jako średniaków (20 W po filtrze :) ), dobry spl, sprawdzają się, ino trza budę z tyłu im dobudowywać - 1 litr starcza jak cięte np na 400Hz
    plik4
    Level 26  
    chaka mowisz o sredniotonowym ale nic o nisko. O ile pamietam to kilka bylo wierz z wysuwanymi galkami i aktywnymi zwrotnicami. O ile pamiec mnienie myli to tez glebiej w kolumnach siedzialy 6,5 niskotonowe. Czy to moze ta wieza ?? Fakt faktem ze wypadalo by zainstalowac jakies wysokotonowe a nie meczyc tym sredniaka. W takich monitorkach STX by sie sprawdzil bo spokojnie moca wytrzyma a i mozesz dosc wysoko ciac.
    chaka
    Tremolo miszczu! juz kupuje glosniki z Twojego linka :) To jest to o co mi chodzilo:)
    Prawie identyczne glosniki stosuje creative w inspire 4400 Dam mu 1-1,5l. Co do basa to czekam dalej na Wasze propozycje (6,5cala zeby w miare nizko zszedl z zamknietej ok 7l)
    Tremolo
    Level 43  
    Hehe nie mam pojecia czy to wejdzie, aż po 19kHz. Akurat mam je tutaj na patelni te głosniki. Zaraz sie sprawdzi: OK nie zjarałem go :) Głośnik bez obudowy chodzi na moje ucho do 15,4 kHz potem ja już chyba nic nie słysze. Słychać normalnie talerze.
    chaka
    mi do 15khz wystarczy:) Jak talerze slychac normalnie to jest git
    Moon voyager
    Level 21  
    Ale na jakość dźwieku duży wpływ mają również te częstotliwości, których nie słyszysz a które ubarwiają dźwięk. Tak, że dobrze jest jesli tych wysokich jest odpowiednio duzo. Dźwiek jest bardziej naturalny Pozdrawiam
    chaka
    nie rozumiem jak maja ubarwiac dziek skoro ich nie slychac:P Przez te monitory beda lecialy tylko mp3 wiec brak tej czesci pasma niczego nie zmieni.
    Tremolo
    Level 43  
    Hmm moim zdaniem jest coś powyżej 15,4kHz, ale cichsze. może mam juz słuch przytępiony,a nie mam takiego mikrofonu, który by to zbadał. No ale i tak kopułka byłaby lepsza wiadomo. Jak na głośniczek multimedialny, to w sam raz.
  • Helpful post
    Moon voyager
    Level 21  
    [
    Quote:
    quote="chaka"]nie rozumiem jak maja ubarwiac dziek skoro ich nie slychac:P

odp.

Jest taka teoria, która mówi, że człowiek reaguje nie tylko na dźwieki, które słyszy uszami. Oczywiście tylko w tym przypadku, jeżeli te dźwieki rzeczywiscie są.
    chaka
    Odpowiednie golsniki srednio - wysokotonowe. To te z linka tremola. Zaskoczyly mnie bardzo ladnym brzmieniem. Pasmo, choc na ucho ciagnie do nieco ponad 15khz to przy sluchaniu nie odczywa sie zadnych brakow. Na razie glosniki graja w opakowaniach po flaszce "Dębowa" i musze przyznac ze jest nawet fajny basik:) Jak za 7,5zl to jest to rewelacja i napewno nie skonczy sie na 2 sztukach ktore kupilem.

Tremolo
    Level 43  
    Mam takich 6 sztuk, mysle o zrobieniu przegród, a tyłu zasłonięcia doniczką jak w średniotonowych.
    Facet ogólnie pasjonuje się szerokopasmowcami. Ma także tego typu hi-endowe francuskie dziwne głosniki 'za kupe pieniedzy' i o wiele większych średnicach.
    chaka
    A ja myslalem jeszcze o nadstawkach na osmiu takich w jednej paczce. Niby 80W ale po odcieciu dolu to 2x tyle byloby spokonie. Spl wyszedlby ponad 100 bo jeden ma na ucho cos kolo 95 bo sa glosniejsze od mojego tonsila ktory ma 93:)
    Jedyny problem z nimi to sposob montarzu bo trzeba sie bedzie z frezarka zaprzyjaznic...
    Tremolo
    Level 43  
    Wiertałem koło ~10cm wiertłem 11-tką. Jedna dziura około 15-30 minut potem następne tyle jeśli chodzi o wyszlifowanie. Powiem Ci że nie wyszło za dobrze.
    chaka
    Ja bede montowal je w 7mm plycie mdf. W jednej wytne osmiokatny otwor zeby latwo zamocowac glosnik a druga z okraglym otworem i malym frezem pod brzeg glosnika przykleje na pierwsza uszczelniajac i usztywniajac konstrukcje.
    drakston
    Level 18  
    ile one wkoncu mocy moga wytrzymac odciete na 200 hz? i jak z kierunkowoscia srednich i wysokich?
    chaka
    Po odcieciu od 200hz (18db/okt) Wzmak 25W nie daje radu go upalic. Co do kierunkowosci to trudno to ocenic na ucho ale raczej nie odbiega zbytnio od kierunkowosci innych glosnikow tego typu:P
    ghost666
    Translator, editor
    a ile wytrzymałyby bez ciecia całkowicie? skoro ma takie niezłe parametry to za tą cene moze konkurowac z ARZ660x od tesli (gdyby tylko wyższa skutecznosc)
    drakston
    Level 18  
    zupelnie co innego, tzn? aha i jak oceniacie skutecznosc jednej sztuki?
    ghost666
    Translator, editor
    Nie az tak zupełnie, to tez tania szerokopasmówka, no ale true - o innym zastosowaniu
    Tremolo
    Level 43  
    No weźcie pod uwage fakt samej średnicy głośnika no i budowe membrany. W tych niby-JVC macie odwróconą materiałową powłoke robiącą za zawieszenie a w tesli membrana zlewa się z zawieszeniem z poskręcanej celulozy.

Moc JVC jest 3-razy mniejsza. W zastosowaniu kolumnienek ~10W kina domowego małych mocy (ogólne zestawy często pokazywane w realach i innych tego typu sklepach jako okazja - 5 kanalów na tda 2030 za 300 zeta+głosniki.).

Co do tesali 6604 to głośniki mają coś nietypowego około 4kHz mianowicie taki rezonans, głośny około 98dB. Czego te głośniczki JVC nie mają - zreszta ich jeszcze nie testowałem na dłuższą mete.

6604 to niecałe 20 cm średnicy, a te głośniczki JVC maja zaledwie 10cm czyli około 3razy mniejszą membranę. po za tym maja małą moc. Żeby coś osiągnąć poważnego musiałbyś dać aż 20 takich głośniczków/kanał.

Jakby nie było wychodzą taniej niż 6604 - które to 6604 wychodzą taniej niż głosniczki eminensa... widziałeś kiedyś gosnik estradowy zrobiony na 64 głośnych szerokopasmówkach imitujących na przykład Soltona, Beyme lub Eminence.
    plik4
    Level 26  
    Ale jestem ciekaw co bylo by lepsze 64x ARZ660X czy jakis eminence, celestio czy cos w tym typie. Mnie sie wydaje ze ARZ przewyzrzy spokojnie profesjonalne naglosnienie.

Przy 64 ARZ to masz 109dB/1W a masz w RMS do wpompowania w nie ok 2KW. To jest totalna masakra.
    ghost666
    Translator, editor
    Nie, nie mówie tutaj o uzywaniu tego na estradzie, raczej własnie w domu, w aplikacjach gdzie czesto uzywany jest ARZ660x - kina domowe, głosniki do kompa, ale takze piece gitarowe itp. Na estradzie to ani ten JVC ani Tesla nie sprawdzi sie tak jak coś naprawde Pr0