Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wieża Philips MCD900 nagle martwa...

30 Lis 2017 11:54 1815 23
  • Poziom 9  
    Nabyłem kilka lat temu tę nietypową wieżę w typowym polskim sklepie RTV -Euro- AGD. I wszystko było w porządku. Grała wspaniale,głębokie basy,programowane radio,USB,wyjście na TV HDMI, DVD. Wczoraj przestał świecić wyświetlacz LCD.Tak nagle.Pomyślałem -brak zasilania. Napięcie w gniazdku jest.Wyjmuję i wkładam wtyk sieciowy-nic. Co może być ? Zasilacz-pierwsza myśl. Na pewno jest impulsowy i nie dam rady.Ściągnąłem instrukcję service-manual ale niewiele z niej się dowiedziałem.Otworzyłem obudowę segmentu z zasilaczem, napięcie 230V dochodzi do części wysokonapięciowej, na wyjściach brak napięć. Nic nie jest napuchnięte,zwęglone,odlutowane.Na wygląd OK. Może jakieś podpowiedzi ? Bo serwis Philipsa należy do najdroższych(przekonałem się kiedyś). Szkoda moi trochę tej wieży....
  • Poziom 41  
    Sprawdź napięcia czy wychodzą z zasilacza.
  • Poziom 9  
    Napisałem,że na wyjściach brak napięć. Przydałaby się płytka rysunek zasilacza. Nawet w instrukcji serwisowej nie znalazłem...
  • Serwisant
    Witam

    Sprawdź zabezpieczenia w zasilaczu.
  • Poziom 43  
    nokiusz2 napisał:
    Ściągnąłem instrukcję service-manual ale niewiele z niej się dowiedziałem
    I to powinna być wskazówka - Nie znam się , nie grzebię.
    nokiusz2 napisał:
    Nic nie jest napuchnięte,zwęglone,odlutowane.Na wygląd OK.
    Aha... A czy elementy elektroniczne są do oglądania czy do pracy? Jeżeli to drugie, to muszą być sprawne, a sprawność mierzy się.
    Oglądać to można obrazy w galerii...
    Wybacz Kolego, ale zaczynam mieć dość ciągłych tłumaczeń w podobnych tematach, że 90% uszkodzeń elektroniki NIE WIDAĆ bez miernika.
  • Poziom 35  
    398216 Usunięty napisał:
    I to powinna być wskazówka - Nie znam się , nie grzebię

    Zna się, bo napisał:
    nokiusz2 napisał:
    Przydałaby się płytka rysunek zasilacza. Nawet w instrukcji serwisowej nie znalazłem..

    Ja równiez mam problem.

    Może Koledzy znajdą?
  • Poziom 9  
    Nie bardzo wierzę w uszkodzenie samoistne. To nie żarówka która przepala się po 500 godzinach pracy. Może rzeczywiście zadziałało jakieś zabezpieczenie (przepięcia w sieci,chwilowe zbyt duże napięcie lub licho wie co).Na wyjściach zasilacza nie ma żadnych napięć.Na razie złożyłem to wszystko do kupy i czekam na jakiegoś mądrzejszego kolegę.
    Naprawiałem kiedyś wzmacniacze Unitry gdzie wszystko było jasne : transformator -mostek prostowniczy-duży elektrolit-stabilizator i ew. bezpieczniki topikowe.Potem 20 lat przerwy i się gubię.Może naprawiając zasilacz od tego Philipsa czegoś się nauczę. Nie chcę też zrobić następnych uszkodzeń.
    I jeszcze jedna uwaga. Uszkodzenie nastąpiło w stanie "stand by",prawdopodobnie w nocy.Rano odruchowo spojrzałem na wyświetlacz i już nie dowiedziałem się która godzina...
  • Poziom 35  
    nokiusz2 napisał:
    Na razie złożyłem to wszystko do kupy i czekam na jakiegoś mądrzejszego kolegę

    Już wiem, kto się zaraz zgłosi... :D

    Bez schematu - niełatwo.
    Może kilka szczegółowych zdjęć zasilacza coś wniesie.
  • Poziom 9  
    Dowiedziałem się przed chwilą od "mądrzejszego' kolegi że to nie musi być zasilacz. Mikroprocesor też "zarządza" zasilaczem i może właśnie padł? Ale gdyby tak było to naprawa na pewno nie dla mnie...
  • Poziom 35  
    nokiusz2 napisał:
    Dowiedziałem się przed chwilą od "mądrzejszego' kolegi że to nie musi być zasilacz.

    Należy zacząc od zasilacza.
    Wg. main unit repair chart 1/3, str. 13/61
    power supply powinien dostarczać 30, 12 i 5 V.
    Bez tego mikroprocesor nie ruszy.
  • Serwisant
    Witam

    A czy kolega raczył mieć w rękach miernik i zmierzyć na wejściu zasilania bezpiecznik???.
  • Poziom 9  
    Raczył mieć miernik,ale na wejściu zasilania żadnego bezpiecznika nie widzę(przynajmniej klasycznego). Napięcie 230V dochodzi do płytki zasilania. Może mnie ktoś uświadomi w czym rzecz.
  • Poziom 35  
    nokiusz2 napisał:
    na wejściu zasilania żadnego bezpiecznika nie widzę(przynajmniej klasycznego)

    Może jest nieklasyczny.

    Jak dasz kilka zdjęć tej płytki, to poszukamy.
  • Poziom 2  
    Miałem ten sam problem, zimny lut w zasilaczu.
  • Poziom 26  
    Przeczytaj co Ci podpowiada Adamcyn. Zrób takie zdjęcia żeby po powiększeniu można byłoby "odczytać" jakie to elementy i jak biegną ścieżki.
  • Poziom 14  
    Czy to jest taki zasilacz? https://north.pl/karta/modul-zasilania-do-zes...-hi-fi-philips-mcd900-12,WAX-13-CMM5-H4V.html
    Jezeli tak to na pewno nie ma żadnych napięć na wyjściach?
    Jeżeli to taki zasilacz to zacznij od wymiany tych 3 kondensatorów nawet jak wyglądają na dobre
    Wieża Philips MCD900 nagle martwa...

    Masz tam zdaje sie 1x22uF i 2x47uF.
    Czy za mostkiem prostowniczym masz napięcie? Jeżeli tak to prawdopodobnie nie startuje IC z powodu kondensatora i wymiana powinna pomóc z czym już spotkałem się wielokrotnie w tych zasilaczach. Bezpiecznik o ile pamiętam jest w czarnej otulinie obok wejścia przewodów sieciowych do płyty zasilacza.
    Zdjęcie jest z zasilacza do MCI500, ale te zasilacze były prawie identyczne w różnych modelach Philipsa. Nie podesłałeś zdjęcia swojego więc nie bardzo mam do czego porównać.
  • Poziom 9  
    Naprawę tego zasilacza cholernie utrudnia brak schematu nawet w instrukcji serwisowej.
    Wespół z kolegą wykryliśmy usterkę. Układ pod radiatorkiem (na powyższym zdjęciu)obok kondensatora 22uF był uszkodzony.Po wymianie układ ruszył. Zamykam temat.
  • Serwisant
    Witam

    Jeżeli to nie tajemnica to jaki to układ pod radiatorem był uszkodzony???
  • Poziom 14  
    Zapewne będzie w nim ICE3B0565 ale niech autor ewentualnie potwierdzi . Te IC często nie startują ze względu na padanie kondensatora 22uF stojącego obok.
  • Poziom 9  
    Kondensator 22uF i układ 3B0565 często padają ze względu na przegrzanie całej elektroniki zamkniętej w bardzo słabo wentylowanej obudowie. Tak mi rzekł kolega-pomocnik który pomógł mi naprawić tego Philipsa. W trybie stand by zdarza się że włącza się nawet wentylator(wczoraj to się zdarzyło).Tak ciasno,duszno i gorąco jest elektronice w tym małym plastikowym pudełeczku, w zasadzie bez otworów wentylacyjnych. Przy głośnym graniu wzmacniacz klasy D tak nagrzewa radiator że parzy przy dotknięciu. Inżynierowie Philipsa nie popisali się.
  • Poziom 26  
    A co stoi na przeszkodzie żeby wziąć wiertarkę i zrobić sito z obudowy?
  • Poziom 26  
    nokiusz2 napisał:
    Inżynierowie Philipsa nie popisali się.


    Inżynierowie to byli, ale 20 - 30 lat temu. Teraz to tylko logo na kicie do samodzielnego montażu.
    Zobacz sobie jak wyglądał sprzęt Philipsa jeszcze z czasów gdzie na obudowie było napisane made in Austria lub Japan.
  • Poziom 14  
    Myślę, że problemem nie jest kwestia chłodzenia lecz samego układu i możliwe, że wadliwego rozwiązania jego zasilania tak jak to jest w zasilaczach Denona N8. Te układy grzeją się i dlatego mają miedziany radiator. Miałem tych zasilaczy od philipsa uszkodzonych naprawdę bardzo dużo i w żadnym nie był uszkodzony sam ICE. Wszystkie zostały naprawione. Możliwe, że sam ICE z uwagi na przegrzewanie jest powodem uszkodzeń elementów odpowiadających za jego pracę. Te zasilacze montowane są w wielu sprzętach Philipsa jak np. MCI300, MCI500, MCI900, MCI8080 .... Wszędzie jest ten sam problem, że układ nie startuje lub występuje niestabilne zasilanie 9V w zasilaczu. Wentylatory umiejscowione są w miejscach, z których nie mają wpływu na chłodzenie układu i tak np. jest w MCI500, gdzie wentylator jest w tuneru z dyskiem i napędem CD. Zasilacz jest na bocznej ściance oddzielony od tunelu. Nie ulega wątpliwości, że te zasilacze to jakiś nieudany produkt i niestety wadliwy.
  • Poziom 9  
    Postanowione. Gdy jeszcze raz ulegnie uszkodzeniu-zmieniam na inny sprzęt.Już nie Philipsa. A na razie zamykam temat,dziękuję za porady.