Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stacja lutownicza 3 w 1 Stamos Yihua Wep X-tronik

Peter89 30 Nov 2017 18:19 2487 5
    Peter89
    Level 10  
    Witam
    Planuję zakup stacji lutowniczej z podgrzewaczem, lutownicą hot air oraz kolbą. Szukam czegoś stosunkowo niedrogiego.
    W oczy rzucił mi się sprzęt Stamos S-LS-10
    Znalazłem tylko jedną opinię pozytywną lecz mało konkretną na temat tej stacji.
    Mało tego znalazłem urządzenia o innych nazwach wyglądem niczym nie różniącym się od tej, firmy Stamos.
    YIHUA YH-853AAA
    WEP 853aaa
    x-tronik all in one
    Co sądzicie o moim wyborze?
    Może ktoś miał do czynienia z którąś z tych stacji?
    Albo ktoś ma lepszy pomysł na zakup stacji (do 700zł), sprzęt nie będzie używany zarobkowo tak że nie wydam więcej.
    tomiok
    Level 33  
    Zapomniałeś o ważnej informacji.
    Do czego ma to służyć, co chcesz tym zrobić?

Podgrzewacz malutki, kolba z rzeczywistą mocą 50W, nie ma szału.
    Peter89
    Level 10  
    Sprzęt będzie wykorzystywany do napraw laptopów, telefonów komórkowych, nawigacji, tabletów i tego typu urządzeń. Nie prowadzę żadnego serwisu dla tego wydaje mi się zbędny zakup z osobna kolby hot air czy podgrzewacza. A z doświadczenia wiem że te urządzenia by mi się przydały. Ponadto sporadycznie pomagam w drobnych naprawach w warsztacie mechanicznym i potrzebna mi jest na pewno mocna lutownica kolbowa.
    50 W to stanowczo za mało. Ale z danych technicznych tej stacji stamos wyczytałem że kolba ma 60-75 W.
    Nie mam zamiaru upierać się przy tym wyborze tak że chętnie posłucham rady co kupić w tej cenie.
    tomiok
    Level 33  
    Peter89 wrote:
    ... Ale z danych technicznych tej stacji stamos wyczytałem że kolba ma 60-75 W.....

To dane marketingowe, często dopisane jest że to moc szczytowa.
    Do laptopów to się nie nada, szczególnie jak trafisz na pole z dużą masą do lutowania.
    Peter89
    Level 10  
    Przemyślałem sprawę i zamierzam zainwestować troszkę więcej w warsztat.
    Co powiedzie na taki zestaw:
    AOYUE 2703A+
    Puhui T-8280