logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 2 2005r - Stuka/przeskakuje w przekładni kierowniczej

marcias 30 Lis 2017 22:04 3696 4
REKLAMA
  • #1 16859899
    marcias
    Poziom 16  
    Ocena: 87
    Problem pojawił się po wymianie sprzęgła - było robione w warsztacie, były sanki opuszczane ale co ponad to... nie wiem.

Ogólnie samochód nowo kupiony, przed wymianą sprzęgła przejechałem 900 km na autostradzie z holandii do PL i tyle, także co się działo wcześniej nie wiem.

Po odebraniu samochodu od mechanika...chyba... było ok, ewentualnie jeśli coś było słychać to bardzo słabo, przejechałem 10 km, postawiłem na podwórku i tak przestał ok 3 tygodnie (męczyłem się z elektryką), po tym czasie odpalam jadę stuka przy kręceniu.

Podjechałem do mechanika i on twierdzi że przekładnia i że im nic do tego.

Ogólnie problem wygląda tak że można znaleźć taki punkt przy obrocie kierownicą że skręcenie jej o nawet minimalny kąt w jedną stronę powoduje takie strzelenie i powrót również. Ów "punkt" przemieszcza się kątowo, tzn nie zawsze jest w tym samym położeniu kierownicy.

Jak przyłożę rękę do przekładni kierowniczej to najbardziej czuję owe strzelanie w połowie przekładni, sprawdzałem na drążkach, końcówkach, w okolicy gdzie wchodzi kolumna kierownica, macałem samą kolumnę w kabinie i ewidentnie najbardziej czuć na samym środku przekładni kierowniczej.

Sama przekładnia stoi w miejscu, nie porusza się, śruby dokręcone (nie dociągałem kluczem ale tak wygląda).

Ktoś spotkał się kiedyś z czymś takim? Wymiana przekładni ?
  • REKLAMA
  • #2 16859940
    moto-kord
    Poziom 28  
    Ocena: 502
    Sprawdź śruby mocujące przekładnię kierowniczą(maglownicę)z wałem kolumny kierowniczej
    (krzyżaki).
  • REKLAMA
  • #3 16861437
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Strzelanie w układzie kierowniczym, kojarzy mi się z uszkodzonymi łożyskami mc phersonów, zwłaszcza po dłuższym postoju auta.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 16863174
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1077
    Jak wyżej, łożyska McPhersonów albo krzyżaki w kolumnie kierowniczej.
  • #5 16880403
    marcias
    Poziom 16  
    Ocena: 87
    Dociągnąłem śruby mocujące przekładnię i problem ustał (nie mam pojęcia jak to jest możliwe, nikt tego nie dotykał... chyba). Dzięki za zainteresowanie
REKLAMA