Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo 320-15ast - Windows 7 x64 - nie działa touchpada

ciuchcia 30 Nov 2017 23:21 6657 6
    ciuchcia
    Level 10  
    Zakupiłem komputer Lenovo 320-15ast
    procesor amd a6-9220
    model name 80xv
    zainstalowałem win7 x64 ultimate
    producent nie wspiera tego systemu, większość sterowników pasowała z win 10 lub znalazł je driver talent
    niestety mam problem z jednym od touchpada.

identyfikator sprzetu
    ACPI\ELAN060C

po wymuszeniu instalacji sterownika pobranego ze strony producenta najpierw był błąd 52 - sterownik niepodpisany cyfrowo. Po wyłączeniu weryfikacji podpisów pojawił się błąd 12. Brak wolnych zasobów - wyłącz inny sprzęt.

podejrzewam ze to nie ma znaczenia, ale mam jeszcze jeden "nieznany sprzet" o identyfikatorze ACPI\MSFT0101

mysz usb działa
    gibon910
    Level 9  
    W pierwszym przypadku możesz spróbować tego sterownika:
    https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/b07m03af.exe

Odnośnie drugiego sterownika spróbuj zainstalować Łatkę ze strony microsoft i wyłączyć w Biosie funkcję TPM jeżeli ja posiadasz i jest włączona:
    https://support.microsoft.com/en-us/help/2920...-tpm-2-0-in-windows-7-and-windows-server-2008

Jeżeli to nie pomoże i bardzo chcesz mieć Win7 to możesz próbować dojść do sterowników indywidualnie po częściach, na przykład:
    sterownik do karty sieciowej ze strony producenta karty sieciowej itd.

Pozdrawiam
    _Mech_
    Level 9  
    Zobacz, czy nie masz sprzętowo wyłączonego touch pada. Często jest tak, że ludzie wyłączają touchpad, zwłaszcza gdy korzystają z zewnętrznej myszy lub takiego dzyndzla na klawiaturze.
    ciuchcia
    Level 10  
    Wydaje mi się ze tego sterownika już próbowałem. Teraz po wgraniu oczywiście wszystko "gotowe" na koniec instalacji.
    i o dziwo inny błąd niż wcześniej
    To urządzenie nie pracuje poprawnie, ponieważ system Windows nie może załadować sterowników wymaganych dla tego urządzenia. (Kod 31)

touchpad nie jest sprzętowo wyłączony
    gibon910
    Level 9  
    ciuchcia wrote:
    Wydaje mi się ze tego sterownika już próbowałem. Teraz po wgraniu oczywiście wszystko "gotowe" na koniec instalacji.
    i o dziwo inny błąd niż wcześniej
    To urządzenie nie pracuje poprawnie, ponieważ system Windows nie może załadować sterowników wymaganych dla tego urządzenia. (Kod 31)

touchpad nie jest sprzętowo wyłączony

Spróbuj podać ręcznie ścieżkę do sterownika. PPM na urządzenie -> aktualizuj sterownik -> Przeglądaj mój komputer...
    Jeśli jest to możliwe spróbuj również pobrać sterownik pod win7 ze strony producenta touchpada.
    ciuchcia
    Level 10  
    nie bardzo wiem, kto jest producentem touchpada. W zależności od tego którego sterownika próbowałem sprzęt w panelu zmieniał nazwy. Jeszcze będę próbował jutro. Forum to ostatnia deska ratunku, więc jeśli do jutra nikt nie będzie miał pomysłu czeka mnie przesiadka na win10
    gibon910
    Level 9  
    ciuchcia wrote:
    nie bardzo wiem, kto jest producentem touchpada. W zależności od tego którego sterownika próbowałem sprzęt w panelu zmieniał nazwy. Jeszcze będę próbował jutro. Forum to ostatnia deska ratunku, więc jeśli do jutra nikt nie będzie miał pomysłu czeka mnie przesiadka na win10

Ten laptop jest dość świeżym produktem, więc możliwe, że z czasem będą wypuszczone również sterowniki na Win 7. Na tą chwile zostaje Ci chyba tylko przesiadka na Win10.

Pozdrawiam