Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opóźniony obraz względem dźwięku

02 Gru 2017 02:13 6972 11
  • Poziom 3  
    [ Edytowany, pomyliłem dźwięk z obrazem]

    Witam.
    Mam problem z opóźnieniem obrazu względe dźwięku, tzn Od jakiegoś tygodnia oglądając cokolwiek na Youtube oraz TWITCH obraz opóźnia mi się względem dźwięku.
    W 1 minucie opóźnienie jest małe że ciężko zauwazyc ale już po kilku minutach oglądania jest prawie sekunda opóźnienia, po 5-10 minutach oglądania yt/twitcha opóźnienie obrazu względem dźwięku wynosi jakieś 1-2 sec.
    * ciekawostka: Gdy zatrzymam film na YT i wznowie to dźwięk jest ok, ale znowu po kilku minutach robi się to samo.

    Komputer jest nowy, ma 5 tygodni, wcześnie nie było takiego problemu.
    Spec:
    Procesor: I5-8400
    RAM: 8 gb
    Grafika: gtx 1060 6gb
    Płyta: Asus Z370-p prime
    Zasilacz: SilentiumPC 600W

    *Sterowniki przeinstalowałem pobierając najnowsze ze strony producenta ( Realitek)
    *Problem dotyczy każdej przeglądarki. W grach nie zauważyłem opóźnień.

    Komputer przeskanowany: NOD 32, malwarebytes anti-malware oraz adwcleaner
    Brak zagrożeń.

    Najpierw słyszę, później widzę. Na Chrome nawet wydaje mi się że problem jest większy ponieważ już po 15-20 minutach oglądania streama na twitch mam opóźniony obraz o jakieś 2--3 sekundy.

    Jakieś wskazówki, o co może chodzić?



    Dodatkowo, wchodząc na to forum pojawiło mi się coś takiego:
    Opóźniony obraz względem dźwięku

    Co to jest i czemu się pojawia?

    Dodano po 39 [minuty]:

    Testowane do tej poty:
    - Reinstalacja sterowników dźwiękowych
    - Instalacja najnowszego Flash Playera i aktywacja w przeglądarkach.

    Dalej problem występuje.
  • Poziom 43  
    Na różnych przeglądarkach to samo?
    Wszystko inne jak gry działa poprawnie?
    Sprawdź bez włączonego NOD'a.
  • Poziom 3  
    Tak, Sprawdzałem na Operze i Chrome.
    W grach nie zauważyłem nic takiego. A grałem w różne, wymagające i te mniej wymagające.
  • Poziom 43  
    nicnierobie96 napisał:
    - Instalacja najnowszego Flash Playera

    Według mnie winne odtwarzanie Flashem. YT już przestawia się całkowicie na HTML5.
    Tu:
    https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/youtube-flash-html5/
    masz dodatek, który umożliwia przełączanie na HTML5.

    Dodano po 3 [minuty]:

    nicnierobie96 napisał:
    * ciekawostka: Gdy zatrzymam film na YT i wznowie to dźwięk jest ok, ale znowu po kilku minutach robi się to samo.

    Pamiętam, że też tak miałem i dostawałem szału od tego. Nie pamiętam rozwiązania.
    Tak jakby rozsychronizowały się bufory audio i video.
    Zamieść wynik speedtest.pl. Może po prostu internet masz zbyt "rwący" / powolny.
    Napisz, czy problem występuje pod bootowalnym linuxem.
  • Poziom 3  
    Ale problem występuje też na Twitch który wykorzystuje HTML5. Więc to chyba nie problem z Flashem?
    Opóźniony obraz względem dźwięku

    Z internetem też jest wszystko ok.
  • Poziom 16  
    safbot1st napisał:
    Zamieść wynik speedtest.pl. Może po prostu internet masz zbyt "rwący" / powolny.

    Nie no kolego tutaj to już odleciałeś :D

    Proponuję reinstalację systemu na próbę albo spróbowanie więcej przeglądarek, nie tylko Chrome i Opera.
  • Poziom 43  
    bt04jugok napisał:
    Proponuję reinstalację systemu

    To ja odleciałem? Format C; - złoty środek na wszystko, a proponowałem:
    safbot1st napisał:
    Napisz, czy problem występuje pod bootowalnym linuxem.

    @nicnierobie96 Proszę podać.
    Dowolny bootowalny linux, nagrany np. Rufusem na pena USB zapewni diagnozę bez format C:, :
    https://linuxiarze.pl/download_puppy/
    nicnierobie96 napisał:
    Tak, Sprawdzałem na Operze i Chrome.

    Tylko? To jest ta sama architektura. Myślałem, że na Firefoxie sprawdzałeś.
    Na Firefoxie sprawdź i linuxie.
    Zamieść SMART z CDI.
  • Poziom 16  
    Rwący lub powolny internet przyczyną braku pokrycia wizji z fonią to zapewne przyczyna bardziej prawdopodobna od jakiegoś błędu systemowego, którego de facto najszybciej pozbyłby się robiąc reinstal niż szukać godzinami przyczyny z wątpliwym sukcesem :-D o innych przeglądarkach miał już powiedziane.
  • Poziom 43  
    bt04jugok napisał:
    pozbyłby się robiąc reinstal

    Punkt przywracania.EDIT
    Użyj @nicnierobie96.
    Jak masz.
    Zamieść logi FRST:
    https://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/
    Użyj CCleaner, wyczyść cache przeglądarki, ewentualnie użyj Chrome Uninstaller.

    Zakładam, że na FF nie będzie lagu.
    ps.Napisz jakiego używasz AdBlocka, wyłącz Rozszerzenia. Utwórz nowy profil w Chome.

    Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

    Z tego, co czytam bardziej dotyczy Chrome:
    https://www.giantbomb.com/forums/bug-reportin...s-desync-after-watching-for-a-while--1775299/
    A sprawdź jeszcze prawym myszy na video, czy to na 100% flashem odtwarzasz, bo słyszałem, że YT odchodzi od niego.
    Są dodatki do przeglądarek, które umożliwiają wybór między flash i html5. Sprawdź.
  • Poziom 3  
    Adblock nie ma nic do rzeczy ponieważ mam go tylko na Operze, problem występuje też na Chrome bez adblocka.

    90% czasu oglądam Twitch a nie YT. Twitch używa HTML5, nie jest to raczej problem z FLASH.

    PC jest nowy (2 msc), ale i tak zrobiłem od nowa instalację systemu z formatem kilka dni temu. Miałem wrażenie że jest ok przez kilka dni. Ale teraz znowu opóźnia mi się obraz > najpierw słyszę, później widzę.

    Ze względu na to że system był świeżo instalowany chyba nie ma sensu ścigać CCleanera/usuwać cache przeglądarki itp ?

    Dodano po 2 [minuty]:

    EDIT:

    Monitor też jest nowy, używam kabla HDMI dołączonego do monitora. Czy to może być problem z kablem?
    Nie mam aktualnie możliwości sprawdzenia na innym.

    Dodano po 4 [minuty]:

    EDIT 2:
    Jakie dokładnie skany mam wrzucić?
    - FRST
    - Addition
    - Shortcot
    Który/które ?

    Dodano po 6 [minuty]:

    EDIT: 3

    Chce tylko dodać że ten opóźniony obraz nie występuje od razu, tylko z czasem, dopiero po 5-15 minutach widoczne jest opóźnienie obrazu względem dźwięku.
  • Poziom 43  
    bt04jugok napisał:
    Rwący lub powolny internet przyczyną braku pokrycia wizji z fonią to zapewne przyczyna bardziej prawdopodobna od jakiegoś błędu systemowego

    Zwrócono mi uwagę, a znów nie jestem pewien, czy to nie wina samego internetu.
    Wykonaj w CMD:
    ping 8.8.8.8 -t
    ,a obok
    ping (IP Twego routera) -t
    Zobacz, czy nie "zrywa", czy są przerwy w odbiorze lub długie czasy dostępu.
    Sam fakt, że test wyszedł w normie, nie znaczy, że internet masz "stabilny".
    Fajnie jakbyś sprawdził np. na wi-fi sąsiada / kolegi.

    Teorię błędu systemowego, sterowników i wirusów obaliłeś robiąc format,
    dlatego niepotrzebne FRST, CCleaner.

    Nic nie napisałeś o Firefoxie, nie odpaliłeś bootowalnego linuxa.
    Nie takiej odpowiedzi się spodziewałem.
    Jeśli nie będziesz chciał pomóc sobie, my tym bardziej nie pomożemy.
  • Poziom 3  
    bootowalny linux? Jestem zwyczajnym użytkownikiem a nie informatykiem.
    Czy może to być wina kabla HDMI?

    Sprawdziłem właśnie w CMD pingi i jest wszystko ok.
    Nie wiem gdzie może leżeć problem.

    Dodano po 4 [minuty]:

    EDIT:

    Teraz oglądam Twitcha od godziny i chyba nie mam tego problemu, wydaje mi się żę opóźnienie jeżeli jest to leciutkie.

    Tak więc chyba nie zawsze problem jest "poważny" / nasilający się