Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] LCD Manta LED4004 - TV nie włącza się

janomo 02 Dec 2017 12:09 2805 5
  • #1
    janomo
    Level 24  
    Witam.
    Manta LED4004, main: CV9203H-A42.
    TV nie włącza się, czasem potrafi zaświecić się czerwona dioda, zdarza się mu też - ale bardzo rzadko - że wystartuje.
    Problemem NIE jest tu pamięć i jej zawartość, podmieniałem, bez efektu.
    Problemem jest napięcie zasilania procesora tworzone przez U4 na cewce L2.
    Podpierając się tym tematem https://www./rtvforum/viewtopic.php?p=16352041#16352041 doszedłem, że napięcie na cewce L2 nie pojawia się. Gdy podgrzeję U4 napięcie pojawia się i TV działa.
    Mam takie pytania: czy gdzieś w Polsce można taki układ kupić? Czy na cewce L2 musi być napięcie 1,05V, nie może być 1,2V? Gdy mierzę to napięcie i podgrzewam/chłodzę U4 to napięcie potrafi zmieniać się od 1,05V do 1,15V. Chciałbym po prostu ewentualnie zastąpić ten układ U4, zastępując go jakimś zewnętrznym układzikiem, ale napięcie 1,05V ciężko uzyskać, z 1,2V nie było by problemu.
    Acha, u mnie układ U4 ma symbol WB6AK.

    Dziwne. Podałem na L2 1,05V ale TV nie zaczął startować poprawnie, a na podgrzewanie okolicy układu U4 jest reakcja.
    Może ktoś coś podpowie?
  • #2
    maryann
    Level 37  
    Po prostu przelutuj okolice albo użyj przetworniczki np. na MP1584 ; często pracuje od 0,8V.
  • #3
    janomo
    Level 24  
    Klient wycofał się z naprawy.
  • #6
    janomo
    Level 24  
    Niestety TV nie naprawiony. Klient nie zdecydował się na wymianę całej płyty głównej.