]Witam
Mam problem z konstrukcją sztucznego obciążenia opartą na tranzystorze IGBT.
Obciążenie zbudowane według schematu ze strony mdiy.pl z drobnymi zmianami:
-jeden tranzystor wykonawczy (2MBI200SK-060-01)
-rezystor na bazie 47Ω 2W
-rezystor pomiarowy 31mΩ
-tranzystory T1 i T2 zmienione na TIP41 i TIP42
-zasilanie 15V
Wszystko działa pięknie, dopóki obciążany jest zasilacz liniowy (lub akumulator). Problem pojawia się przy próbach z zasilaczami impulsowymi. Prąd da się regulować do pewnej wartości, po której przekroczeniu lawinowo rośnie. Zmiany kondensatora między wejściami wzmacniacza na niewiele się zdają (aktualnie największy z testowanych - 100nF).
Problem jest o tyle poważny, że układ docelowo ma obciążać silnik prądu stałego działający jako prądnica. Podczas testów uszkodziłem już jeden tranzystor. Na tą chwilę do głowy przychodzi mi jedynie dodanie pojemności równolegle do obciążenia. Będę musiał też dodać diodę zenera na około 15V pomiędzy bramę, a emiter - chociaż to nie uchroni układu przed wzbudzaniem.
Ma ktoś pomysł jak układ poprawić, co zmienić?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Mam problem z konstrukcją sztucznego obciążenia opartą na tranzystorze IGBT.
Obciążenie zbudowane według schematu ze strony mdiy.pl z drobnymi zmianami:
-jeden tranzystor wykonawczy (2MBI200SK-060-01)
-rezystor na bazie 47Ω 2W
-rezystor pomiarowy 31mΩ
-tranzystory T1 i T2 zmienione na TIP41 i TIP42
-zasilanie 15V
Wszystko działa pięknie, dopóki obciążany jest zasilacz liniowy (lub akumulator). Problem pojawia się przy próbach z zasilaczami impulsowymi. Prąd da się regulować do pewnej wartości, po której przekroczeniu lawinowo rośnie. Zmiany kondensatora między wejściami wzmacniacza na niewiele się zdają (aktualnie największy z testowanych - 100nF).
Problem jest o tyle poważny, że układ docelowo ma obciążać silnik prądu stałego działający jako prądnica. Podczas testów uszkodziłem już jeden tranzystor. Na tą chwilę do głowy przychodzi mi jedynie dodanie pojemności równolegle do obciążenia. Będę musiał też dodać diodę zenera na około 15V pomiędzy bramę, a emiter - chociaż to nie uchroni układu przed wzbudzaniem.
Ma ktoś pomysł jak układ poprawić, co zmienić?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc