Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lenovo G580, Win8 - Win8 nie bootuje po instalacji Mint 18.3. File: \Boot\BCD

safbot1st 02 Dec 2017 23:15 3345 16
Optex
    safbot1st
    Level 43  
    Doigrałem się,

EDIT Podaję zaległe info: Problem dotyczy Windows 8 64bit + Mint 18.3 również 64bit, HDD=GPT, bootowanie CSM i UEFI, oraz jak się później okaże Secure Boot = ON i OFF:
    Mimo iż w Mint 18.3 Cinnamon nie działa zupełnie scroll w touchpadzie (mam nadzieję, że do czasu - na tym lenovo) zdecydowałem się sprawdzić jak zadziała z dysku.
    Przy instalacji zdziwiło mnie, że aż 4 partycje muszę przygotować:
    EFI boot
    bios grub
    swap
    / (root)

Na dysku były już
    C: system ntfs
    D: lenovo ntfs
    F: foto ntfs

dodatkowo ukryta X: recovery i partycja EFI boot 1000MB fat32 (może jeszcze jakaś 1MB na początku).

Ze zmniejszonej F: wydzieliłem 1GB na swap, 10GB na linux i 200MB na bios_GRUB.
    Partycję GRUB przygotowałem, bo instalator pisał mi coś takiego:
    Lenovo G580, Win8 - Win8 nie bootuje po instalacji Mint 18.3. File: \Boot\BCD
    uspokoiło mnie to ostatnie zdanie i zapewne tu popełniłem błąd - partycję EFI windowsa oflagowałem jako efi boot partition. Teraz widzę, że miałem ją utworzyć nową (?).

Po instalacji obydwa dolne wpisy w GRUB (Windows Recovery Envinroment sda3 (X:) i Windows 8 loader sda5 (C:)) dają takie coś:

Jedynie litera jest e zamiast f. Czyli rozumiem, że uszkodziłem bootloader windowsa.
    I już znacznie ostrożniej zacząłem się zastanawiać jak poprawić ten dual boot.
    Niestety nijak nie byłem w stanie przywrócić tego bootowania, więc nagrałem instalację W8 (co ciekawe nazywa są ona 8.1, a przy boot`cie widać już tylko 8 <iso z wersją 8 było niedostępne, widać tak ma być>).
    Jakkolwiek, udało się dotrzeć do konsoli odzyskiwania, gdzie wykonałem:
    bootrec /fixmbr √ sukces
    bootsect /nt60 all /force √ sukces - znaleziono co najmniej 1 system windows
    attrib -h -s C:\boot\BCD √ sukces
    del C:\boot\BCD √ sukces
    bootrec /rebuildbcd - × error: Widać tylko [1] C:\Windows, wpisuję Y(Yes), ale niestety jest komunikat o zablokowanej partycji.

Żadne inne narzędzia naprawy z menu recovery nie działają, w tym przywracanie z punktu przywracania, natomiast automatyczna naprawa wyświetla coś podobnego, co rebuildbcd - partycja posiada niewłaściwy system plików lub jest zablokowana (jakoś tak).

Oczywiście Mint po ww. operacjach również nie ma jak zbootować = laptop jest zupełnie bezużyteczny...

Co wyczytałem w sieci, to po naprawie loadera W8 można np. za pomocą EasyBDC dodać z powrotem linux do boot menu (?, gruba?).
    I takim to "kalekim" sposobem osiągnąć upragniony dual-boot.
    Niestety poległem już na naprawie bootowania W8.

Proszę teraz o reprymendę i wytknięcie błędów. Starałem się nie popsuć tego bardziej niż jest, dlatego nie ruszałem zbytnio jak tylko zorientowałem się w jak głebokiej jestem d.....
    Do owego lenovo mam ograniczony dostęp - właściciel korzysta z Mint odpalonego przez USB 3.0 (dlatego działa w miarę ok), jednak nocną porą lub rankiem mogę wygenerować więcej info.

Co znalazłem aktualnie, to porada, aby ustawić partycję C: jako aktywną (czego nie próbowałem),
    co ma ponoć "obudzić" automatyczną naprawę bootowania:
    Są i bardziej drastyczne:
    1). Zacząć nową instalację i przerwać w pkt1, po czym naprawa ma zacząć działać.
    2). Postawić obok kolejny W8 i usunąć, po czym naprawa ma zacząć działać.
    (Temat dot. innego błędu):
    https://social.technet.microsoft.com/Forums/w...-element-not-found-error?forum=w7itproinstall

Nie ma nic ważnego na tym windowsie może prócz Photoshopa, czego nie dawałby Mint. I tak tego W8 używano z przymusu, bo taki był przy kupnie, jednak udało mi się go ładnie wykastrować, przyspieszyć, wyłączyć "przeszkadzajki" dlatego wolałbym nie przywracać oprogramowania układowego.

ps.Tak, wiem, przydał by się screen z obecnym partycjonowaniem i flagami - jak tylko dostanę w ręce ów laptop.EDIT Partycjonowanie z Gparted:
    To samo dotyczy grub.cfg - zamieszczę zawartość.EDIT: Partycja bios_grub juz rozwalona przez windows recovery (jak to ugryzc?).
    ps2. W sumie zdziwiłem się, w połowie installu Mint, że mam wszystkie partycje windowsa (prócz EFI) NTFS. W BIOS przywitało mnie Legacy Mode, a byłem pewien, że jest GPT i UEFI boot, ale powyższe raczej nie rzutuje na problem.
    EDIT: ps3. Co jeszcze zauważyłem, ale do końca nie sprawdziłem, to brak dostępu do partycji NTFS z pod linuxa(error=uszkodzony system plików), ale zarówno fsck, jak i chkdsk nie wykrywają żadnych błędów (zaczynam się załamywać). ;)
  • Optex
  • Helpful post
    310artur
    Level 43  
    Na czas instalacji innego systemu najlepiej ukryć i zblokować wszystkie partycje windowsa. Po instalacji odblokować i w grabie dodać windowsa do listy bootowania. To taki patent z sieci - pozwala dodać do gruba kilka windowsów.
    Zacznij od ustawienia aktywnej partycji na te małą windowsa. To z niej rusza.
    safbot1st
    Level 43  
    310artur wrote:
    Po instalacji odblokować i w grabie dodać windowsa do listy bootowania.

Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem, jednak opcja Erase disk i czerwone "Warning" przestrasza:
    Na pewno nie chciałbym zrobić "Erase disk" ;) ewentualnie "format partition"-EXT4...
    O Wubi też minimalnie za późno się dowiedziałem. Dobre to, czy e-e?
  • Helpful post
    310artur
    Level 43  
    Tu pewnie problem jest taki że to laptop. Ta partycja recovery miesza. Pojęcia nie mam jak wygląda metoda rozruchu w tym układzie. Niby masz rozruch windowsa jako jedynego systemu ale masz też możliwość rozruchu z recovery zawsze. Gdzie windows trzyma te wpisy nie wiem ale pewnie linuks je popsuł.
  • Optex
    safbot1st
    Level 43  
    Nie można C: ustawić jako aktywnej - "not a fixed MBR disk", a to dlatego, że odkryłem w DISKPART, przez LIST DISK, że ten HDD jest GPT (gwiazdka * w ostatniej kolumnie).

Szukając już z wiedzą, że mam GPT (mądry Polak...) przydzieliłem literę partycji EPS
    assign letter=Z:
    i dostałem się do Z:\EFI\Microsoft\Boot\
    Wpisałem: bcdboot c:\Windows /l en-us /s Z: /f All
    Otrzymałem: Boot files successfully created.

System W8 uruchamia się. ;D :D :D
  • Helpful post
    WojtasJD
    Level 43  
    Prawdopodobnie instalacja Mint (nie napisane jaka architektura) została wystartowana w trybie Legacy a (jak widać) Windows jest zainstalowany w trybie UEFI.
    Świadczy o tym utworzenie BIOS Boot Partition - czyli tej małej z flagą bios_grub

Przy instalacji w trybie UEFI obok Windowsa powinieneś wybrać arch. 64-bit i instalować w tym samym trybie. Wtedy bootloader jak GRUB powinien zostać umieszczony na ESP (masz tam sporo wolnego miejsca).
    Oprócz partycji "/" i SWAP można - wedle uznania - dać oddzielną na "/home"

Tryb startu możesz sprawdzić z terminala:
    [ -d /sys/firmware/efi ] && echo UEFI || echo BIOS

W ustawieniach Setup Lenovo przywróć tryb startu w trybie UEFI i po wystartowaniu z nośnika instalacyjnego Mint napraw jego rozruch na dysku (no chyba, że chcesz od nowa instalować...):
    https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

Po poprawkach małą partycję z flagą bios_grub wywal i rozszerz poprzedzającą.

310artur wrote:
    najlepiej ukryć i zblokować wszystkie partycje windowsa
    Jestem strasznie ciekawy jak to zrobić - rozwiń...
    310artur wrote:
    Zacznij od ustawienia aktywnej partycji na te małą windowsa.
    Tu też jestem ciekawy jak chcesz aktywować ESP.
    safbot1st
    Level 43  
    @WojtasJD Rewelacja. Dziękuję i kłaniam się nisko.
    Myślę, że po takim wyjaśnieniu dalej pójdzie jak po maśle.
    Pozdrawiam i rano potwierdzę, że jest "pięknie".

Dodano po 9 [godziny] 4 [minuty]:

Witam po nocnych walkach. UEFI-BIOS przełączony w tryb UEFI (komenda pod linuxem zwraca: UEFI). Zainstalowałem wersję MATE 18.3 (jako stabilniejszą) właśnie w trybie UEFI. Grub tym razem został zainstalowany na partycji ESP. W UEFI-BIOS pojawiła się pozycja do bootowania "ubuntu". Są jakby 2 pozycje bootowania w trybie UEFI - "ubuntu" i "Windows Boot Loader [nazwaHDD]" - o tym później...
    Po wybraniu "ubuntu" niestety w GRUB pozycja "Windows 8 loader (sda2=tym razem prawidłowo ścieżka do partycji ESP)" znowu nie włącza windows. Tym razem czarny ekran.
    ALE, ALE, po przestawieniu w UEFI-BIOS na bootowanie z "ubuntu" na "HDD" dziarsko odpala się W8. Tylko dla "lejka", dla którego robię ten PC, to mega-niewygodne przełączanie (za pomocą UEFI-BIOS). :(
    Teraz potrzebuję zrobić tak, aby (wiadomo) z GRUB wybierać z tych 2 OS... :(
    Finalnie: mam zalecony przez kolegę szanownego @WojtasJD Boot Repair, który po wybraniu opcji naprawy wyświetla:
    To na razie nic nie będę robić, tylko czekam grzecznie na poradę...

Dodano po 21 [minuty]:

Długo nie wytrzymałem. Wyłączyłem Secure Boot w UEFI-BIOS. Komunikat zniknął.
    Boot Repair odbudowuje GRUB i pyta: To zainstaluje pakiety [pastebinit]. Czy chcesz kontynuować?

Dodano po 33 [minuty]:

Proszę Państwa - "kaleki" Sukces! Boot Repair odnalazł wpisy i "namnożył" pozycji w GRUB:
    1)Linux Mint 18.3 - bootuje linux
    2)Advanced options - Linux Mint 18.3
    3)Windows UEFI recovery bootmgfw.efi - czarny ekran
    4)Windows Boot UEFI recovery - czarny ekran
    5)EFI/ubuntu/mmx64.efi - ?
    6)Windows UEFI recovery bootmgfw.efi sda3 - DZIAŁA WINDOWS 8 ! ! ! ;)
    7)Windows UEFI recovery sda3 - DZIAŁA WINDOWS 8 ! ! ! ;)
    8)Windows Boot Manager UEFI recovery bkpbootx64.efi - ?
    9)Windows Boot Manager (on /dev/sda2) - czarny ekran + zawieszka bez opcji wyjścia klawiszem ESC

Co ciekawe po włączaniu tych pozycji przestał na chwilę działać touchpad w linuxie, ale już ok.

Na pewnym forum znalazłem poradę aby pod W8 wpisać w konsolę (coś w stylu):
    bcdedit /set {bootmgr} path\EFI...\grub*.efi
    To miałoby dodać linux (grub?) do boot menu windows? (to miałbym z paręnaście opcji uruchamiania OS, a potrzebuję... dwie) ;)

Na razie nic nie ruszam już i zajmę się czymś... normalnym ;) A na koniec, proszę, napiszcie mi, czy doradzacie Grub Customizer i jak zrobić w przyszłości porządek z tym "kwitnącym" bootwaniem...
    ps. Ogólnie pod puppy linux mam pełną edycję menu menu.lst,a w nowych ubuntu edycja zablokowana i przy każdym bootwaniu jest grub.cfg nadpisywany. W skrócie - potrzebuję się podlizać i wrzucić jakiś ładny splash.
    Tymczasem fajnie byłoby chociaż pozmieniać tytuły wpisów, żebym pamiętał, co włącza jaki OS ;), a co rozwala system ;D
    Coś mnie podkusiło i znów włączyłem Secure Boot jednak okazało się, że nie mam przywileju dual boot`a w tym trybie.
    Okazało się, że po przełączeniu Secure Boot pozycje GRUB z sda3 z powrotem zaczęły włączać W8.
    Grub Customizer nie jest idealny jak wiele programów pod linux, ale kolejność zmieniona, jest i ładny splash.

Pozdrawiam, i pięknie dziękuję jeszcze raz serdecznie @310artur i @WojtasJD.
    WojtasJD
    Level 43  
    Dzięki za odblokowanie.

Po pierwsze to w internecie jest masa głupot i nie powinno się wpisywać "na pałę" czegoś przez kogoś bo można bardziej namotać.

W takich Lenovo na fabryczne partycje Recovery składają się dwie sztuki, ogólnikowo:
    - [LRS_ESP] - z niej uruchamia się środowisko WinRE po wybraniu System recovery po naciśnięciu NOVO
    - [PBR_DRV] - na niej siedzi m.in. obraz systemu

IMO nie powinno się ich 'mieszać' do procesu startu zainstalowanych systemów - a z tego co napisałeś part. z [LRS_ESP] czyli tutaj /dev/sda3 uruchamia Windows natomiast po wybraniu Windows Boot Manager (on /dev/sda2) jest zawieszka.

Sprawdź sobie czy uruchomi się OKR z przycisku NOVO

Sprawdź pod W8 w Zarządzanie dyskami, która partycja ma w kolumnie |Stan| "Partycja systemowa EFI"; co wyjdzie w wierszu polecenia uruchomionym jako administrator:
    bcdedit /enum bootmgr
    REAgentC /info

Tak, w Grub Customizer możesz powywalać nadmiar wpisów, zmienić nazwy, po doinstalowaniu wybrać "temat" GRUBa itd.
    https://www.gnome-look.org/browse/cat/109/
  • Helpful post
    310artur
    Level 43  
    WojtasJD wrote:
    jak chcesz aktywować ESP

No i tu mnie masz. Obca mi nowoczesna technologia. Utknąłem z BIOSem i na razie dobrze mi z tym.
    Co do systemów. To na bank dotyczyło starego MBR. Instalowało się kolejne windowsy i ukrywało partycje z nim. Kolejny windows ignorował system na ukrytej partycji i oczywiście nadpisywał MBR. Na koniec instalowało się linuksa i dodawało windowsy do GRUB, wiele z Linuxami nie pracowałem więc dokładnie jak to było nie powiem jednak już sam ten temat pokazuje że powinno się udać. Niestety nie potrafię już wygooglać tego opisu a więcej nie pamiętam. Ideą tego zabiegu było korzystanie wyłącznie z GRUB. Metoda z instalowaniem windowsów od najstarszego do najnowszego i linuksa na koniec ma ten feler że w GRUB do wyboru mamy linuksa i listę rozruchową windowsów więc żeby odpalić system windows przechodzimy przez dwie listy wyboru z czego jedna jest windowsowa więc niezbyt "ładna".
    safbot1st
    Level 43  
    Może ciutkę za wcześnie zamknąłem. Wychodzi na to, że problemy w temacie głównie były wywołane włączonym Secure Boot. Po wyłączeniu SB muszę jeszcze raz sprawdzić bootowanie sda2.
    Z tego, co "dusiłem" nie odpala się OKR, z guzika "OKR" (kiedyś NOVO), ale to raczej z tego powodu, że trzeba je zainstalować, czego nie robiłem (?). Przy starcie i ogólnie - zero reakcji.
    Patrzę na to moje partycjonowanie i coś mi się ciągle nie zgadza.
    Flagi boot i esp są na sda2, a bootowanie (wg. grub) z sda3.
    Partycjonowanie z WIN8 zamieszczę jak znów siądę do tego G580.
    ps. Ogólnie dziwna sprawa - po dopaleniu pierwszy raz W8 po pierwszej instalacji Mint windows przeprowadzał naprawianie systemu plików na partycjach NTFS, nawet tych nie ruszanych podczas procesu. I coś się długo "rozpędza" WIN8 przy bootowaniu po przełączeniu linuxa.
    ps2. Mam też pytania poboczne. Np. udało mi się dostać na pulpit W8 przez Mint atrybutem linii komend "ro" - w read only.
    Jest jakiś sprytny sposób na dostęp do starego pulpitu przez linux?
    Druga sprawa - "kastrowanie" Mint -> Wstyd się przyznać, ale W8 odpala się szybciej niż Mint (dzięki mojej "kastracji" m.in crapware). Czy są jakieś działania typowe, które można wykonać w Mint, aby przyspieszyć boot i odgracić OS? Wiem, że pozbędę się paru rzeczy z uruchamiania i części software "podmiotów trzecich", ale chodzi mi o wszelkie "sztuczki".
    ps3. Użytkownik "laicki" stwierdził, że czuje wyraźnie przyspieszenie (głównie fejsbooka ;) ). Dodatkowo zainstalowałem Chromium, ale coś długo zajmuje mu startowanie.

Dodano po 11 [godziny] 31 [minuty]:

Aktualne moje partycjonowanie:
    Info:

Dodano po 5 [minuty]:

Po wpisaniu samego bcdedit też tylko "The boot configuration data store could not be opened...". ?
  • Helpful post
    WojtasJD
    Level 43  
    Z przyciskiem Novo (tak to w instrukcjach G580 nazywają) to chodziło o wciśnięcie przy wyłączonym laptopie i wybranie System recovery.
    Naciskanie przy uruchomionym W8 powinno wywołać programik OKR - no chyba, że nie jest zainstalowany...

Co do Zarządzania dyskami to ostatnia partycja z [PBR_DRV] nie powinna być OEM :roll: , ta mała też nie wiadomo czy ma prawidłowy identyfikator.
    Tutaj podkradłem obrazek z innego tematu z nowym G580 dla porównania:

Było sporo wątków z uszkadzaniem przez EaseUs PM startu OKR po podziale dysku - a tu było jakieś dzielenie pod kątem woluminu [IV_FOTO]. Może dlatego nie działa.
    Możesz załączyć BootInfoScript z Boot Repair (bez naprawiania, tylko log).

Prawdopodobnie nie możesz się dostać spod Mint do wol. [Windows8_OS] w trybie RW przez aktywne Windowsowe 'Szybkie uruchamianie' - można zrobić test:
    - W8 uruchomić ponownie i uruchomić Mint
    - W8 zamknąć, włączyć laptopa i wybrać Mint
    Szybki start przestaje działać po ponownym uruchomieniu więc wtedy nie powinno być problemu z zapisem na wolumin spod Mint.
    Można rozważyć wyłączenie szybkiego uruchamiania (wtedy Mint będzie miał równe szanse :)) czy nawet hibernację jak właściciel nie używa.

Co z brakiem dostępu do BCD to spróbuj z bcdboot po nadaniu litery drugiej partycji spod DISKPART:
    DISKPART> sel disk 0
    DISKPART> sel part 2
    DISKPART> assign letter=S
    DISKPART> exit
    bcdboot %WinDir% /l pl-PL /s S: /f UEFI
    REAgentC /disable && REAgentC /enable
    i test po restarcie.
    safbot1st
    Level 43  
    Mam to z poziomu płyty recovery wykonać?:

Ja ciągle nie rozumiem dlaczego mam 4 pozycje w BIOS do wyboru?
    2x ubuntu (w tym raz przez duże U, a raz przez małe.
    2x Windows Boot Loader na HDD - identyczne.

Zaznaczam, że od zawsze był jeden.

Ogólnie prawie mnie powieszono za ..... dzisiaj: Windows przestał się włączać.

Po przełączeniu w BIOS na Windows Boot Loader na HDD normalnie zaczął bootować.
    Do dzisiaj. Dodatkowo przeprowadzał długotrwałe "sprawdzanie dysku F: " (tego uciętego).
    Dzięki temu odkryłem, że mam właśnie włączony fast boot w Windowsie.
    Po wyłączeniu i resecie coś się jakby "odkorkowało" i nie ma już sprawdzania F:.
    Nawet po włączeniu fast boot.
    No to zobaczę, czy po włączeniu GRUB`a coś się zmieni...

Dodano po 42 [minuty]:

EDIT Fałszywy alarm. User laicki coś robił z zasilaniem i zresetował BIOS?
    Po przestawieniu na legacy wszystko wróciło do normy.

Dodano po 3 [godziny] 56 [minuty]:

safbot1st wrote:
    Ja ciągle nie rozumiem dlaczego mam 4 pozycje w BIOS do wyboru?

Z tego, co tu czytam, to są jakieś "rekordy" zapisywane w UEFI NVRAM. To ci dopiero:
    https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    sekcja "UEFI menu cleanup".

Dodano po 13 [minuty]:

Z tego co czytam, mogę każdą starą dystrybucję linux zainstalować, ale w trybie legacy? To ważne dla mnie, bo zamierzam zmienić na coś szybszego.
    Może mint 17.2 a może Puppy Xenial... ?
    W Secure Boot nawet można zainstalować linux z podpisanym kernelem, GRUB i shim(?).
    Dalej znalazłem info o swoich fałszywych krokach z dzisiaj:
    Systems need Windows fast start up (hibernation) and UEFI/BIOS fast boot or quick boot UEFI settings turned off.
  • Helpful post
    WojtasJD
    Level 43  
    Nie trzeba z płyty. Ten wiersz polecenia to chyba nie był jako administrator uruchomiony (przy uruch. jako administrator zazwyczaj w pasku tytułu okna jest: Administrator:...)

Pod Windows do pokazania wpisów w NVRAM jest:
    bcdedit /enum firmware
    i pewnie wyjdzie, że:
    ubuntu -> .../shimx64.efi (Secure Boot)
    Ubuntu -> .../grubx64.efi

J.w. sugerowałem możliwe, że jest namotane na [LRS_ESP] i od niej pochodzi kolejny wpis ładujący Windows Boot Manager; nie ma loga BootInfoScript więc zgaduję.
    safbot1st
    Level 43  
    Dzisiaj wziąłem się znów za to. Niestety ciągle jestem w lesie:
    Nie da się przydzielić litery partycjom OEM (part 1,3). Nie działa bcdedit.
    Może jednak z pena z installką W8 spróbować?
    (chwilowo nie mogę przygotować, bo leczę MHDD 99 pending sectors na moim jedynym prywatnym HDD).
    Zadziwiające, ale dostęp do PBR_DRV i LRS_ESP jest z pod linuxa (jakoś mi umknęło)
    co więcej, widzę, że jest OKR!:
    Lenovo G580, Win8 - Win8 nie bootuje po instalacji Mint 18.3. File: \Boot\BCDLenovo G580, Win8 - Win8 nie bootuje po instalacji Mint 18.3. File: \Boot\BCDLenovo G580, Win8 - Win8 nie bootuje po instalacji Mint 18.3. File: \Boot\BCD
    Cóż, będę próbował z pod CMD z bootowalnego recovery na USB.

Dodano po 4 [godziny] 50 [minuty]:

WojtasJD wrote:
    ubuntu -> .../shimx64.efi (Secure Boot)
    Ubuntu -> .../grubx64.efi

Mogę podać, co gdzie mam. Takie pliki są w katalogu Boot bodajże.
    safbot1st
    Level 43  
    OK. Próbuję z USB instalacyjnego (przepraszam, że celowo nie używam opcji zmień, ale punktów nie nabijam, a chcę aby się odcięło od tego, co powyżej):
    WojtasJD wrote:
    Co z brakiem dostępu do BCD to spróbuj z bcdboot po nadaniu litery drugiej partycji spod DISKPART:
    DISKPART> sel disk 0
    DISKPART> sel part 2
    DISKPART> assign letter=S
    DISKPART> exit
    bcdboot %WinDir% /l pl-PL /s S: /f UEFI
    REAgentC /disable && REAgentC /enable
    i test po restarcie.

Otrzymuję jak w zwykłym CMD: "Failure when attempting to copy boot files".
    Po wpisaniu S: mam "Wolumin nie zawiera rozpoznawalnego systemu plików. Sprawdź, czy nie jest uszkodzony itp. bla, bla"...
    Jakie kolejne działania @WojtasJD ?
    safbot1st
    Level 43  
    Pora zamknąć ten bałagan. W duużym skrócie - rzeczywiście, co napisał @WojtasJD wszystko okazało się prawdą.
    Ja się okazałem betonem, bo dopiero teraz to poukładałem w głowie:
    W trybie UEFI + SecureBoot, działa tylko wpis Windows Boot Manager z Partycji ESP(3) = bootmgfw.efi:
    W trybie UEFI bez SecureBoot działa wpis ubuntu z małej litery. Partycja 2 (nieznana) :D = shimx64.efi
    W CSM działa wpis Ubuntu z dużej i wpis Windows Boot Manager dla trybu CSM, który zrobił się jak widać pod linuxem (opis na dole) Partycja 2 (nieznana) = grubx64.efi i bootmgfw.efi.
    Lenovo G580, Win8 - Win8 nie bootuje po instalacji Mint 18.3. File: \Boot\BCD Lenovo G580, Win8 - Win8 nie bootuje po instalacji Mint 18.3. File: \Boot\BCD Lenovo G580, Win8 - Win8 nie bootuje po instalacji Mint 18.3. File: \Boot\BCD
    Cała tajemnica.

Dochodzenie wykonałem za pomocą Hasleo EasyUEFI. Program niedoskonały. Są lagi. "Krzaczy" się.
    Wydaje mi się, że to on właśnie zablokował dostęp do BCD.
    Ogólnie natchnął mnie do powrotu tu @dt1 swoją reprymendą:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18631964#18631964

Na koniec (wiem, ciężko się przebić przez ten temat ;) ) ciekawostka!
    Klawisz NOVO rzeczywiście działa po wyłączeniu PC (trzeba patrzeć na te mikroskopijne diody, bo jak za wcześnie wciskałem to jeszcze się laptop nie wyłączył do końca).
    Wywołuje on menu z posta #8.
    A później to już tylko kosmos. Mianowicie po 1 uruchomieniu guzikiem NOVO w Hasleo pojawia się rekord "Lenovo Recovery System"
    To sobie za pomocą Hasleo tam dodałem ścieżkę do linuxa. Efekt?
    Powstaje nowy wpis. Prawidłowy.
    To ja im kolejność zmieniam.
    Nic. Włącza się windows normalnie.
    A na koniec (jak już wpisy były poprawione na bootmgLrs.efi (jakoś tak)) to nagle BACH, przez guzik NOVO nagle bootuje do linuxa!
    Wydaje się, że rekordy Lenovo... i Windows Boot... będą się same "odradzać" niezależnie jak bardzo popsuje się rozruch. Tajemnicze!!!
    Chyba nie pojmę jak działają te rekordy w NVRAM do UEFI dopóki nie dostanę w ręce EFIShell.
    DZIĘKUJĘ SERDECZNIE @WojtasJD, za porady i że wytrzymałeś ze mną w tym bałaganie. Jak coś się pojawi, to już w nowym temacie.
    <nareszcie koniec!>
    safbot1st
    Level 43  
    Pora zamknąć ten bałagan. W duużym skrócie - rzeczywiście, co napisał @WojtasJD wszystko okazało się prawdą.
    Ja się okazałem betonem, bo dopiero teraz to poukładałem w głowie:
    W trybie UEFI + SecureBoot, działa tylko wpis Windows Boot Manager z Partycji ESP(3) = bootmgfw.efi:
    W trybie UEFI bez SecureBoot działa wpis ubuntu z małej litery. Partycja 2 (nieznana) :D = shimx64.efi
    W CSM działa wpis Ubuntu z dużej i wpis Windows Boot Manager dla trybu CSM, który zrobił się jak widać pod linuxem (opis na dole) Partycja 2 (nieznana) = grubx64.efi i bootmgfw.efi.
    Lenovo G580, Win8 - Win8 nie bootuje po instalacji Mint 18.3. File: \Boot\BCD Lenovo G580, Win8 - Win8 nie bootuje po instalacji Mint 18.3. File: \Boot\BCD Lenovo G580, Win8 - Win8 nie bootuje po instalacji Mint 18.3. File: \Boot\BCD
    Cała tajemnica.

Dochodzenie wykonałem za pomocą Hasleo EasyUEFI. Program niedoskonały. Są lagi. "Krzaczy" się.
    Wydaje mi się, że to on właśnie zablokował dostęp do BCD.
    Ogólnie natchnął mnie do powrotu tu @dt1 swoją reprymendą:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18631964#18631964

Na koniec (wiem, ciężko się przebić przez ten temat ;) ) ciekawostka!
    Klawisz NOVO rzeczywiście działa po wyłączeniu PC (trzeba patrzeć na te mikroskopijne diody, bo jak za wcześnie wciskałem to jeszcze się laptop nie wyłączył do końca).
    Wywołuje on menu z posta #8.
    A później to już tylko kosmos. Mianowicie po 1 uruchomieniu guzikiem NOVO w Hasleo pojawia się rekord "Lenovo Recovery System"
    To sobie za pomocą Hasleo tam dodałem ścieżkę do linuxa. Efekt?
    Powstaje nowy wpis. Prawidłowy.
    To ja im kolejność zmieniam.
    Nic. Włącza się windows normalnie.
    A na koniec (jak już wpisy były poprawione na bootmgLrs.efi (jakoś tak)) to nagle BACH, przez guzik NOVO nagle bootuje do linuxa!
    Wydaje się, że rekordy Lenovo... i Windows Boot... będą się same "odradzać" niezależnie jak bardzo popsuje się rozruch. Tajemnicze!!!
    Chyba nie pojmę jak działają te rekordy w NVRAM do UEFI dopóki nie dostanę w ręce EFIShell.
    DZIĘKUJĘ SERDECZNIE @WojtasJD, za porady i że wytrzymałeś ze mną w tym bałaganie. Jak coś się pojawi, to już w nowym temacie.
    <nareszcie koniec!>

Dodano po 48 [sekundy]:

Podano powyżej.