Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Starsze lodówki a agregaty prądotwórcze

10 Sie 2005 10:26 7486 8
  • Poziom 33  
    Kolega ma mały problem. Lodówka Polar starszego typu o mocy 130W nie chce działać po podłączeniu do agregatu prądotwórczego o mocy 800W (Einhell STE-800). Czyżby z uwagi na znaczny prąd rozruchowy silnik sprężarki "utknął" (napięcie spadło do 140V), gdyż wydaje z siebie tylko głośne buczenie? Przy podłączeniu do sieci lodówka pracuje normalnie. Nowa lodówka pracuje poprawnie przy zasilaniu z tego samego agregatu.
    Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Jest to o tyle ważne dla mnie, iż zastanawiam się nad zakupem takiego samego agregatu. Ale jeżeli faktycznie występują problemy ze znacznym prądem rozruchowym starszych urządzeń, to musiał bym kupić agregat o większej mocy.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Niewątpliwie jest kwestia dużego poboru mocy przy rozruchu. Zwłaszcza jeśli lodówkę wyłączy się w czasie sprężonym i ponownie włączy. Czasami nie wystartuje nawet z sieci dopóki ciśnienie nie spadnie. Przed spaleniem silnika w tym momencie zabezpiecza termik. Agregat ten mimo znamionowej mocy 800W rzeczywiście można obciążac ok. 650W.
    Można przyjrzeć sie czy ten agregat nie posiada ogranicznika prądu który można by było przestawić, oczywiście z rozsądkiem aby nie uszkodzić sprzętu.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 33  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Z tego co wiem, agregat posiada tylko zabezpieczenie przeciążeniowe w postaci wyłącznika termobimetalowego (chyba), który w przypadku mojego kolegi ani razu nie zadziałał. Agregat posiada faktycznie moc ciągłą 650W, z możliwością krótkotrwałej pracy (15 minut) z obciążeniem 800W.
  • Poziom 19  
    Czy buczenie o którym pisałes wystepuje w prądnicy czy w sprężarce?
    Pożycz od kolegi agregat i sprawdź czy Twoja lodówka wystartuje, może się okazać że zadziała i wtedy zastanowisz sie czy kupować.
  • Poziom 33  
    UBL21 napisał:
    Czy buczenie o którym pisałes wystepuje w prądnicy czy w sprężarce?
    Pożycz od kolegi agregat i sprawdź czy Twoja lodówka wystartuje, może się okazać że zadziała i wtedy zastanowisz się czy kupować.


    Buczy oczywiście w sprężarce. W sobotę przetestuję u siebie to ustrojstwo, a o wynikach poinformuję na forum.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 33  
    Cholera, myslałem że taki zapas mocy wystarczy. Przewód był krótki, razem ze 3 metry. W sobotę przeprowadzę pełne badania - mam już częstościomierz, amperomierz, woltomierz i oscyloskop przygotowane. Tylko niech mi kumpel podeśle agregacik, to już go przetestuję.
  • Poziom 17  
    witam

    w momencie rozruchu chwilowy prąd na mierniku wskazówkowym pokazuje około 10A , więc dlatego sprężarka nie rusza , nowe spręzarki mają dużo mniejsze "uderzenie prądowe" przy rozruchu.
    proponuje agregat większej mocy
    pozdrawiam 73!
  • Poziom 33  
    Witam
    Agregacik STE-800 kupiłem jako awaryjne źródło zasilania na wypadek braku prądu z sieci ZE. Nie jest to konstrukcja idealna, ale też nie wymagałem cudów. Agregat bardzo lubi obciążenie typowo rezystancyjne (żarówki, grzałki). Obciążając go takim obciążeniem od 100W do 700W napięcie utrzymywało się w granicach 240 - 230 V, częstotliwość zawierała się w granicach 51,5 - 50,5 Hz. Gorzej sprawa się ma przy podłączaniu obciążenia o wybitnie indukcyjnym charakterze (lodówka - cos fi około 0,5, moc 120W). Mimo obciążenia tylko na poziomie połowy mocy znamionowej, napięcie spadło do około 215V, częstotliwość do 50 Hz. Eksperymenty pokazały, iż nie każda lodówka będzie poprawnie pracowała na tym agregacie. Powodem tego jest bardzo duży prąd rozruchowy pobierany przez lodówkę w chwili startu. Lodówki o mocy 100 - 120W jeszcze ruszają, natomiast o większej mocy już nie mogą wystartować. Na czas rozruchu lodówki należy wyłączyć inne odbiorniki, aby maksymalnie odciążyć agregat.
    Oglądałem też na oscyloskopie jak wygląda napięcie z agregatu. Przy pracy bez obciążenia, na sinusoidę nałożone są liczne "szpilki" o dosyć sporej amplitudzie. Jednak już obciążenie mocą rzędu 100W powoduje, że szpilki te znikają, a pojawiają się zniekształcenia sinusoidy (symetryczne), świadczące o zawartości harmonicznych głównie rzędów nieparzystych. Wraz ze wzrostem obciążenia poziom zniekształceń nieznacznie maleje.
    Bardzo denerwującym zjawiskiem przy podłączeniu żarówek, jest "migotanie" światła. Jednak to zjawisko występuje przy bardzo małych obciążeniach agregatu. Obciążenie go mocą powyżej 200W powoduje, iż zjawisko migotania jest już prawie niezauważalne. Jest to spowodowane dosyć niestabilną pracą silnika dwusuwowego przy małych obciążeniach.
    Agregat bardzo dobrze współpracuje z elektronarzędziami z silnikami szczotkowymi.
    Konstrukcja mechaniczna wydaje się być solidna. Nie widać jakiś niedociągnięć, niedokręconych śrub itp ... . Nie sprawia wrażenia urządzenia składanego w Chinach (z tego co wiem, to właśnie jest tam to składane). Po zalaniu paliwem agregat ruszył za trzecim szarpnięciem.

    Reasumując - za te pieniądze wart jest kupna