Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

(IREK) Miernik temperatury cewki głośnika wysoko-tonowego

irek2 03 Dec 2017 21:15 5511 34
Computer Controls
  • (IREK) Miernik temperatury cewki głośnika wysoko-tonowego

Miernik temperatury cewki głośnika wysoko-tonowego

Wstęp, zastosowanie
    Jako konstruktor zwrotnic głośnikowych często stawiałem sobie pytanie, jak dużo jest w stanie wytrzymać głośnik wysoko-tonowy, i jak bardzo jego wytrzymałość zależy od rodzaju filtracji czy samej częstotliwości podziału. Nie raz spaliłem taki głośnik i myślę, że Wy też :) Dlatego na pewno zainteresuje was niespotykany miernik podający rzeczywistą temperaturę cewki głośnika podczas jego pracy!

Jak to działa
    Nie da się zmierzyć temperatury cewki głośnika żadnym zwykłym miernikiem temperatury. Po prostu nie ma jak do niej dotrzeć sondą. Zasada działania miernika polega na pomiarze zmian rezystancji cewki pod wpływem temperatury. Można by pomyśleć, że są one pomijalnie małe jednak wcale tak nie jest. Współczynnik termiczny dla drutu miedzianego wynosi + 0,0039, co znaczy, ze wzrost temperatury o około 250 stopni spowoduje aż dwukrotny wzrost jej rezystancji!! Zamiast głośnika 4 Ohmowego stanie się on 8 Ohmowy! Można się spytać, jakim cudem głośnik może się tak nagrzać? Otóż nowoczesne cewki dzisiejszych głośników mogą rozgrzewać się do temperatur bliskich 200 stopni Celsjusza a temperatura samego głośnika może sięgać 100 stopni. To właśnie dzięki temu głośniki staja się coraz mocniejsze.

Budowa
    Samo zmierzenie rezystancji cewki nie jest trudne, wystarczy dobry miernik a jej temperaturę można obliczyć ze wzorów. Jednak w budowie urządzenia chodziło o mierzenie temperatury podczas pracy. Dlatego miernik ma specyficzną budowę. Na głośniku podczas pracy występuje napięcie zmienne ze wzmacniacza. Dla dużych mocy może ono sięgać nawet +/- 100 V! Dlatego człon pomiarowy to precyzyjne źródło prądowe zasilane z ustawianego wysokiego napięcia o wartości do 100 V, uzyskanego z przetwornicy. Dzięki temu źródło to zapewnia stabilny prąd przy zmianach napięcia wejściowego w zakresie +/-100 V. Aby uzyskać szeroki i jednorodny zakres pomiarowy sterowane jest cyfrowo (10 bitów). Po przepuszczeniu prądu przez cewkę uzyskujemy niewielkie napięcie pomiarowe odpowiadające rezystancji cewki. Jest ono odseparowane od sygnału ze wzmacniacza kondensatorem sprzęgającym. Usunięcie wysokoamplitudowej składowej zmiennej sygnału audio dokonywane jest w stromym, biernym filtrze dolnoprzepustowym. Następnie podlega 25 krotnemu wzmocnieniu. Konieczne było użycie wzmacniacza rail to rail o niskim napięciu offsetu. Zerowanie dokonywane jest PR-kiem, wprowadza on niewielki offset aby stopień wyjściowy wszedł w liniowy zakres pracy (> 50 mV), dalej jest on usuwany cyfrowo. Dodatkowo w układzie znalazł się pomiar temperatury głośnika za pomocą zwykłego termistora oraz wyjście szeregowe do rejestracji zmian temperatur. Wszelkimi pomiarami i obliczeniami zajmuje się procesor Atmega8, prezentując wyniki na wyświetlaczu LCD 2 x 16. Układ jest dość skomplikowany, a jego oprogramowanie zajęło cały Flash a nie wszystko zmieściłem. Dlatego szczegółowy opis budowy i działania programu byłby dość rozbudowany.

Obsługa
    Miernik posiada wejście sygnału ze wzmacniacza oraz wyjście do głośnika oraz dodatkowe wejście do podłączenia termistora NTC mierzącego temperaturę obudowy głośnika. Po włączeniu możemy skompensować wpływ rezystancji przewodów połączeniowych głośnika. Następnie ustawiamy rezystancje cewki głośnika dla temperatury 25 stopni Celsjusza. W praktyce nie musimy znać tego parametru. Jeśli głośnik ma temperaturę pokojowa wystarczy jak ustawimy rezystancje cewki na taką wartość, która da nam wynik jej temperatury taki sam jak temperatury otoczenia. Dodatkowo musimy wpisać współczynnik termiczny drutu nawojowego. Dla miedzi jest to + 0,0039, ale może być inny i jeśli go nie znamy, pozostaje nam skalibrowanie przez „utopienie” głośnika w gotującej wodzie. Podłączając teraz sygnał audio zaobserwujemy, jak zmienia się rezystancja cewki i jej temperatura. Możliwe jest ustawienie cyklicznego wysyłania tych danych przez port szeregowy. Umożliwi to rejestrację i analizę szybkości wzrostu temperatury a także osiągniecie jej maksimum czy określenie punktu uszkodzenia głośnika. Przed samym spaleniem cewki głośnik zaczyna znacząco zniekształcać. Zmiana rezystancji pod wpływem temperatury wpływa też na filtry zwrotnicy przesuwając ich częstotliwość czy zmieniając dobroć. Są to cenne informacje dla profesjonalnego konstruktora.

Trik pomiarowy :)
    Urządzenie z założenia mierzy rezystancje cewek głośników od jej nominalnej wartości w temperaturze 25 stopni Celsjusza do podwojenia rezystancji (ok. 275stopni dla miedzi współczynnik termiczny +0,0039). Głośniki maja typową impedancje znamionową 4, 6 lub 8 Ohm jednak estradowe często 16 Ohm. Jednak sama ich cewka ma rezystancje niższą. Dlatego założony zakres pomiarowy to 3 do 32 Ohm. Przy 10 bitowym przetworniku dałoby to mizerną rozdzielczość pomiarowa rzędu 0,032 Ohma. Dla głośnika 16 Ohmowego akceptowalną ale dla 4 Ohmowego już niestety nie. Z tego względu użyłem sterowanego źródła prądowego (PWM). Jego prąd jest tak ustawiany aby w temperaturze 25 stopni Celsjusza napięcie pomiarowe na ADC było równe połowie maksymalnego. Dzięki temu na podwojenie rezystancji cewki zawsze zostaje rozdzielczość 9bitów czyli około 500. Miedź osiągnie to przy wzroście temperatury o 250 stopni. Zatem uzyskamy rzeczywistą rozdzielczość pomiarową równą 0,5 stopnia Celsjusza (500/250). I to bez względu na rezystancje mierzonej cewki. Oczywiście przy mniejszym współczynniku termicznym rozdzielczość spadnie. Dopuszczalne jest ustawienie go od +0,002 co da zadawalającą rozdzielczość około 1 stopnia. Przy wartości +0,006 rozdzielczość nawet wzrośnie ale wtedy nie uda się zmierzenie maksymalnej temperatury. Skupiłem się tu na miedzi, nawet nie znam dokładnych współczynników termicznych innego rodzaju drutów nawojowych. Zakres współczynnika termicznego +0,002 do +0,006 ustaliłem na oko.

Dokładność pomiarowa
    Praktyczne testy z topieniem cewki głośnika w gotującej wodzie wykazały dokładność na poziomie 1 – 2 stopni Celsjusza. A sam przyrząd przeszedł pomyślnie testy praktyczne wykazując swoją przydatność. Skupię się jednak na dokładności pomiaru samej rezystancji. Specyficzna budowa wymagała dość dużego skomplikowania układowego, przez co wpływ na dokładność pomiaru ma szereg czynników. Podstawowy to wzmacniacz pomiarowy o wzmocnieniu 25 razy czyli jego dokładność. Kolejny to napięcie referencyjne przetwornika ADC. W tym przypadku napięcie zasilania 5V. Jednak najbardziej kłopotliwe jest źródło prądowe. Sterowane jest z wyjścia PWM procesora, sygnał po odfiltrowaniu jest dwukrotnie zamieniany na prąd aby przesunąć go na wysokie napięcie. Samo źródło jest dość precyzyjnie kalibrowane PR-kiem. Do tego celu wystarczy pomiar rezystora referencyjnego o wartości kilku ohmów. Jednak układy przesuwania i PWM wprowadzają zauważalną nieliniowość. Zapanowanie nad nią bez precyzyjnej aparatury pomiarowej jest niemożliwe. Dlatego baaaardzoooo przydałby mi się miernik będący nagroda w konkursie :)

Parametry miernika
    Zakres rezystancji cewek: 3 – 16 ohm (max 2xRe)
    Zakres współczynnika termicznego: + 0,002 do + 0,006
    Zakres pomiaru temperatury cewki: +/- 250 stopni
    (typowo: 20 – 250 stopni Celsjusza, ujemne temperatury mogą zostać obliczone w wyniku niewłaściwych ustawień - są one wyświetlane aby ułatwić korektę)
    Zakres pomiaru temperatury przez termistor: 15 – 100 stopni Celsjusza

(IREK) Miernik temperatury cewki głośnika wysoko-tonowego(IREK) Miernik temperatury cewki głośnika wysoko-tonowego(IREK) Miernik temperatury cewki głośnika wysoko-tonowego(IREK) Miernik temperatury cewki głośnika wysoko-tonowego(IREK) Miernik temperatury cewki głośnika wysoko-tonowego(IREK) Miernik temperatury cewki głośnika wysoko-tonowego(IREK) Miernik temperatury cewki głośnika wysoko-tonowego(IREK) Miernik temperatury cewki głośnika wysoko-tonowego

Cool? Ranking DIY
    About Author
    irek2
    Level 40  
    Has specialization in: audio
    irek2 wrote 6137 posts with rating 352, helped 435 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2004 year.
  • Computer Controls
    radiosimon
    Level 28  
    Tak czytam i patrzę na schemat..
    Mierzysz temperaturę za pomocąNTC, setki ohma, obliczasz dziesięciotysięczne stopnia C, Vref to VCC. Hmm i to wszystko na 10 bitowym przetworniku? Serio?
  • Computer Controls
    irek2
    Level 40  
    Źle patrzysz :) Temperatura z NTC jest wyswietlana z rozdzielczoscia 1stopnia. Aproksymacja jego krzywej ma mniej wiecej taka dokladnosc. ?Dodajac dokaldnosc termistora i reszty elementow dokladnosc wypadkowa bedzie duzo gorsza, mysle, ze moze siegnac nawet +-3stopni. Jednak to bez znaczenia w tego typu przyrzadzie, bo to tylko pomiar na magnesie glosnika wiec samo umieszczenie termistora ma wiekszy wplyw.

Urzadzenie sluzy do pomiaru temperatury cewki glosnika! Robi na zasadzie pomiaru jej rezystancji a temperature wylicza ze wspolczynnika termicznego. Tu tez nie ma duzo lepszej dokladnosci ale i nie jest ona konieczna.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Irek, wysypało Ci się z koszyka kilka przydatnych projektów. Zwłaszcza dla konstruktora sprzętu audio. Gratuluję. W czym soft napisałeś?

Edycja:

Faktycznie, można różnie zrozumieć pytanie. Miałem na myśli język programowania.
    Anonymous
    Anonymous  
    es2
    Level 16  
    Nie prościej mierzyć pirometrem?
    Anonymous
    Anonymous  
    irek2
    Level 40  
    Cewka glosnika jest schowana i nie ma do niej zadnego dostepu wiec pirometr odpada, choc teoretycznie jest to jedyny przyrzad ktory na sile daloby sie uzyc :) Moze jakis otwor w nabiegunniku, co by jednak wymagalo bardzo waskiej wiaski pomiarowej. Predzej kamera podczerwieni ale jest droga i nadal musimy zaingerowac mechanicznie w glosnik.
    Kolega zapewne mial na mysli to co widac czyli membrane glosnika. Pomiar jej temperatury nic nie da, bo jej material czesto jest tekstylny lub jakis plastik i nie przewodzi ciepla. W specyficznym wykonaniu cewki razem z memmbrana z aluminium jest juz lepiej ale to nadal nie temperatura cewki napedowej. A chodzi o zmierzenie temperatury samego drutu i punktu w ktorym zaczyna odklejac sie od karkasu co powoduje najpeirw znieksztalcenia dzwieku a pozniej cewka idzie z dymem. I tu wszystko zalezy od termicznej wytrzymalosci kleju.

Jestem "specjalista" od BASCOM-a :) Tak, wiem, nie komentujcie tego faktu :)
    Anonymous
    Anonymous  
    es2
    Level 16  
    Piotrus_999 wrote:
    irek2 wrote:
    Jestem "specjalista" od BASCOM-a :) Tak, wiem, nie komentujcie tego faktu :)
    Jesteś człowiekiem od audio, do tego Święta i to nie mikrokontrolery. Dlatego zostałeś ułaskawiony :) ..... (na razie ....)

Często na Elektrodzie czytam, "zmieniłem Bascom na C", nigdy nie przeczytałem, "zmieniłem C na Bascom", ale jest kilku na forum, który twierdzą, ze lepszego języka nie ma. Mam nadzieję, że autor konstrukcji zmieni specjalizację językową.
    irek2
    Level 40  
    Jestem analogowcem od ponad 25lat wiec poczatki cyfrowe nawet w bascomie byly dla mnie bardzo trudne :) Zaczynam zauwazac ograniczenia tego jezyka dlatego coraz czesciej obsluguje peryferia operujac rejestrami a nie komendami bascoma. W rejestratorze, opis tez w tym dziale, zapisuje dane do wewnetrznej pamieci EEPROM. Bo jest to proste z poziomu bascoma jednak mam tylko 512 bajtow. Na plytce mam miejsce na EEPROM na I2C ale nie umiem go obslugiwac :) Mam nadzieje, ze jeszcze nie umiem :) A szczytem marzen byloby FFT na czyms co ma chociaz 12bitow ADC :) Wtedy moj miernik mocy wzmacniaczy audio bylby rewelacyjny a zarazem rewolucyjny :)

Slyszalem, ze bardzo proste programy nawet specjalisci od C pisza wlasnie w Bascomie :)
    Anonymous
    Anonymous  
    es2
    Level 16  
    irek2 wrote:
    Slyszalem, ze bardzo proste programy nawet specjalisci od C pisza wlasnie w Bascomie :)

Nie chce mi sie w to wierzyć. Nawet pisząc prosty program używam debugera, którego w Bascomie brak.
    radiosimon
    Level 28  
    irek2 wrote:
    Źle patrzysz Temperatura z NTC jest wyswietlana z rozdzielczoscia 1stopnia. Interpolacja jego krzywej ma mniej wiecej taka dokladnosc. ?Dodajac dokaldnosc termistora i reszty elementow dokladnosc wypadkowa bedzie duzo gorsza, mysle, ze moze siegnac nawet +-3stopni. Jednak to bez znaczenia w tego typu przyrzadzie, bo to tylko pomiar na magnesie glosnika wiec samo umieszczenie termistora ma wiekszy wplyw.

Urzadzenie sluzy do pomiaru temperatury cewki glosnika! Robi na zasadzie pomiaru jej rezystancji a temperature wylicza ze wspolczynnika termicznego. Tu tez nie ma duzo lepszej dokladnosci ale i nie jest ona konieczna.

No ok, w takim razie przedźmy do rezystancji. Pomiar rzędu setek ohma, przy rezystancji nominalnej 4 ohm na przetworniku ATmegi8 (realnie conajwyżej 9 bitów) to zadanie iście partyzanckie. Jeśli to pomiary "porównawcze" to ok ale twój miernik podaje dyskretne wartości na wyświetlaczu stąd moje wątpliwości.

Wiesz nie neguję wartości projektu tylko zastanawia mnie kalibracja, dokładność wskazań, powtarzalność pomiarów na różnych egzemplarzach (i w czasie) i takie tam. Swojego czasu obliczyłem, że np. do pomiaru temperatury w zakresie 0-250C z czujnika PT100 z dokładnością 1C to potrzeba minimum 12bit i to dobrej klasy. Wiem, że tu temperatura jest tylko pomocniczo ale ty tylko przykład. ATmega8 i to "na wbudowanym Vref" nie da rady do tak precyzyjnej roboty.
    irek2
    Level 40  
    radosmior, zgadza sie to co piszesz. Tylko w czym widzisz problem? Gzie tu widzisz precyzyjna robota ktorej nie podola 10bitowy ADC? Przeczytaj opis! Szczegolnie "trik pomiarowy".

A co do powtarzalnosci to ciesze sie, ze juz myslisz o seryjnej produkcji tego urzadzenia :) To znaczy, ze cos w nim jest a parametry i stabilnosc zawsze mozna poprawic.

Ale chyba Ci umknął fakt ze nigdzie takiego przyrzadu nie znajdziesz :)
    Anonymous
    Level 1  
    yogi009
    Level 43  
    Bardzo ładny przyrząd, widzę że Kolega Irek2 się rozbujał na dobre :-) Fajne wykonanie, urządzenie wydaje się być użyteczne w praktyce, co nie jest częstym zjawiskiem. Ode mnie łapa w górę.
    irek2
    Level 40  
    Hmm tak glupio zapytam a co to jest debugger? :) Bo ja swoje programy czesto pisze miesiacami a moze ten debugger by mi to przyspieszyl :)

yogi009, dzieki :) Ja tylko postanowilem wejsc w programowanie a nie bawi mnie zapalanie diodek wiec musialem wymyslec jakies urzadzenia :) Ciekawi mnie Twoj przedwzmacniacz na SSM2019, jak konstruowalem szumofon to kupilem sa kostke zeby porownac z moim ukladem dyskretnym i innymi niskoszumnymi scalakami. Okazalo sie, ze SSM szumi nawet bardziej od zwyklego NE5532!! Podroba mi sie trafila?
    yogi009
    Level 43  
    irek2 wrote:
    Okazalo sie, ze SSM szumi nawet bardziej od zwyklego NE5532!! Podroba mi sie trafila?

Niemożliwe...

NE5532 to 5 nV/√Hz Typ at 1 kHz
    SSM2019 z kolei 1.0 nV/√Hz (THD < 0.01% @ G = 100)

Z kolei Slew Rate to 16:9 dla SSM2019.

Jeszcze kwestia aplikacji, robiłeś to jako ekwiwalent SSM2019 z trzech wzmacniaczy NE5532? W aplikacji SSM2019 duży wpływ na szum finalny ma szum rezystora ustalającego wzmocnienie.
    irek2
    Level 40  
    Nie możliwe a jednak :) Nie wiem jak to wytlumaczyc ale tak bylo wiec tylko zaluje dyszki na ten scalak.
    Z tego co pamietam to ekwiwalentem byl pojedynczy NE5532, Przy wzmocnieniu 100x ma zadawalajace pasmo 100khz. Owszem SSM ma szersze ale mierzylem w waskim pasmie i tak tez sluchalem. Nie pamietam czy ograniczalem pasmo SSM-a ale zwykle badam odpowiedz na prostokat przed pomiarami, zeby wyeliminowac jakies niestabilnosci. Moze gdzies sie wzbudzil na w.cz. ? Rezystor ustalajacy wzmocnienie wyszedl jakis maly wiec to nie jego szum. Niestety byl SMD ale chyba wstawialem na probe przewlekanca. Pamietam, ze szeregowo z nim musialem dac jakiegos duzego elektrolita, bo przy wzmocnieniu DC ucieklo mi zero i chyba nawet poszlo po bandzie zasilania.
    W kazdym razie ciekawostka, ktora moze kiedys sie zajme :)
    Korci mnie porownanie, dobrze dzialajacego SSM-a ze stopniem wejsciowym stosowanym w mikserach estradowych. Mam juz narysowany schemat tylko cos nie moge dokonczyc plytki :)
    yogi009
    Level 43  
    Nie sądzę, żeby to były scalaki 1:1.

Popatrz na to (szczególnie schemat nr 4 i 5):

http://sound.whsites.net/project30a.htm

Czy miałeś uziemioną piątą nogę?
    Anonymous
    Anonymous  
    irek2
    Level 40  
    Debugger w moich prostych programach na razie nie jest taki potrzebny :) Zwykle wysylam sobie cos po rs-ie, choc jak cos zle dziala to czasem dluuuugo sie nad tym siedzi :)
    A najlepszego psikusa zrobil mi bascom jak po jakiejs aktualizacji zamienili stany na wyjsciach PWM. Robilem modelarski sterownik silnikow. Mostek H na stu amperowych mosfetach! Wlaczam a tu nic! Obie galezie sie wloczyly i zrobily zwarcie! Na szczescie aku bylo slabiutkie i tylko mi to zresetowalo proca :) Ale moglby byc niezly dym :)

yogi!!! trafiles!! Nie wiem jak to sie stalo ale piata nozka wisi u mnie w powietrzu! Wiec chyba nowa wersja szumofona bedzie na SSM :) Choc zauwaz, ze przy wzmocnieniu 100x mamy 2nV/pierw z hz! Tyle pomiarowo wykazuje moj szumofon. Ale teraz sprawdze to dokladnie :) Bedzie SSM za dyszke kontra 2zlote :)

A wejsciowke do mikrofonow to mailem na mysli taka z dwoma pnp na wejsciu ktore maja w kolektorach npn a miedzy emiterami regulowany rezystor z duzym kondem od wzmocnienia. To klasyka w mikserach i to na prawde malo szumi. A na pewno malo kosztuje :)
    Anonymous
    Anonymous  
    yogi009
    Level 43  
    irek2 wrote:
    yogi!!! trafiles!! Nie wiem jak to sie stalo ale piata nozka wisi u mnie w powietrzu! Wiec chyba nowa wersja szumofona bedzie na SSM :) Choc zauwaz, ze przy wzmocnieniu 100x mamy 2nV/pierw z hz! Tyle pomiarowo wykazuje moj szumofon. Ale teraz sprawdze to dokladnie :) Bedzie SSM za dyszke kontra 2zlote :)

A wejsciowke do mikrofonow to mailem na mysli taka z dwoma pnp na wejsciu ktore maja w kolektorach npn a miedzy emiterami regulowany rezystor z duzym kondem od wzmocnienia. To klasyka w mikserach i to na prawde malo szumi. A na pewno malo kosztuje :)

Ta piąta noga to klasyka, na schemacie w AVT-2703 też ją na wszelki wypadek zostawili w powietrzu, żeby nie było za prosto. Co do szumów, one chyba mają prawo zaistnieć dla mikrofonów o słabym sygnale (czyli dynamicznych) o rezystancji sporo większej niż 200Ω. Ja tu podłączyłem mikrofon pojemnościowy o silnym sygnale i wzorcowej rezystancji 200Ω :-) Możesz ew. podesłać schemat na tych dwóch tranzystorach, chętnie na to spojrzę. Mało szumiały preampy wykonane na BC109C/BC149C/BC413C. I najlepsze były te w metalowych obudowach :-) Ten SSM ma jednak sporo zalet: można prosto osiągnąć symetrię z phantomem dla większości mikrofonów estradowych i studyjnych. Czytając Twój poprzedni wpis sądziłem, że chciałeś wykonać taki odpowiednik SSM2019 składający się z trzech stopni wzmacniacza NE5532, to w zasadzie jest elektryczny odpowiednik. Oczywiście SSM2019 ma niewątpliwą zaletę w postaci precyzyjnie wykonanych par rezystorów.

Możesz ew. popatrzeć w te linki:
    http://sound.whsites.net/project13.htm
    http://sound.whsites.net/project66.htm
    (konsekwentnie podsyłam Ci Elliota)
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    irek2
    Level 40  
    He he :) To dobrze, ze nie tylko ja wpadlem z ta piata nozka :) Ja od razu sie tlumacze, ze szybko robilem biblioteke SCH i po prostu o tej nozce zapomnialem :) A z AVT juz mialem przygode, chyba trzy artykuly i wiem jakie oni bledy potrafia zorbic :) Szkoda, ze czasem uwala nimi na prawde dobry projekt :(

Dokladnie chodzi mi o ten drugi projekt eliota z numerem 66. To jest stosowane we wszystkich mikserach. Wyobraz sobie 20 wejsc i na kazdym SSM za dyche :)
    Poswiecilem wiele godzin na podmienianiu tranzystorow w mojej wejsciowce szumofona. Wszystkie dostepne mam pomierzone, wyniki sa, powiedzmy zaskakujace :)

Co do procesorow to ja jednak od 25lat jestem analogowcem :( A dobrze wiecie, ze albo dobry analogowiec albo dobry programista. Dlatego w programowaniu to ja tak tylko "pykam" :)
    yogi009
    Level 43  
    irek2 wrote:
    Dokladnie chodzi mi o ten drugi projekt eliota z numerem 66. To jest stosowane we wszystkich mikserach. Wyobraz sobie 20 wejsc i na kazdym SSM za dyche :)
    Poswiecilem wiele godzin na podmienianiu tranzystorow w mojej wejsciowce szumofona. Wszystkie dostepne mam pomierzone, wyniki sa, powiedzmy zaskakujace

Jak się tak dokładnie przyjrzeć, to wcale daleko od SSM2019 nie odbiega, tyle że realizacja jest tranzystorowa. Swoją drogą ciekawa jest ta para tranzystorów BC549/2N4403...