Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Dobór zestawu pod Fountek NeoCd 3.0

blady2000 05 Dec 2017 10:00 1230 20
    blady2000
    Level 12  
    Drodzy koledzy,

Z racji tego, że zawsze jestem w "gorącej wodzie kompany" i też z faktu, że nie mam nikogo w najbliższym środowisku kogo mógłbym się doradzić zakupiłem pochopnie głośniki wysokotonowe Fountek NeoCd 3.0 mając w głowie budowę kolumn podłogowych ok. 80cm wysokości. Wyborem kierowałem się głównie po zainspirowaniu projektem V3002 https://loudspeaker.pl/projekt-kolumny-glosnikowej-v3002/ , a że akurat tweetery te były w okazyjnej cenie na jednej z aukcji to je zakupiłem.

Teraz stanąłem przed dylematem czy faktycznie ten projekt jest odpowiedni. Projekt na podobnych przetwornikach http://mtthsmyr.de/speakerbuilding.html jest dość mizernie oceniany przez samego autora. Ponadto zauważyłem, że ten tweeter ma małą moc i raczej jest zestawiany z mniejszymi głośnikami (najczęściej widywany w DIY w małych monitorach)

I teraz rodzi się moje pytania:
    - czy jest sens zestawiać ten głośnik z głośnikami niskotonowymi powyżej 7" ?
    - tym samym czy jest sens budowania kolumny gabarytów jak w projekcie ?
    - czy ktoś mógłby polecić jakieś głośniki do zestawienia z tym tweeterem np. SEAS, SCAN SPEAK...

Ponadto:
    - zależało by mi na zestawie trzy- drożnym - jeżeli jednak ma to grać na CA CXA60 (Moc 60W/kanał (8 omów)) czy nie rozsądniejszym będzie zestaw dwu-drożny?
    - na dany moment nie umiałbym obliczyć skrzynki dla głośników - czy ktoś na forum zrobił by to dla mnie?

Może ktoś z państwa widział zna jakiś sprawdzony projekt z tym tweeterem. Chętnie bym skorzystał z gotowego projektu gdyż tak jak wcześniej wspominałem; obudowy nie potrafię policzyć, a do wykonania zwrotnicy też najlepiej bym chciał mieć gotowy schemat.

Ogólnie każda uwaga jest dla mnie bardzo cenna, gdyż jest to dla mnie pierwszy projekt i nie chciałbym popełnić błędów moich poprzedników.
    cefaloid
    Level 33  
    blady2000 wrote:
    zakupiłem pochopnie głośniki wysokotonowe Fountek NeoCd 3.0 (..) były w okazyjnej cenie na jednej z aukcji to je zakupiłem.

Spokojnie, to bardzo dobre głośniki.

blady2000 wrote:
    Ponadto zauważyłem, że ten tweeter ma małą moc i raczej jest zestawiany z mniejszymi głośnikami (najczęściej widywany w DIY w małych monitorach)

To wynika z faktu iż zwrotnica dla znakomitej większości głośników wstęgowych (w tym Twoich) musi mieć podział dość wysoko. A to jest możliwe do realizacji albo w z midwooferem 15-16cm (np w małych monitorkach) albo w kolumnach 3 drożnych.

I bardzo dobrze robisz że szukasz gotowego sprawdzonego projektu, ale niestety z gotowych projektów 3 drożnych podłogówek to wiele do wyboru nie masz:

Od największych do najmniejszych:
    http://speakerdesignworks.com/Statements.html
    http://speakerdesignworks.com/Statement_II_1.html
    http://speakerdesignworks.com/MiniStatements.html
    http://speakerdesignworks.com/Statements_Monitor.html

MiniStatements może być ciekawe o ile nie będzie Cię kłuł w oczy srebrny tangband. Te niskotonowe Daytony RS180 są dość ciepło oceniane (np tutaj) porównywane do Seasów.. a sporo tańsze.

blady2000 wrote:
    czy jest sens budowania kolumny gabarytów jak w projekcie

A jaka jest powierzchnia pomieszczenia w którym to ma grać? Jesli max kilkanaście m2 to moze się okazać że lepszym wyborem będą monitorki.
    blady2000
    Level 12  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Przedstawione przez Ciebie projekty również znalazłem międzyczasie na internecie. Wskazany przez Ciebie projekt MiniStatements wydaje się bardzo interesujący. Myślę, że będę skłaniał się ku temu projektowi- te srebrne membrany akurat mi nie przeszkadzają . Obecnie powierzchnia mojego salonu z aneksem ma ok. 24m2, jednak docelowo planuje przeprowadzkę do domu gdzie sam salon będzie miał ok 35m2. Zastanawia mnie jakie mogą mieć zapotrzebowanie na moc te kolumny, biorąc pod uwagę fakt , że mają one po dwa głośniki niskotonowe mój wzmacniacz może być chyba trochę za słaby. NIechciałbym jednak go zmieniać gdyż jestem z niego zadowolony.

Szczerze mówiąc poprawił mi się humor po twojej odpowiedzi. Mam nadzieję, że po zbudowaniu tych kolumn będę zadowolony. Obecnie mam kolumny pylon topaz 20 i licze na to, że w porównaniu do tych zbudowanych poczuje różnicę na korzyść tych drugich.

Rozumiem, że z podmianą tych dwóch przetworników np. na SEAS, SCAN SPEAK nie ma sensu gdyż mogło by to się nie zgrać w całość.
    cefaloid
    Level 33  
    blady2000 wrote:
    Zastanawia mnie jakie mogą mieć zapotrzebowanie na moc te kolumny

Obecnie masz Pylon Topaz 20 które mają wg producenta efektywność 86dB. Mini Statements mają (zgrubnie patrząc na wykresy) nie gorzej jak jakieś 83dB. Więc jakaś drastyczna różnica to nie jest.

Głosna dyskoteka to 97dB. Jeśli Mini Statements mają efektywność 83dB to zrobisz z domu klub disco przy 25 watach na kanał. A Ty masz ich 60.

blady2000 wrote:
    Rozumiem, że z podmianą tych dwóch przetworników np. na SEAS, SCAN SPEAK nie ma sensu gdyż mogło by to się nie zgrać w całość.

Tak - wymagałoby to zmin w zwrotnicy i nie ma gwarancji że by ze sobą zagrało.
    W oryginalnym projekcie wszystkie głosniki mają metalowe membrany - co szczególnie na basie może być zaletą więc chyba nie ma czego zmieniać.
    marian133
    Level 38  
    83db z kolumny na dwóch wooferach?
    Ktoś tu chyba zaszalał ze zbyt niskim podziałem.
    Jaki ma sens robienia takiej konstrukcji skoro z tego Daytona w 2way można uzyskać 86db?
    Przecież w konstrukcjach z dwoma wooferami o to właśnie chodzi aby SPL był większy, bo przecież "zejście" będzie te same.

Dodatkowo ta górka na końcu pasma jest chyba dla starszych ludzi, lekko już przygłuchawych... no chyba że nie będziemy słuchać tych kolumn na wprost, tylko miały by grać w tle, to wtedy tak ponieważ wstęga ma sporą kierunkowość w pionie.
    cefaloid
    Level 33  
    Marian, tak szczerze to do ilu kHz słyszysz? Bo powszechnie uważa się, że w wieku 22-25lat przestajemy słyszeć cokolwiek powyżej 16kHz a potem jest już tylko gorzej. Ale masz rację i można by to wytłumić jesli komuś przeszkadza. Raczej nie powinno to być trudne.

Co do podziału to owszem, jest niski podział ale to z czegoś wynika. Patrząc na charakterystykę tego Daytona (żródło) polecisz go do 2way dla człowieka który nie jest wyjadaczem w temacie zwrotnic? Szczerze wątpię by istniała jakaś udana konstrukcja 2way na tym Daytonie bez podziału nie wyżej jak gdzieś max 2kHz i to też przy zwrotnicy na jakimś wyższym rzędzie i z pułapką... i jak to się ma do wstęgi?
    Dobór zestawu pod Fountek NeoCd 3.0

Zaproponuj jakąś alternatywę z własnego doświadczenia. Myslę że blady2000 się ucieszy z takiej lepszej propozycji - bo ciężko o coś sprawdzonego z tym fountekiem (innego niż małe monitorki lub wskazane kolumny). No chyba że powinien te wstęgi sprzedać i złożyć cos innego, ale to już coś zaproponuj (ma obecnie Pylon Topaz 20 więc wypadało by propozycję o klasę lub dwie lepiej).

A tak już zupełnie poza tematem nie bardzo rozumien co chciałeś przekazać tym fragmentem:
    marian133 wrote:
    Jaki ma sens robienia takiej konstrukcji skoro z tego Daytona w 2way można uzyskać 86db?
    Przecież w konstrukcjach z dwoma wooferami o to właśnie chodzi aby SPL był większy, bo przecież "zejście" będzie te same.

Owszem... SPL jest wtedy większy (2x) ale kosztem zwiekszonego poboru mocy (2x) ze wzmacniacza. Dokładnie tak samo jak w połaczeniu równoległym grzałek: oddadzą 2x więcej ciepła ale kosztem 2x większego poboru mocy. Czyli sumaryczna efektywność sekcji niskotonowej nie wzrośnie tu ani o jotę. Mam nadzieję że powyższym cytatem nie chciałeś zasugerować, że poprzez "nawalenie" głośników niczym w Tonsil Omega można wystrzelić z efektywnoscią w kosmos. To tak nie działa.
    marian133
    Level 38  
    cefaloid wrote:
    Marian, tak szczerze to do ilu kHz słyszysz? Bo powszechnie uważa się, że w wieku 22-25lat przestajemy słyszeć cokolwiek powyżej 16kHz a potem jest już tylko gorzej.

To prawda, powyżej 17kHz mało co słychać w porównaniu z np. 400Hz przy niezmiennej średniej głośności.

Ale to nie znaczy że trzeba od 16kHz wywalać charakterystykę w górę o kilka db.
    Mi pasuje jak od 1kHz charakterystyka jest równa, góra dół + - 1-2db (sprawdzone przy pomiarach zwrotnicy).

cefaloid wrote:
    Co do podziału to owszem, jest niski podział ale to z czegoś wynika. Patrząc na charakterystykę tego Daytona (żródło) polecisz go do 2way dla człowieka który nie jest wyjadaczem w temacie zwrotnic? Szczerze wątpię by istniała jakaś udana konstrukcja 2way na tym Daytonie bez podziału nie wyżej jak gdzieś max 2kHz i to też przy zwrotnicy na jakimś wyższym rzędzie i z pułapką... i jak to się ma do wstęgi?

Nie napisałem że ten Dayton jest dobry do tej wstęgi oraz że polecam autorowi tematu tego Daytona do 2way. Napisałem tylko że przy 2way da radę uzyskać 86db używając tego Daytona. Naprawdę nie widzę sensu budowania takiej konstrukcji jaką zalinkowałeś.

cefaloid wrote:
    A tak już zupełnie poza tematem nie bardzo rozumien co chciałeś przekazać tym fragmentem:
    marian133 napisał:

Owszem... SPL jest wtedy większy (2x) ale kosztem zwiekszonego poboru mocy (2x) ze wzmacniacza. Dokładnie tak samo jak w połaczeniu równoległym grzałek: oddadzą 2x więcej ciepła ale kosztem 2x większego poboru mocy. Czyli sumaryczna efektywność sekcji niskotonowej nie wzrośnie tu ani o jotę.

Nie prawda.
    Gdy do jednego głośnika (8ohm) dodasz drugi (8ohm) łącząc go równolegle (wypadkowa 4ohmy), to efektywnosc mocowa obu głośników bedzie o 3dB wyzsza... przy spadku impedancji pobierana moc wzrosnie dwu krotnie, co w konsekwencji da 6dB wzrostu efektywnosci poziomu dźwięku.
  • Helpful post
    cefaloid
    Level 33  
    marian133 wrote:

Nie prawda.
    Gdy do jednego głośnika (8ohm) dodasz drugi (8ohm) łącząc go równolegle (wypadkowa 4ohmy), to efektywnosc mocowa obu głośników bedzie o 3dB wyzsza... przy spadku impedancji pobierana moc wzrosnie dwu krotnie, co w konsekwencji da 6dB wzrostu efektywnosci.

Mylisz wypadkowy SPL z efektywnością.

Załóżmy że zrobię tak, nawalę 4096 głośników o skuteczności 90dB. Na każde podwojenie dostanę wg Ciebie +6dB:
    (((((((((((2*2)*2)*2)*2)*2)*2)*2)*2)*2)*2)*2)

Wg Twojej teorii da to dodatkowe... 12*6dB = +72dB na efektywności tak?

Czyli wg Ciebie taki zestaw będzie miał efektywność 162dB i po podaniu na taki zestaw 1W mocy z jakiegoś mini wzmacniaczyka... nie tylko trwale uszkodzę słuch ale i najprawdopodobniej fala akustyczna 162dB po prostu mnie zabije. Tak?

Nie - to nie tak! Musiałbym tam podać 4096W (czyli po 1W na każdy z głośników) żeby to 'huknęło' tymi 162 decybelami (o ile zmieścił bym je wszystkie fizycznie 1m od mojej głowy).

Bo efektywność drogi Marianie mówi o tym jaki będzie poziom dźwięku 1 metr od kolumny przy doprowadzeniu 1W mocy do całego zestawu głośników a nie po 1W do kazdego z głośników z osobna (a Ty tak to liczysz, co niechcący pozwala Ci poprawnie dobrać SPL głośników w kolumnie). Jeśli nie znasz i nie czujesz takich banalnych podstaw to wybacz ale... miałem Ciebie za kogoś o dużej wiedzy.

Gdyby to co piszesz było prawdą to połowa podłogówek w sklepach miałaby efektywność w stylu 96-100dB.... a jednak z jakiegoś powodu tak nie ma.

Ale skończmy te niepotrzebną dyuskusję, bo to jest tu najmniej istotne i proszę zaproponuj coś koledze który załozył temat bo to jest tu tematem głównym i szkoda go zaśmiecać. Jakieś dobre wg Ciebie rozwiazanie z tym Fountekiem.

Odpowiedzi w stylu:
    marian133 wrote:
    Naprawdę nie widzę sensu budowania takiej konstrukcji jaką zalinkowałeś.

... naprawdę mało wnoszą do tematu chyba, że przedstawisz lepsze rozwiazanie.
    blady2000
    Level 12  
    No tak dużo tych cyferek tylko jak ktoś wcześniej napisał chciałbym aby było po prostu lepiej niż na Pylonach.
    Ja na pewno nie rozstrzygnę sporu dotyczącego głośności, natomiast po przeczytaniu tego co napisaliście to wydaje mi się, że wasze opinie są zgodne. Marian napisał, że efektywność poziomu dźwięku po podłączeniu dwóch głośników równolegle zostanie podniesiona ale przy zwiększonym poborze mocy - i tu rodzi się pytanie czy owy wzmacniacz będzie dysponował tą mocą.
    Obecnie mam wrażenie, że ten CXA60 ma jeszcze duży zapas mocy względem tych pylonów. Miałem wcześnie do nich podłączonego NADa 356, który jest dużo mocniejszy na papierze i on też nic więcej z nich nie wyciskał.

Dodano po 30 [minuty]:

blady2000 wrote:
    cefaloid

Dobra już chyba zajarzyłem Cefaloida. Efektywność jest dB, moc w Watach. Więc kolumny z dwoma Daytonami będą miały większą moc ale nie koniecznie większą efektywność.
    Nie zmienia to chyba jednak faktu, że wrażenie odsłuchowe będzie zupełnie inne przy dwóch takich głośnikach (zakładając, że wzmacniacz obsłuży je w 100%).
  • Helpful post
    cefaloid
    Level 33  
    Moim zdaniem spokojnie wystarczy tej mocy. Tę efektywność 86dB to odczytałem z wykresu ale to trochę zgadywanka. Nie wiemy czy ten wykres był mierzony przy mocy 1W z odległości 1m. Więc ja osobiście bym się tej efektywności tak nie czepiał jako pewniaka.

Ale nawet jeśli byłby to tylko 83dB to jak pisałem przy 25W da to poziom dźwięku dyskoteki. Czy to jest źle? Czy to argument za przekreśleniem kolumn? Ja bym naprawdę wolał ładnie grające kolumny o niskiej skuteczności niż super skuteczne ale kaleczące uszy (np Altusy). Co mi z tego, że taki Altus narobi hałasu przy 10W a inne kolumny podobną głośność osiągną przy 30W, ale sa to będą ładnie gać? Mam wzmacniacz 60W więc da radę, biorę te mało skuteczne.

Tak nawiasem mówiąc moje najlepiej brzmiące kolumny (Ellam Flex) cechuje wyjątkowo niska skuteczność ale ten parametr jest mało istotny. Nie podłączam ich to wzmaciacza lampowego 2x6W żeby to miało krytyczne znaczenie..

Ale oczywiście jeśli Marian ma lepszy pomysł to go poważnie rozważ. Ten gość zrobił dużo kolumn i niejedno słyszał.
    blady2000
    Level 12  
    No właśnie ale jak będą wyglądały te kolumny na tle Pylonów pod względem jakości dźwięku. Czy będzie to jakiś przeskok. Nie ukrywam, że w tym względzie liczyłem na poprawę. W pylonach są głośniki Visatona - wysokotonówka kosztuje ok 70 zł, Fountek jest prawie 4 razy droższy. Pozostałe głośniki są też min. dwa razy droższe niż w pylonach.

Pytam tak dla potwierdzenia gdyż może faktycznie nie warto zabierać się za budowę tych kolumn jeżeli nic nie ulegnie poprawie. Zaznaczę jeszcze, że oczekiwał bym od kolumn bardziej uniwersalnego grania - topazy w mojej ocenie takie nie są.
    marian133
    Level 38  
    cefaloid wrote:
    Mylisz wypadkowy SPL z efektywnością.

cefaloid wrote:
    Nie - to nie tak! Musiałbym tam podać 4096W (czyli po 1W na każdy z głośników) żeby to 'huknęło' tymi 162 decybelami (o ile zmieścił bym je wszystkie fizycznie 1m od mojej głowy).

Bo efektywność drogi Marianie mówi o tym jaki będzie poziom dźwięku 1 metr od kolumny przy doprowadzeniu 1W mocy do całego zestawu głośników a nie po 1W do kazdego z głośników z osobna (a Ty tak to liczysz, co niechcący pozwala Ci poprawnie dobrać SPL głośników w kolumnie). Jeśli nie znasz i nie czujesz takich banalnych podstaw to wybacz ale... miałem Ciebie za kogoś o dużej wiedzy.

Po pierwsze, jak cytujesz post to w całości.
    Wyraźnie jest napisane: "...co w konsekwencji da 6dB wzrostu efektywnosci poziomu dźwięku."
    Weź decybelomierz do ręki i sam sprawdź jak nie wierzysz.

Po drugie, nie napisałem nic o watach, więc skąd ta rozkminka?
    Prawda jest taka że jeśli masz wzmacniacz wysterowany na np. 10W, to na głośnik 8 ohmowy idzie 10W... jeśli podłączysz do tego głośnika drugi głośnik równolegle, to ile wzmacniacz wtedy będzie oddawał?
    Oczywiste jest że 20W (jeśli może pracować przy 4 ohmach).
    3db więcej uzyskujesz z podwojonej mocy i 3 kolejne z podwojenia głośników, czyli razem + 6db poziomu dźwięku.

cefaloid wrote:
    Gdyby to co piszesz było prawdą to połowa podłogówek w sklepach miałaby efektywność w stylu 96-100dB.... a jednak z jakiegoś powodu tak nie ma.

Nie ma bo to nie możliwe z prostego względu.
    Taki szybki przykład, kolumny FX-300 STX-a: https://stx.pl/foton-fx-300.html

Dlaczego mają tylko 90db (2,83V) skoro jeden GDN-18-140-8-AWX ma 90db (2,83V)?
    To proste, aby uzyskać wypadkową kolumny 8 ohm trzeba było zastosować głośniki 16 ohmowe, które mają ile db?

https://stx.pl/w-18-180-16-fcx.html

...90?
    Tak, 90, ale przy napięciu 4V.
    Głośniki o wyższej impedancji mają po prostu niższy SPL.
    Jeśli chodzi Tobie o bajeranckie marketowe kolumny z ośmioma wooferami na froncie, to nigdy nie będą miały 100db, ponieważ aby połączyć wszystkie te głośniki tak aby wyszło 8 ohm (bo taki standard), głośniki muszą mieć impedancję wyższą, co za tym idzie SPL niższy.

W przypadku kolumn Mini Statement SPL mógłby być wyższy, tyle że niskie cięcie spowodowało że SPL całej kolumny jest taki jaki jest. Plusem tak niskiego cięcia jest bas, ogólnie będzie go dużo (bo reszta pasma została przyciszona).

cefaloid wrote:
    Ale skończmy te niepotrzebną dyuskusję, bo to jest tu najmniej istotne i proszę zaproponuj coś koledze który załozył temat bo to jest tu tematem głównym i szkoda go zaśmiecać. Jakieś dobre wg Ciebie rozwiazanie z tym Fountekiem.

Odpowiedzi w stylu:
    marian133 napisał:
    Naprawdę nie widzę sensu budowania takiej konstrukcji jaką zalinkowałeś.

... naprawdę mało wnoszą do tematu chyba, że przedstawisz lepsze rozwiazanie.

Ja już proponowałem na innym forum sprzedaż tego Founteka, bo teraz to jest tylko problem i mały wybór co do konstrukcji.
    blady2000
    Level 12  
    marian133 wrote:
    Ja już proponowałem na innym forum sprzedaż tego Founteka, bo teraz to jest tylko problem i mały wybór co do konstrukcji.

Marian, jeżeli jednak usilnie chcę zostać przy tym founteku, to jaki układ Ty byś polecał. Rozumiem, że projekt MiniStatement jest dla Ciebie bezsensowny pod kątem zastosowania dwóch wooferów. Czy zastosowanie jednego woofera 8" https://www.parts-express.com/dayton-audio-rs225-8-8-reference-woofer--295-356#Tabs będzie lepszym rozwiązaniem?
    Proszę napisz wszystkie powody dlaczego ten zestaw według Ciebie jest nie udany - poza tym, że jest dość kosztowny.
    marian133
    Level 38  
    blady2000 wrote:
    Rozumiem, że projekt MiniStatement jest dla Ciebie bezsensowny pod kątem zastosowania dwóch wooferów.

blady2000 wrote:
    Proszę napisz wszystkie powody dlaczego ten zestaw według Ciebie jest nie udany - poza tym, że jest dość kosztowny.

Nie pod kątem zastosowania dwóch wooferów tylko z racji niskiego SPL.
    Te woofery po prostu się nie nadają do 3way.
    Zobacz jeszcze raz ten projekt:

http://speakerdesignworks.com/Statements_Monitor.html

Jeśli skala jest dobrze ustawiona to na wyższej średnicy mamy 78db, a użyty został głośnik 4 ohmowy który to ma SPL na poziomie 89db.
    Po filtracji zjechał z efektywnością do 80db na wyższym basie, dlatego musiał zjechać z efektywnością na wyższej średnicy ponieważ gdyby tego nie zrobił kolumna miała by w odsłuchu zbyt mało basu jak na 3way.

blady2000 wrote:
    Czy zastosowanie jednego woofera 8" https://www.parts-express.com/dayton-audio-rs225-8-8-reference-woofer--295-356#Tabs będzie lepszym rozwiązaniem?

Z pewnością, tylko dlaczego akurat ten Dayton? ludzie piszą że ten głośnik nie ma jaj, że gra zwyczajnie i że inne głośniki w jego cenie są lepsze, np. SBacoustic 23RNX.
    A co ze zwrotnicą?
    Na pałę ja bym tego nie robił.
    cefaloid
    Level 33  
    Dokładnie jak w moim przykładzie na grzałkach:
    marian133 wrote:
    Prawda jest taka że jeśli masz wzmacniacz wysterowany na np. 10W, to na głośnik 8 ohmowy idzie 10W... jeśli podłączysz do tego głośnika drugi głośnik równolegle, to ile wzmacniacz wtedy będzie oddawał?
    3db więcej uzyskujesz z podwojonej mocy

zaraz zaraz... ale ta podwojona moc już przecież wynika z tego że grają tu nam dwa(!) głośniki (oba oddają po 10W) więc dlaczego ponownie mamy je powielać?
    marian133 wrote:
    i 3 kolejne z podwojenia głośników, czyli razem + 6db poziomu dźwięku.

To byłoby bez sensu. Porównujesz jabłka do pomarańczy. Jabłka urosły o +3dB a pomarańcze o +6dB. Drugie podwojenie wynika więc tylko z tego że przy jednej definicji mamy 10log(x) a w drugiej 20log(x).

Tak więc przy 2 głośnikach będzie głośniej przy identycznym ustawieniu gałki głośności we wzmacniaczu - owszem. Ale nie za darmo... tylko kosztem zwiększonego poboru mocy ze wzmacniacza. Myślę że tu obaj sie zgodzimy. Więc mając wzmacniacz o określonej (małej) wydajności nie ukręcisz bicza z piasku. Nie ma na to innej rady jak zastosowanie głośników o (duzo)lepszej efektywności. Ale tu znów zacytuję pewnego dyskutanta z innego tematu:
    marian133 wrote:
    Musisz się zdecydować, albo dobre granie (...), albo głośne granie.

Ale koniec dygresji ;)

blady2000 wrote:
    poza tym, że jest dość kosztowny.

Konstrukcja 3 drożna z racji samej ilości głośników i ilości elementów w zwrotnicy będzie droga. Robienie takich kolumn "po kosztach" nie ma większego sensu i cokolwiek byś nie wybrał raczej nie spodziewałbym się drastycznie niższego budżetu. Tzn możesz zrobić sporo taniej, ale gdzie wtedy będzie przewaga nad obecnie uzywanymi kolumnami?

Jeśli miałoby być tanio a dobrze to tak jak Marian pisze: będzie trzeba sprzedać founteki i poszukać dobrego projektu dwudrożnego.

A może zostaw sobie podłogówki tak jak masz a na fountekach zrób monitorki do sypialni?
    398216 Usunięty
    Level 43  
    cefaloid wrote:
    Tak więc przy 2 głośnikach będzie głośniej przy identycznym ustawieniu gałki głośności we wzmacniaczu - owszem. Ale nie za darmo... tylko kosztem zwiększonego poboru mocy ze wzmacniacza.
    marian133 wrote:
    jeśli podłączysz do tego głośnika drugi głośnik równolegle, to ile wzmacniacz wtedy będzie oddawał?

Wzrost efektywności o (w przyblizeniu) i bez zwiększenia mocy pobieranej ze wzmacniacza 3 dB będzie możliwe tylko w wypadku połączenia równoległego głośników o dwukrotnie większej oporności jednostkowej. Oboje piszecie o tym samym...
    blady2000
    Level 12  
    cefaloid wrote:
    Konstrukcja 3 drożna z racji samej ilości głośników i ilości elementów w zwrotnicy będzie droga. Robienie takich kolumn "po kosztach" nie ma większego sensu i cokolwiek byś nie wybrał raczej nie spodziewałbym się drastycznie niższego budżetu. Tzn możesz zrobić sporo taniej, ale gdzie wtedy będzie przewaga nad obecnie uzywanymi kolumnami?

Dlatego też napisałem, że zdaje sobie sprawę, że nie będzie tanio, ale co w tym przypadku znaczy zrobić po taniości. Głośniki jakie są typowane wszyscy wiemy wiec gdzie miałaby być ta taniość. Czy mowa o samych zwrotnicach? To ile one mogą kosztować 200zl, 400zl, 600zl?
    marian133 wrote:
    Z pewnością, tylko dlaczego akurat ten Dayton? ludzie piszą że ten głośnik nie ma jaj, że gra zwyczajnie i że inne głośniki w jego cenie są lepsze, np. SBacoustic 23RNX.

Mogę prosić jakiś namiar (link) na głośnik, bo nie moge go wygooglować.
    Dodano po 28 [minuty]:
    Dobra Panowie. Poczytalęm trochę o wadach i zaletach 3dr. Zarzucam projekty oparte na 3dr.
    No i od nowa, proszę o wasze propozycje zestawienia founteka z jak największym mid-wooferem/wooferem z zamysłem zbudowania monitorow. Kwota na przetworniki 700-800zl.
    Przez google oczywiscie coś znajdę ale chcę równolegle poznać wasze rekomendacje.
    marian133
    Level 38  
    To że sobie upatrzyłeś jakiś głośnik (w sumie dobry), nie znaczy że zagra z tym Fountekiem.
    Tzn. jeśli chodzi o pasmo, jego połączenie, to tak, ale kto zaprojektuje zwrotnicę do tego?
    Jeśli nie ma projektu na tych głośnikach, to musiał byś komuś zlecić takowy projekt.

Wiesz ile z tym zabawy?
    Około 1 tyś. (no może połowę, zależy u kogo zlecisz) możesz już doliczyć do finalnego projektu (który może finalnie tobie się nie spodobać, bo przecież nie masz możliwości usłyszenia tego wcześniej).