Przedmiotem tej prezentacji jest DDS oparty o 9834 w klasycznej aplikacji opisanej, np. w Elektronice Praktycznej 10/2008. Układ ten na początku powstawał bardziej z ciekawości i chęci zmierzenia się z DDS'em niż z potrzeby. Natomiast po udanych pierwszych próbach, założenia zostały rozszerzone o zaprogramowanie funkcji wobulatora w zakresie takim, jaki się da uzyskać programowo, być może 0-100kHz, a być może i więcej. Ale na razie w pełni działa tylko funkcja DDS'a. Zakres generowanych częstotliwości to od 0Hz do 25 MHz z krokiem co 1, 10,100 Hz, 1, 10, 100 kHz, 1, 10 MHz. Wyboru kroku dokonuje się przyciśnięciem osi impulsatora obrotowego, a wybór częstotliwości następuje za pomocą jej obrotu: obrót w prawo powoduje zwiększanie, a w lewo - zmniejszanie nastawy. Układ generuje sinusoidę, trójkąt i prostokąt, a wybór przebiegu dokonywany jest dolnym mikroswitchem po prawej stronie wyświetlacza. Górny będzie wybierał DDS / wobulator.
Wyjścia przebiegów umiejscowione są po lewej stronie. Złącze u góry to Rx/Tx do rejestracji danych w komputerze. U dołu to zasilanie i ISP. Całością steruje ATMega 8.
Prezentowany DDS stanowi w pełni działający półfabrykat ze względu na brak obudowy, ponieważ nie zdecydowałem jeszcze, czy będzie to urządzenie stacjonarne z np. własnym zasilaczem - czy przenośne. Koszty wykonania były niewielkie. ATMega 8 i DDS dostałem jako sample, wyświetlacz kupiłem za 4 złote od chińczyka, a reszta to elementy, które miałem. Żeby kupić - to parę zł.

Cool? Ranking DIY