Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Odkurzacz Zelmer Jupiter ZVC425HT - samoczynnie się wyłącza

niosark 06 Gru 2017 15:43 387 6
  • #1 06 Gru 2017 15:43
    niosark
    Poziom 8  

    Witam, posiadam odkurzacz Zelmer Jupiter. Kilka dni temu odkurzacz sie popsuł - diagnoza - zatarte łożyska wirnika i przypalony szczotkotrzymacz. Dzisiaj po włożeniu wyremontowanego silnika zauważyłem, że silnik pracuje prawidłowo na niskim obciążeniu, jednak po podniesieniu mocy ssania na maksimum wyłącza się. Ten sam objaw występuje również na mniejszych obciążeniach po przytkaniu mu ssania. Po wyłączeniu odkurzacz normalnie da się załączyc. Macie jakiś pomysł co może byc przyczyną?

    0 6
  • #2 06 Gru 2017 15:47
    Piotr2608

    Poziom 38  

    A kiedy po raz ostatni były wymieniane filtry?

    0
  • #3 06 Gru 2017 15:55
    niosark
    Poziom 8  

    Dzisiaj, przed pierwszym uruchomieniem w trakcie składania wszystkiego do kupy.

    0
  • #4 06 Gru 2017 16:00
    Piotr2608

    Poziom 38  

    A wcześniej, kiedy były wymieniane filtry? Wygląda to na uszkodzenia spowodowane nadmiernym przegrzewaniem się silnika lub uszkodzeniem samego silnika. Być może to efekt źle dotartych szczotek. Osobiście obstawiam uszkodzenie silnika, zwarcie między zwojowe na wirniku lub stojanie.

    0
  • #5 06 Gru 2017 16:08
    niosark
    Poziom 8  

    Czy jest jakaś mozliwość sprawdzenia tego w warunkach domowych ? I czy w takim przypadku silnik normalnie by startował ?

    0
  • #6 06 Gru 2017 16:59
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD

    Podłącz silnik z pominięciem elektroniki - napięcie 230V bezpośrednio na zaciski stojana (nie szczotek). Jeśli będzie działał prawidłowo, problem leży w elektronice.

    0
  • #7 07 Gru 2017 09:34
    niosark
    Poziom 8  

    Jak to zrobić w takim silniku: Link ?

    Działa! Naprowadziła mnie wzmianka o filtrach. Wczoraj podczas składania odkurzacza czyściłem filtry obudowy silnika z użyciem wody i przed pierwszym załączeniem były na pewno w jakimś stopniu mokre. W każdym razie dzisiaj odkurzacz śmiga aż miło i nie wyłącza się. Możliwe żeby zawarta w filtrach wilgoć przedostawała się do silnika i robiła zwarcie powodując wyłączenie? Druga rzeczą jaka mi przychodzi do głowy to to, że może podczas wczorajszych kilkunastu rozruchów dotarły się nowe szczotki?

    0