Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Iiyama G2530HSU - problem - Dziwna poświata w grach / Chromatic Aberration

dixuwalker 06 Dec 2017 18:38 4002 2
    dixuwalker
    Level 2  
    Witam.

Ostatnio zakupiłem monitor iiyama G-Master Black Hawk G2530HSU
    Niestety, zarówno na kablu HDMI jak i DisplayPort w grach pojawia się dziwna, fioletowo-zielona poświata.
    Widać ją kiedy postać się porusza - np. w CSGO na filarach w ciemnych miejscach, krawędzie obiektów robią się fioletowe kiedy ruszam się w prawo, a zielone kiedy ruszam się w lewo. Tak samo na konsoli - w najnowszym Call of Duty w dymie widać dziwną poświatę.

Czym jest to spowodowane? Da się temu jakoś zaradzić? Ustawienia fabryczne - nie zmieniałem nicz oprócz FreeSync (przed jego włączeniem było dokładnie tak samo).

Na komputerze mam kartę Nvidii (więc freesync i tak nie będzie działa). Konsola to PS4
    Pomocy!
    awanti
    Level 1  
    Miałem ten sam problem. Zakupiłem niedawno nowy komputer z kartą Nvidia GTX1060 i monitorem Black Hawk Iiyama G-Master G2530HSU.
    Udało mi się znaleźć rozwiązanie w angielskiej części internetu. Problem polega na tym że twój monitor ma ustawione Overdrive na 0, trzeba go wyłączyć by pozbyć się efektu rozmycia kolorów lub tak zwanego chromatic aberration.
    Aby to zrobić kliknij Enter z przycisków monitora a następnie wejdź w Picture Adjust lub Ustawienia Obrazu, w tym menu będzie opcja Overdrive w którą musisz wejść i zamienić ją z 0 na off lub wyłącz.
    Mam nadzieję, że pomogłem.
    dixuwalker
    Level 2  
    Problem rozwiązałem prawie 3 miesiące temu, ale myślę, że innym to może pomóc - jeden kolega z forum również do mnie pisał w tej sprawie i pomogło mi też wyłączenie Overdrive (tak samo i jemu). Także temat do zamknięcia