Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

miernik częstotliwości z wyświetlaczem LCD fmiarka#2

jankazik 06 Dec 2017 19:32 4968 8
NDN
  • miernik częstotliwości z wyświetlaczem LCD fmiarka#2

Przedmiotem prezentacji jest miernik częstotliwości z wyświetlaczem LCD. Wykonany został w oparciu o projekt znaleziony w sieci a pokazany na załączonym schemacie. Zakres mierzonych częstotliwości zaczyna się od ułamka Hz do na pewno 30 MHz. Wyżej nie sprawdzałem bo nie mam takiej potrzeby. W założeniu jest to miernik, który będzie zamontowany w generatorze funkcyjnym opartym na max038, dlatego jest bez obudowy. Wyświetlacz LCD w pierwszej linii pokazuje częstotliwość a w drugiej - okres sygnału. Oba wyniki wraz z jednostkami. Część elektroniczna nie sprawiła żadnych kłopotów natomiast oprogramowanie ATMegi 88 trzeba było doszlifować. Wskazania są bardzo stabilne. Koszt wykonania był niewielki. Wyświetlacz za parę zł od chińczyka, ATMega 88 dostałem jako sampla a resztę miałem.
    Ponieważ jednak w dalszym ciągu nie mam podręcznego miernika częstotliwości, to zaistniała konieczność wykonania kolejnego, prezentowanego w tym dziale jako fmiarka#3.

miernik częstotliwości z wyświetlaczem LCD fmiarka#2
    miernik częstotliwości z wyświetlaczem LCD fmiarka#2miernik częstotliwości z wyświetlaczem LCD fmiarka#2miernik częstotliwości z wyświetlaczem LCD fmiarka#2
    About Author
    jankazik
    Level 17  
    Has specialization in: sztuczna inteligencja
    jankazik wrote 223 posts with rating 75, helped 6 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2003 year.
  • NDN
    Anonymous
    Anonymous  
  • NDN
    Anonymous
    Anonymous  
    jankazik
    Level 17  
    R-MIK wrote:

Natomiast co do nazwy, to mam inną wątpliwość. Brakuje tu obwodów wejściowych, można mierzyć tylko sygnały TTL.

I tak ma być. Przecież napisałem do czego przyrząd ma służyć.

Dodano po 2 [minuty]:

R-MIK wrote:
    Ten obwód C9, R4, i D1 też mnie martwi. Pewnie dlatego ma problemy przy pomiarach poniżej 7MHz, powyżej używany jest preskaler. Kontrast na D2? Powstrzymam sie od komentarza.

Gdzie jest napisane, że są problemy przy pomiarach poniżej 7 MHz ?
    Dioda jest zastąpiona potencjometrem.

Dodano po 1 [minuty]:

R-MIK wrote:

No i autor postu nie jest autorem konstrukcji (pozostałych częstościomierzy też nie), czy może więc startowac w konkursie? Zwłaszcza, ze stopień skomplikowania żaden, cała moc urzadzenia w programie.

Czy jest to niezgodne z regulaminem ?

Dodano po 6 [minuty]:

R-MIK wrote:

Pytanie do autora, do czego służą R5 i R7?

Myślę, że przy Twoim doświadczeniu nie powinieneś zadawać takiego pytania. Spróbuj przeanalizować sposób realizacji pomiaru. Podpowiem, że mierzony sygnał doprowadzony jest do AIN0 a poziom napięcia 1/2 Vcc otrzymany za pomocą tych rezystorów do AIN1.
    mkpl
    Level 37  
    Miernik w kwerstji programowej jak każdy inny. Każdy myli się tylko o błąd częstotliwości referencyjnej. Szkoda, że jeszcze niepowstała konstrukcja na pojedynczych licznikach TTL + bramkowanie z GPS. Całość odczytywana i obrabiana przez procesor. Sam procesor może i faktycznie nudziłby się ale mamy wtedy dowolnie długi licznik.
    Anonymous
    Anonymous  
    mkpl
    Level 37  
    Hm a co z próbkowaniem portu w procesorze? AVR np ma wszystkie liczniki synchroniczne co może powodować błędy pomiarowe. Sama obsługa programowa też może wprowadzać utratę np jednego czy 2 impulsów.
    Anonymous
    Anonymous