Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha MCR-755 - Audio CD tnie się gdy podłączony jest przewód HDMI

peperg 07 Gru 2017 09:32 615 19
  • #1 07 Gru 2017 09:32
    peperg
    Poziom 5  

    Mam chyba nietypowy problem z wieżą Yamaha MCR-755. Po podłączeniu telewizora przez HDMI z ARC zaczęły zacinać się płyty audio CD kiedy telewizor jest wyłączony (stand by). Po odłączeniu przewodu HDMI płyty działają płynnie. Kiedy wieża była podłączona przez HDMI bez obsługi ARC problem nie występował. Telewizor Sony z Androidem.

    Czy ktoś się z tym może spotkał?

    0 19
  • Sklep HeluKabel
  • #2 07 Gru 2017 09:56
    Polon_us
    Poziom 41  

    Przede wszystkim, proszę sprawdzić wersję oprogramowania tej wieży.
    O ile nowsze jest dostępne, to uaktualnić.

    0
  • #3 07 Gru 2017 10:54
    peperg
    Poziom 5  

    Niestety od 2014 roku nie ma nowszego oprogramowania.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #4 07 Gru 2017 14:01
    Polon_us
    Poziom 41  

    Hmm,

    Oprogramowanie telewizora może też byłoby dobrze sprawdzić.
    Również proszę upewnić się, że ARC w telewizorze ustawione jest na PCM.

    0
  • #5 07 Gru 2017 21:04
    peperg
    Poziom 5  

    Podłączyłem innym przewodem. Taki sam przewód, inna sztuka i jest OK. Nie rozumiem dlaczego coś takiego się działo.

    0
  • #6 13 Gru 2017 11:09
    peperg
    Poziom 5  

    Niestety temat wrócił. O dziwo działało dobrze jeden wieczór. Teraz problem nadal występuje, na tym drugim przewodzie. To jednak nie to.
    PS. Czy to jest normalne, że przy dotknięciu wtyczką HDMI do obudowy wieży przy podłączaniu widać takie minimalne iskrzenie? TV na drugim końcu jest wyłączony.

    0
  • #7 13 Gru 2017 13:31
    Polon_us
    Poziom 41  

    Tak na wszelki wypadek - czy do telewizora podłączone jest jeszcze jakieś inne urządzenie oprócz tej wieży?

    Proszę odpowiedzieć na uprzednio zadaną sugestię.

    Model telewizora proszę podać.

    0
  • #8 14 Gru 2017 10:00
    peperg
    Poziom 5  

    Oprogramowanie telewizora i wieży aktualne. W TV Android Nougat, w wieży ostatnia wersja oprogramowania z 2014 roku.
    HDMI ustawione na PCM.
    Podłączony jest jeszcze dekoder.
    Model telewizora : Sony XE9005

    Tropiłem ten problem jeszcze dokładniej przez jakiś czas:
    - Nie ma znaczenia czy przewód podłączony jest przez "zwykły" port HDMI czy przez HDMI+ARC
    - Nie ma znaczenia który przewód użyję (przewody mają 3,5m)
    - Płyta "zacina się" równo co 30 sekund. Około sekundy utworu się powtarza. Brzmi to jak problem wydajnościowy. Nie ma znaczenia jaka płyta.
    - Przestaje się zacinać jak włączę telewizor!
    - Jak włączę i wyłączę telewizor jest dobrze przez około 30 minut. Po tym czasie "bez dotykania" płyta znów zaczyna się zacinać.

    0
  • #9 14 Gru 2017 11:33
    Polon_us
    Poziom 41  

    Cóż, modna odnieść wrażenie, że te systemy kontrolne HDMI "gryzą" się.
    I nic na to nie poradzi się. Każda instrukcja zawiera zastrzeżenie, że pewna "niekompatybilność" może pojawić się, kiedy łączone są urządzenia różnych producentów.

    Na miejscu kolegi dałbym sobie spokój z ARC.
    I podłączył dźwięk z TV czy to przez wyjście słuchawkowe czy to z wyjścia optycznego audio poprzez konwerter DAC.

    0
  • #10 14 Gru 2017 14:28
    peperg
    Poziom 5  

    Polon_us napisał:
    I podłączył dźwięk z TV czy to przez wyjście słuchawkowe czy to z wyjścia optycznego audio poprzez konwerter DAC.

    Tak jak napisałem jeśli podłączę przez "zwykłe" HDMI, żeby oglądać przez nie DVD/BR to problem też występuje.

    0
  • #11 14 Gru 2017 15:01
    Polon_us
    Poziom 41  

    peperg napisał:
    Tak jak napisałem jeśli podłączę przez "zwykłe" HDMI, żeby oglądać przez nie DVD/BR to problem też występuje.

    Przecież kolega sam napisał
    peperg napisał:
    Kiedy wieża była podłączona przez HDMI bez obsługi ARC problem nie występował.

    Także po wyłączeniu ARC i HDMI-CEC problem nie występuje, tak?
    Do połączeń sugerowanych przeze mnie powyżej ARC oraz HDMI Control nie są potrzebne
    i można spokojnie wyłączyć - w obydwu urządzeniach.
    Nie wpłynie to na odtwarzanie DVD/BR.

    0
  • #12 14 Gru 2017 22:46
    peperg
    Poziom 5  

    Wyłączyłem całkiem Bravia Sync i wszystkie opcje HDMI control jakie znalazłem w TV i wieży (urządzenia całkiem się nie widzą). Bez zmian.
    Jak włączę telewizor problem znika.
    Jak wyłączę telewizor jest OK przez jakieś 15 minut. Potem problem wraca. Niezależnie jakie gniazdo (ARC czy zwykłe) i jakie ustawienia. Początkowo myślałem, że gniazdo nie-ARC pomogło, ale to po prostu na chwilę pomogło włączenie i wyłączenie TV.

    Mam jeszcze inny trop, nie wiem czy to normalne zjawisko.
    Do telewizora jednym przewodem HDMI podłączam wieżę, drugi przewód jest podłączony tylko to TV. Do obudowy tego drugiego przewodu HDMI dotykam "neonówką" i pojawia się napięcie (znaczy neonówka świeci, zdjęcie poniżej). Nie wiem czy to normalne zjawisko, czy wskazuje na jakiś problem elektryczny.
    Nie ważne czy urządzenia są włączone, czy w trybie stand-by. Urządzenia podłączone są do jednej listwy zasilającej, żadna wtyczka nie ma uziemienia. Kiedy zamienię przewody zjawisko wygląda tak samo. Kiedy odłączę hi-fi a podłączę dekoder telewizji cyfrowej w podobny sposób tak się nie dzieje.
    Próbowałem innego gniazdka, obracania wtyczek itp. W sumie jak odłączę telewizor od gniazda to też tak jest.

    Myślę, że to jednak ślepy trop, bo napięcie na obudowie jest zawsze a płyta przestaje się zacinać w chwili, gdy włączę TV.

    0
  • #13 15 Gru 2017 09:22
    Polon_us
    Poziom 41  

    peperg napisał:
    Wyłączyłem całkiem Bravia Sync i wszystkie opcje HDMI control jakie znalazłem w TV i wieży (urządzenia całkiem się nie widzą). Bez zmian.

    W dekoderze wszelkie kontrolne ustawienia HDMI są wyłączone, o ile ma takowe?
    Czy przy odłączonym dekoderze od telewizora problem nadal występuje?

    I jeszcze jedna sprawa. Istnieje generalne zalecenie producentów sprzętu RTV dotyczące istotnych zmian w ustawieniach HDMI.

    W takim przypadku dane urządzenie np. TV wskazane jest odłączyć od sieci na min. 5 minut, następnie włączyć do gniazdka i odczekać następne 5 minut.
    Dopiero po tym procesie włączać urządzenie pilotem.

    Jeśli ten proces jest robiony równocześnie na paru urządzeniach , to wskazane jest, aby telewizor był włączany jako ostatnie urządzenie.
    Zakładam, że wszystkie urządzenia podłączone są między sobą przewodami HDMI.

    0
  • #14 15 Gru 2017 09:35
    peperg
    Poziom 5  

    Dekoder całkiem odłączam. Zostawiam tylko wieżę i TV. W obu urządzeniach wyłączyłem wszystkie znalezione opcje HDMI. Restart był potrzebny, żeby wyłączyć całkiem Bravia sync bo inaczej wykrywał urządzenie.
    Po takim całkowitym "restarcie" wszystkiego wszystko gra ładnie przez 15 minut (telewizor jest wyłączony), po czym zaczyna się zacinać co 30s.
    Przestanie się zacinać gdy :
    - odepnę przewód HDMI (od wyłączonego TV!)
    - włączę TV

    0
  • #15 15 Gru 2017 10:03
    Polon_us
    Poziom 41  

    Cóż, niewiele mam już pomysłów.

    Na wszelki wypadek, spróbowałbym jeszcze dwie rzeczy:

    - o ile telewizor ma podłączony Internet to odłączyć dla celów testowych
    - to samo dla funkcji automatycznego uaktualnienia oprogramowania

    0
  • #16 16 Gru 2017 01:08
    marioer
    Poziom 26  

    Połącz masy wszystkich urządzeń oddzielnym przewodem.

    0
  • #17 16 Gru 2017 09:38
    intenso
    Poziom 38  

    peperg napisał:

    PS. Czy to jest normalne, że przy dotknięciu wtyczką HDMI do obudowy wieży przy podłączaniu widać takie minimalne iskrzenie?

    Czy Ty na głowę upadłeś?
    Uwalisz płytę hdmi w tv to wtedy będzie lament.

    0
  • #18 09 Sty 2018 12:46
    peperg
    Poziom 5  

    Serwisant z SONY spędził dobrą godzinę na różnych próbach. Stan na dzisiaj :
    - Factory reset zrobiony
    - Wyłączone wyszukiwanie aktualizacji oprogramowania w trybie stand-by
    - Wyłączone aktualizowanie przewodnika po kanałach w trybie stand-by
    - Wyłączone wysyłanie statystyk do Google
    - Wyłączony Bravia Sync - automatyczne włączanie/wyłączanie urządzeń
    - Wyłączone timery

    Nastąpiła zmiana. Teraz płyta nie zacina się co 30 sekund, tylko co 5 minut. Wygląda na to, że to faktycznie problem oprogramowania, bo coś się zmieniło, ale nie do końca wiadomo co konkretnie ten TV robi co 5 minut w trybie stand-by.

    Serwis Yamahy zasugerował zakup przewodu HDMI za 300-400zł. Na razie się powstrzymałem, bo jednak zmiana w zachowaniu pokazuje, że to chyba wina softu. Moje przewody mają napisane "High Speed with Ethernet" więc powinny dać radę.

    Obejście problemu na dziś: Przy włączaniu CD włączam TV i wyłączam obraz...

    Wygląda na to, że jest to znany problem : https://github.com/CiNcH83/sony_atv/issues/8

    0
  • #19 09 Sty 2018 20:31
    marioer
    Poziom 26  

    "Serwis Yamahy zasugerował zakup przewodu HDMI za 300-400zł"

    Jeżeli to prawda to daj ich namiary - będziemy wiedzieli kogo unikać w przyszłości. Kolejni "artyści" od cudownych kabli :))))
    Nie daj się nabrać,bo następnym ich posunięciem będzie zaoferowanie złotych bezpieczników albo machoniowych gałek.

    Wada wygląda na fabryczną z którą póki co producent nie potrafi lub nie chce sobie poradzić :(

    0
  • #20 10 Sty 2018 07:13
    peperg
    Poziom 5  

    Widzę w statystykach routera, że TV łączy się z domenami google.com na http i https oraz potcie 5228 (czyli Google Play), Samba TV (po co, mam to wyłączone!) i z jakimś CDN-em Akamai, nie wiem jaka domena.
    To wybudzanie widać śle jakiś sygnał po HDMI i wieża na to reaguje. A że procesor w tej wieży jak w zegarku albo pralce...to płyta się przycina.

    0